Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan termină încă unul din proiectele sale faraoice. Osman Gazi peste Marea Marmara inaugurat

captura youtube
IZMIT pod

Presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat joi unul dintre megaproiectele sale, podul autorutier de peste golful Izmit, in nord-vestul tarii, cel mai mare santier lansat vreodata in Turcia, ale carui lucrari au demarat in urma cu trei ani, informeaza agentia AFP, preluata de Agerpres.

Botezat Osman Gazi, dupa numele sultanului Osman I care a dat numele dinastiei otomane in secolul al XIV-lea, acest pod peste Marea Marmara, unul dintre cele mai mari poduri suspendate in lume (3 km), constituie tronsonul principal al proiectului autorutier Gebze-Orhangazi-Izmir, lung de 433 km.

'Ar fi trebuit ca el sa fie construit in urma cu 50 de ani, dar in cele din urma l-am facut', a spus presedintele Erdogan la ceremonia de inaugurare.

Aceasta autostrada urmeaza sa scurteze durata calatoriei intre mai multe orase si districte in regiunea vestica industrializata a Turciei.

Suma totala a investitiilor pentru proiect este de 9 miliarde de dolari si se inscrie in cadrul ambitioaselor obiective ale lui Erdogan pentru anul 2023, cand va fi celebrat centenarul Republicii Turcia.

Anul trecut, un inginer japonez care lucra pe santier s-a sinucis pentru ca se simtea responsabil de ruperea unui cablu, fapt divers care a fost relatat pe larg de presa turca.

Opozitia si aparatorii mediului critica imensele proiecte ale lui Erdogan care au transformat aspectul Turciei, cu Istanbulul in prim-plan.

Astfel, cel de-al treilea aeroport international - care iese din pamant in nord-vestul orasului decimand padurile din jur - va fi capabil sa primeasca 159 de milioane de pasageri anual. Proiectul ar urma sa fie realizat in 2017.

Alt proiect, alta polemica: cel de-al treilea pod peste Bosfor, unind cele doua maluri pe care se afla Istanbul, numit dupa sultanul Selim I, din secolul al XVI-lea.

Alte proiecte ar urma, de asemenea, sa se concretizeze, ca de pilda un canal intre Marea Neagra si Marea Marmara, care are scopul sa decongestioneze intensul trafic maritim prin Bosfor. Iar uriasa moschee de la Camlica, care domina tot Istanbulul de pe malul asiatic al Bosforului, ar urma sa fie inaugurata partial vineri seara, odata cu primele rugaciuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.