Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Constantinescu ȘOCHEAZĂ: 'Noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi. Eu mi-am cerut iertare, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare'

emil constantinescu

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat duminică că, dacă în ţara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, "degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi".

Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existenţă a Fundaţiei ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.

Citește și: BNR susține impozitarea progresivă: Ce consecințe va avea asupra economiei României

Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului, scrie agerpres.ro.

"Trăim şi astăzi în minciună şi este o ruşine că procuratura sau justiţia este sau ar fi speranţa ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese şi într-o ţesătură de minciuni. Şi justiţia are limitele ei. Această lentoare cu care se desfăşoară procesul victimelor Revoluţiei, procesul victimelor Mineriadelor, este de înţeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie şi să piară, procurorii care au fost implicaţi atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei", şi-a amintit fostul preşedinte.

Citește și: Veste bună pentru mii de salariați: Ei vor avea impozit zero pe venit-Anunț important făcut de Liviu Dragnea

El a apreciat că "dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi".

În viitor, a adăugat el, este nevoie de "acţiuni hotărâte", de confruntare a trecutului comunist al ţării.

"Eu mi-am cerut iertare, când am fost preşedinte, într-o scrisoare adresată deţinuţilor politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acţiuni hotărâte", a declarat Emil Constantinescu.

Citește și: Devoalări de senzație despre Principele Nicolae: O vedetă ProTV aruncă bomba în scandalul momentului

Fostul preşedinte a spus că, în opinia sa, "societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat".

"Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situaţia noastră, pentru că atunci ştiam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foştii securişti devin anticomunişti, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forţa creativă", a punctat Emil Constantinescu.

Citește și: Schimbări MASIVE la o companie de stat: Se anunță majorarea tarifelor și renegocierea contractelor- intervenţie în forţă a noului şef .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.