Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron şi-a prezentat programul economic, bazat pe disciplină bugetară şi investiţii

alegeri prezidentiale franta

Emmanuel Macron, candidat independent în alegerile prezidenţiale din Franţa, şi-a prezentat vineri programul economic, bazat pe disciplină bugetară, investiţii şi 'un nou model de creştere' pentru următorii cinci ani, transmit AFP şi Xinhua. 'Vreau să fac cheltuielile publice mai eficiente, finanţând schimbarea modelului nostru de creştere', a declarat Macron, pentru cotidianul economic Les Echos.

El a promis reducerea cheltuielilor publice cu 60 miliarde de euro pentru ca Franţa să-şi respecte angajamentul faţă de Uniunea Europeană de a aduce deficitul public sub pragul de 3%. Macron mai propune scăderea taxei pe profit la 25% de la 33,3% şi reducerea cu 120.000 a numărului de locuri de muncă în sectorul public.

Emmanuel Macron, care se prezintă drept un candidat 'nici de stânga, nici de dreapta', propune investiţii publice de 50 miliarde de euro în cinci ani, dintre care 15 miliarde pentru educaţie şi alte 15 miliarde pentru finanţarea tranziţiei spre energiile regenerabile. Alte priorităţi anunţate de candidatul independent sunt modernizarea şi informatizarea administraţiei, agricultura, transporturile locale şi sănătatea. Referitor la şomaj, programul său vizează o reducere de la 9,7% la 7% până în 2022. Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, nu a deţinut niciodată o funcţie electivă. A intrat în Guvernul Valls ca ministru al economiei în august 2014, în locul lui Arnaud Montebourg, iar doi ani mai târziu a demisionat, pentru a se concentra pe cariera politică. În aprilie 2016 a înfiinţat propria mişcare politică, denumită 'En Marche', conform Agerpres.

Un sondaj realizat de Opininway, publicat vineri, arată o creştere de un punct procentual, până la 23%, a intenţiilor de vot pentru Macron. El este urmat de candidatul dreptei, Francois Fillon, cu 21%, însă Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (extrema dreaptă), păstrează prima poziţie, cu un scor de 26%. Macron ar învinge-o pe Le Pen în turul decisiv, cu 61% la 39%. Candidatura lui Emmanuel Macron a luat un nou impuls săptămâna aceasta, după ce veteranul centrist Francois Bayrou, prezent în trei alegeri prezidenţiale, i-a propus să formeze o alianţă electorală pentru a împiedica victoria reprezentantei Frontului Naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.