Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan a anunțat că aproape 900 de kmp din Siria au fost 'curăţaţi de 'elemente teroriste'

rt.com
recep erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că ''aproape 900 kmp'' din teritoriul din nordul Siriei au fost curăţaţi de prezenţa unor ''elemente teroriste'''', inclusiv de jihadişti ai grupării Stat Islamic (SI), un număr ce ar putea ajunge până la 5.000, relatează AFP.

Operaţiunea militară lansată de către Turcia a permis ''curăţirea până în prezent a aproape 900 de kilometri pătraţi din teritoriul (sirian) de prezenţa unor elemente teroriste'', a estimat preşedintele turc într-o conferinţă de presă la Istanbul. ''Înaintăm spre sud'', a afirmat preşedintele turc, precizând că ''această zonă de securitate ar putea ajunge la 5.000 kilometri pătraţi''.

Citește și: Un alt refugiat sirian a fost arestat în Germania pentru posibile legături cu grupări teroriste

Armata turcă a lansat pe 24 august o ofensivă militară - ''Scutul Eufratului'' - în scopul de a-i alunga din nordul Siriei pe jihadiştii SI, precum şi pe rebelii kurzi ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, miliţie turcă) sau ramura siriană YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd), amândouă considerate drept ''teroriste'' de către Ankara.

Exprimându-se pe aeroportul Ataturk din Istanbul, preşedintele turc a precizat că va reafirma în Adunarea Generală a ONU, care se deschide marţi, ''necesitatea de a avea o zonă de securitate fără terorişti, pentru a rezolva problema''.

Ankara a făcut deja apel de mai multe ori la crearea unei zone protejate şi de excludere aeriană în interiorul Siriei. ''Problema siriană nu este decât cea a populaţiei sale, sau cea a ţărilor vecine'', a insistat Erdogan, estimând că ''urmările acestui conflict se fac simţite în alte regiuni''. În opinia sa, ''fiecare secundă, fiecare minut pierdut pentru soluţionarea acestei probleme, reprezintă o ruşine pentru Naţiunile Unite''.

Erdogan şi-a exprimat printre altele satisfacţia în legătură cu revenirea unor refugiaţi în localitatea Jarablus (nordul Siriei), de unde jihadiştii SI au fost alungaţi de către combatanţii pro-Ankara susţinuţi de către armata turcă.

''Cu voia lui Allah, eforturile noastre vor permite sporirea întinderii acestor zone securizate pentru ca tot mai mulţi sirieni, fără să se teamă de terorişti, să se întoarcă în ţara lor'', a afirmat Erdogan. Întoarcerea va fi benevolă, a indicat de mai multe ori Turcia, pe teritoriul căreia se află peste 2,5 milioane de refugiaţi, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.