Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea, ELIBERATĂ din arestul preventiv

udrea

Judecătorii ÎCCJ au admis contestaţia Elenei Udrea la măsura arestului preventiv în dosarul Gala Bute. Aceasta va fi eliberată din arestul preventiv şi va fi plasată în arest la domiciliu. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Rudel Obreja şi a lui Tudor Breazu.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul "Gala Bute", pe 21 aprilie. În același dosar au fost deferiți justiției: fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale.

Elena Udrea este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

MINUTA:

I. Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunţată în dosarul nr.1532/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. În baza art.348 din Codul de procedură penală coroborat cu art.207 din Codul de procedură penală cu referire la art.242 alin.2 raportat la art. 218 din Codul de procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv a inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor cu măsura arestului la domiciliu, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, urmând să verifice periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile măsurii preventive a arestului la domiciliu. Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză, după cum urmează: - inculpata Udrea Elena Gabriela de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 14/U din 25 februarie 2015 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală în dosarul nr. 802/1/2015; - inculpatul Obreja Rudel de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 66/UP emis de Tribunalul Bucureşti- Secţia I-a Penală la data de 05 februarie 2015 în dosarul nr. 3495/3/2015; - inculpatul Breazu Liberiu Tudor de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 10/UP emis de Curtea de Apel Bucureşti- Secţia a II-a Penală la data de 08 februarie 2015 în dosarul nr. 778/2/2015.

Inculpaţii execută măsura arestului la domiciliu în următoarele locaţii: - inculpata Udrea Elena Gabriela în Municipiul Bucureşti, ; - inculpatul Obreja Rudel în Municipiul Bucureşti, ; - inculpatul Breazu Liberiu Tudor în Bucureşti.

În baza art.218 din Codul de procedură penală cu referire la art.221 din Codul de procedură penală, pe durata arestului la domiciliu inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor, trebuie să se supună următoarelor obligaţii:

- să nu părăsească imobilul unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care dispune prezenta măsură sau în faţa căruia se află cauza şi să se supună restricţiilor stabilite de acesta;

- să se prezinte în faţa organelor judiciare ori de câte ori sunt chemaţi;

- să nu comunice cu ceilalţi coinculpaţi din dosarul nr. 1532/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, precum şi cu persoanele care au calitatea de martori sau experţi în cauză.

În baza art.221 alin.7 din Codul de procedură penală inculpaţii au obligaţia să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea lor – organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuiesc - şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căreia se află cauza, în situaţia în care părăsesc imobilul fără permisiunea organului judiciar, pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente şi pentru motive întemeiate.

În baza art.221 alin.4 şi 11 din Codul de procedură penală li se atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin ori există suspiciunea rezonabilă că au săvârşit, cu intenţie, o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lor, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege. Pune în vedere inculpaţilor dispoziţiile art.221 alin.9 şi 10 din Codul de procedură penală.

În baza art.221 alin.8 din Codul de procedură penală, copia prezentei încheieri se comunică, de îndată, inculpaţilor, autorităţilor judiciare care se ocupă de supravegherea lor, organelor de poliţie în a căror circumscripţie locuiesc inculpaţii, Serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi organelor de frontieră. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiilor inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor rămân în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Obreja Rudel şi Breazu Liberiu Tudor, în cuantum de câte 25 de lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei.

II. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Nastasia Gheorghe şi Ariton Ion împotriva încheierii din 23 aprilie 2015, pronunţată în dosarul nr.1532/1/2015 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Obligă inculpaţii Nastasia Gheorghe şi Ariton Ion la plata sumei de câte 225 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 25 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Nastasia Gheorghe şi Ariton Ion, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.