Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia va interzice vălul islamic

Deputaţii elveţieni au votat marţi în favoarea interzicerii vălului islamic burka, într-o ţară unde numeroase turiste venite din Orientul Mijlociu apar în public purtând vălul islamic integral, relatează AFP.

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

După votul Consiliului Naţional, camera inferioară a parlamentului, propunerea prezentată de formaţiunea majoritară Uniunea Democratică de Centru (UDC, dreapta populistă) trebuie aprobată şi de Consiliul Statelor, camera superioară a parlamentului federal.

Citeşte şi: Hillary Clinton l-a ironizat pe Donald Trump printr-un gest care a devenit viral - VIDEO

Interzicerea vălului islamic burka face în paralel obiectul unei iniţiative populare federale - o procedură specifică sistemului politic elveţian - care ar putea conduce la convocarea unui referendum la nivel naţional dacă într-un termen de cel mult 18 luni se vor strânge cele 100.000 de semnături necesare. Însă odată ce se va scurge acest termen, vor mai trece încă aproximativ doi ani până când se va putea organiza referendumul.

Citeşte şi: Alegeri SUA: Clinton, întreruptă de 51 de ori în timpul dezbaterii electorale

Interzicerea costumului burka este un subiect ce preocupă opinia publică elveţiană, conform unui sondaj publicat luna trecută 71% dintre persoanele chestionate susţinând o asemenea măsură.

Citește și: MĂCEL la Londra: S-au luat la omor, cu topoare / VIDEO

În prezent acest costum este permis în 22 din cele 23 de cantoane elveţiene, excepţie făcând cantonul Ticino, populat majoritar de italieni. Acesta a organizat în urmă cu trei ani un referendum propriu pentru interzicerea burka, rezultatul fiind favorabil acestei interdicţii ce a intrat în vigoare pe 1 iulie şi încălcarea ei este sancţionată cu amenzi care pornesc de la 100 de franci elveţieni (circa 90 de euro).

Citeşte şi: Se anunță 'SFÂRȘITUL' erei Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA: 'Va fi detronată'

Însă până în prezent au fost aplicate numai câteva astfel de amenzi în cantonul Ticino, unde a fost lansată o vastă campanie de informare pentru turistele venite din Orientul Mijlociu.

În Elveţia trăiesc circa 300.000 de musulmani, într-o populaţie totală de opt milioane de locuitori, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.