Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP: Elipticul şi succintul - preşedinţii României

CTP

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat declaraţiile lui Ion Iliescu referitoare la Revoluţia din 1989 şi a comparat nuanţarea ulterioră a afirmaţiilor cu atitudinea lui Klaus Iohannis faţă de acţiunea ANAF. "Elipticul şi succintul - preşedinţii României", a conchis Cristian Tudor Popescu.

„A mai operat o schimbare domnul Iliescu. Aseară a zis că a fost eliptic şi a rezultat o interpretare greşită. Este ideea încălzirii globale care l-a preocupat.... dacă e o explozie atomică pe Valea Prahovei el va organiza distribuiri de alimente. El are mereu astfel de soluţii. În discuţia din 97, eu l-am întrebat ceva foarte precis: de ce după 22 decembrie 1989, după ce au început focurile de arme, în urma cărora au murit mulţi oameni - mulţi erau din goanţe ricoşate - l-am întrebat atunci: de ce nu aţi cerut oamenilor, nu aţi făcut apel la populaţie să intre în case, să deblocheze străzile, ca să nu mai moară oameni. El a zis că nu s-a putut pentru că un general a venit cu soluţia, dar noi ne-am opus pentru că s-ar crea o suspiciune. Era normal să faceţi apel, nu ar mai fi avut loc acele focuri. Nu a avut răspuns. El a zis că atunci când au fost executaţi Ceauşeştii nu s-a mai tras. El zice că sunt cazuri izolate. Nu e aşa. Ion Iliescu şi-a exprimat natura profundă. Puţin îi pasă. Aşa a e structura acestui specimen. Oamenii sunt simple cifre. Este mecanismul bolşevic de gândire, contează obiectivul politic. Aşa gândeşte el.

Ion Iliescu nu îşi prezintă scuze: < Am zis un lucru crud, o retrag>. Asta trebuia să spună. Or, el ne spune: sunteţi idioţi, eu am fost eliptic ... nu v-am explicat băbeşte, nu este vina mea, eu sunt empatic.
Problema este cine i-a omorât. Ion Iliescu este izomorf aici - are acelaşi tipar ca şi Iohannis. Sau invers.
Ca şi Iliescu, bagă de seamă spre seară ce a făcut, aşa şi Iohannis când a văzut că se îngroaşă ce a făcut, la fel ca acest domn.
Elipticul şi succintul - preşedinţii României. Aceeaşi atitudine. Nu a recunoscut ce a făcut. Şi Iliescu şi Iohannis ne-au comunicat că data viitoare or să ne spună băbeşte, noi suntem vinovaţi că nu înţelegem”, a comentat această situaţie Cristian Tudor Popescu.

Ziarul Financiar:

Chiar dacă volumele de carburanţi au crescut cu peste 9% anul trecut, după cum arată datele INS, impulsionate de cererea de motorină, valoarea vânzărilor din cele peste 2.000 de benzinării din România a rămas stabilă, la circa 9 mld. euro, pe fondul scăderii semnificative a preţurilor la pompă.
Ca tendinţă, companiile petroliere spun că românii au început să alimenteze cu carburanţi mai buni, sortimentele premium devenind mai accesibile după prăbu­şirea barilului de petrol. Potrivit datelor provizorii fur­nizate de Institutul Na­ţio­nal de Statistică, anul trecut cifra de afaceri din benzinării, care include atât carburanţii vânduţi, cât şi încasările din zona non-oil, a fost de circa 39,3 mld. lei (8,8 mld. euro), în uşoară scădere faţă de nivelul de 40,9 mld. lei din 2014.
Tot datele de la INS mai arată un lucru. În timp ce în volume vânză­rile de benzină şi motorină au ajuns la circa 5,9 milioane de tone, cu peste 9% mai mult faţă de 2014, preţul mediu al carburan­ţilor a scăzut cu circa 10%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor Petrom. Astfel, creşterea în volum a fost anulată de ieftinirea carburanţilor, per total piaţa păstrându-şi aceeaşi valoare ca în 2014.

Romania Libera:

În perioada comunistă, elitele românești au fost supuse unui regim de exterminare. Comuniștii au executat în stil mafiot, fără judecată, peste 10.000 de oameni, potrivit istoricului Marius Oprea. Alți oameni, de talia lui Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri din 1918, ori Gheorghe Brătianu, au fost aruncați în închisori.
Scriitorul Paul Goma descrie cu lux de amănunte universul carceral și bătăile cumplite pe care brutele în uniformă de gardian le aplicau deținuților politici. Cartea sa, ”Gherla”, este o mărturie cutremurătoare. Alte mărturii, la fel de semnificative, au lăsat și alte personalități care au trecut prin infernul închisorilor bolșevice. Așa ar fi scriitorul Teohar Mihadaș sau medicul psihiatru Traian Neamțu. La un regim deosebit de dur au fost supuși prelații și preoții greco-catolici, a căror rezistență față de instaurarea comunismului s-a manifestat fără ezitare. În urmă cu câțiva ani, rugat să își exprime cea mai puternică senzație din timpul închisorii, regretatul arhiepiscop de Cluj-Gherla, IPS George Guțiu, spunea că ”îmi amintesc că tot timpul îmi era foame”.
Unui draconic regim de înfometare au fost supuși și episcopii închiși la Sighetu Marmației. Primul cardinal român din istorie, episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, a lăsat o descriere detaliată a modului în care erau hrăniți la Sighet membrii elitei românești. Mărturia sa a fost publicată în volumul de memorii al Eminen­ței Sale, care a apărut la editura Viața Creștină cu titlul ”Credin­ța noastră este viața noastră”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.