Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emma Zeicescu. Și câteva gânduri despre mass-media

reportervirtual.ro

Dimineața zilei de azi a început cu breaking news-ul legat de plecarea Emmei Zeicescu de la Realitatea. Ea zice că e demisie și focus pe alte proiecte personale, cei de la Realitatea spun că e vorba pur și simplu de un refresh dat politicii editoriale. Contează prea puțin asta. Realitatea pierde unul din puținii oameni care chiar făceau audiență.

Importantă este imaginea de ansamblu. Iar aceasta ne spune că mass-media românească o duce din ce în ce mai rău. Realitatea nu e un caz singular. Din lipsa banilor (în cazul lor se apropie momentul final în ceea ce privește insolvența), oamenii sunt forțați să renunțe fix la acele producții care aduceau audiență. Dar care erau și costisitoare ca producție.

La Antena 3 se fac experimente peste experimente, în încercarea de a produce audiență. L-au adus inclusiv pe Mircea Badea în programul de zi. Iar România TV face ce știe mai bine: descoperi porți către alte lumi, și o ține toată ziua în știri și analize fantasmagorice.

Printul…printul e mort de mult la noi. e suficient să spui că cel mai mare tiraj din România îl are o fițuică cu ofertele unui hipermarket ca să realizezi că vremea când nu mai știai ce să citești prima dată a apus. Totul s-a mutat pe online, dar asta nu înseamnă un salt calitativ, din contră, totul e o bătălie de clickbaituri oribile, cu link în link în link de ajungi să deschizi și 20 de siteuri ca să ajungi la știrea originală. E șoc și groază, fără doar și poate.

În timp ce scriu rândurile astea aflu că încă o persoană atât de dragă mie pleacă de la ziarul unde s-a consacrat. Dar măcar o face către mai bine. Iar presa română suferă de același sindrom ca și societatea în care trăim. În loc să mergem înainte, ne întoarcem în trecut. Unde dinozaurii își ocupă din nou fotoliile de redactori șefi și aproape că te aștepți să arunce pe geam laptopurile și calculatoarele și să te pună să bați știrile la mașina de scris.

A patra putere în stat, presa, e sleită de orice putere. Iar asta nu face bine deloc societății. Cine preia rolul de furnizor de informații, de analize, de cercetări? Cine mai face dezvăluiri, cine mai dărâmă guverne sau scoate oamenii în stradă să protesteze? Căci nu putem lăsa totul pe mâna serviciilor...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.