Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron doreşte o nouă întâlnire cu Germania şi Rusia

reuters
macron

Franţa doreşte o nouă întâlnire cu Germania, Rusia şi Ucraina privind lupta împotriva violenţelor din estul Ucrainei, scena unui conflict între forţele ucrainene şi separatişti proruşi, a anunţat miercuri la New York preşedintele francez, Emmanuel Macron, citat de AFP. "Legat de Ucraina, am avut un schimb de idei cu preşedintele (Petro) Poroşenko aşa cum am frecvent, pentru a face bilanţul progreselor acordului de încetare a focului care a permis o detensionare a situaţiei, deşi s-au mai înregistrat numeroase victime", a spus şeful statului francez în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron şi-a exprimat voinţa de "a continua, în cadrul Acordului de la Minsk, dezescaladarea violenţei şi reformele din Ucraina". Împreună cu preşedintele ucrainean, "am convenit că după alegerile din Germania vom solicita o nouă întâlnire sau un nou apel în format aşa-zis Normandia" care reuneşte Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia, a precizat el. Emmanuel Macron nu a specificat dacă are în vedere o reuniune la nivel de şefi de state sau la un eşalon inferior.

Rusia a propus recent să se trimită Căşti Albastre în estul Ucrainei, dar pentru o misiune de protecţie foarte departe de amploarea celei reclamate de mult timp de Kiev. Ucraina cere desfăşurarea unei forţe ONU de menţinere a păcii pe întreg teritoriul rebel şi la graniţa cu Rusia şi se opune prezenţei soldaţilor ruşi în rândul acesteia. Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe separatişti în acest conflict care a făcut peste 10.000 de morţi din aprilie 2014 şi anexarea Crimeii de către Moscova. Violenţele continuă în pofida Acordului de Pace de la Minsk din 2014.

Luând cuvântul la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Petro Poroşenko a lansat un vibrant rechizitoriu împotriva Rusiei şi a pledat pentru ca ONU să readucă pacea în estul Ucrainei. "Regulile ONU sunt încălcate de unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate", a denunţat el, conform Agerpres. "Propunerea rusă" a unei prezenţe limitate a Căştilor Albastre în regiune "arată dorinţa Rusiei de a legaliza situaţia şi de a îngheţa conflictul pentru totdeauna", a mai spus preşedintele ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.