Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan a INVADAT telefoanele turcilor: Ce mesaj au ascultat toţi cei care au încercat să dea un telefon noaptea trecută

Time
Erdogan

Mulţi turci au avut surpriza - bună sau proastă, în funcţie de simpatiile lor politice - să audă sâmbătă seara pe telefonul lor mobil un mesaj cu vocea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan transmiţându-le un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la lovitura de stat eşuată de anul trecut, informează AFP, conform agerpres.ro.

'Ca preşedinte, vă adresez urările mele pentru ziua democraţiei şi a unităţii naţionale', a spus Erdogan în mesajul vocal înregistrat. 'Implor compasiunea lui Dumnezeu pentru martirii noştri', a adăugat preşedintele, făcând referire la cele circa 250 de persoane ucise în puciul din seara de 15 iulie 2016.

Lui Kovesi îi este frică de Iohannis

Potrivit agenţiei naţionale de presă Anadolu, acest mesaj a fost auzit de abonaţii a doi operatori de telefonie mobilă atunci când au încercat să formeze un număr pentru a contacta pe cineva.

Acesta iniţiativă inedită a preşedintelui a stârnit o avalanşă de reacţii pe reţelele de socializare, susţinătorii preşedintelui lăudând demersul, în timp ce adversarii săi au considerat că acesta a recurs la o modalitate de comunicare invazivă.

'Ajunge ! Acum se bagă chiar şi în telefoanele noastre (...) E ca un coşmar', a spus Aykut Erdogdu, deputat al formaţiunii social-democrate CHP, principalului partid de opoziţie.

Totuşi, Erdogan s-a folosit de reţele de telefonie mobilă şi în noaptea puciului şi apoi în zilele care au urmat. La scurt timp după ce puciştii au preluat puterea în seara de 15 iulie 2016, Erdogan, aflat în acel moment în vacanţă într-o staţiune la Marea Egee, folosind o aplicaţie de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de pucişti un apel către populaţie să iasă în stradă. În zilele următoare, el a trimis către milioane de cetăţeni turci un SMS prin care îi îndemna să continue 'rezistenţa eroică'.

Dezvăluiri NEFARDATE din viața personală a familiei lui Vladimir Putin. Misterul din spatele fostei soţii a ieșit la iveală

La un an de atunci, Erdogan a comemorat în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de sute de mii de simpatizanţi, tentativa de lovitură de stat condusă de o facţiune din armată. Într-un discurs dur susţinut aproape de 'Podul Martirilor' de peste Bosfor, unul dintre podurile blocate de pucişti, el a promis că le va 'tăia capetele trădătorilor', adică autorilor loviturii de stat.

Reafirmându-şi susţinerea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, Erdogan a propus şi adoptarea unei ţinute unice pentru presupuşii pucişti aflaţi acum în detenţie, pe modelul combinezonului portocaliu al deţinuţilor de la Guantanamo.

La o altă adunare masivă, tot la Istanbul, el a inaugurat un monument în memoria victimelor loviturii de stat, iar apoi a rostit un discurs emoţionant în faţa Parlamentului de la Ankara - bombardat de pucişti în acea noapte -, mulţumindu-le compatrioţilor săi care s-au împotrivit tancurilor doar 'cu un drapel în mână şi cu credinţa în inimă'. Înspre dimineaţă, Erdogan a mai inaugurat un monument şi în faţa palatului prezidenţial.

De altfel, ţara întreagă s-a mobilizat pentru a marca un an de la lovitura de stat eşuată, iar cele circa 90.000 de moschei de pe tot cuprinsul Turciei au difuzat după miezul nopţii rugăciuni pentru cei care şi-au pierdut viaţa.

La un an de la acel puci ratat, adversarii lui Erdogan continuă să-l acuze pe acesta de derivă autoritară, în condiţiile în care starea de urgenţă rămâne în vigoare, iar epurările din armată şi administraţie au afectat peste 150.000 de persoane, dintre care circa 50.000 se află în arest.

Guvernul susţine însă că aceste măsuri sunt necesare pentru a curăţa instituţiile statului de elementele reţelei clericului musulman Fetullah Gulen, autoexilat în SUA şi acuzat de Erdogan că se află în spatele loviturii de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.