Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroarea lui Tudor Chirila

Raetchi

Tudor Chirila il mustra azi pe Vlad Voiculescu pentru prezenta la Consiliul National al PNL si ataca partidul, pe care il considera "populat de penali, care refuza sa se reformeze". Iata textul publicat de el pe Facebook:

"Este foarte nasol ca un ministru tehnocrat merge la Consiliul National al unui partid populat de penali, care refuza sa se reformeze. Prezenta lui acolo presupune faptul ca are incredere in abilitatile de a face curatenie interna ale acestui partid. Lucru care nu s-a demonstrat pana acum. Dimpotriva. Sa nu uitam pe cine a impins PNL sa candideze in prima faza la primaria Bucurestiului. Sa nu uitam de USL. Daca Vlad Voiculescu nu va candida la alegerile parlamentare si vrea sa faca o predare se stafeta inseamna ca el considera PNL un partid potrivit pentru a face reforma in sanatate. Ori noi stim ca acest lucru nu este posibil. Multi dintre oamenii numiti politic in sistem sunt membri PNL care alaturi de PSD nu fac decat sa intretina mafia dumin sanatate. Acest partid este incapabil sa renasca intr-o forma curata. E regretabil ca un om cu intentii bune gireaza o mascarada. Fie ca ea se numeste PSD sau PNL. Mai ales cand seful lui, Dacian Ciolos, s-a delimitat in repetate randuri de implicarea in politica. O prezenta inutila si care face rau unui guvern care a facut si a demarat multe lucruri bune. Probabil ca lui Vlad Voiculescu i s-a sters din memorie proverbul cu cocina si porcii."

Unde are dreptate Tudor Chirila?

In nevoia lui integrala de reforma si "puritate" in cadrul partidelor politice. Da, din acest punct de vedere PNL a pierdut un tempo in perioada 2012-2014, cand fixarea unor criterii de integritate in PNL s-a prelungit; da, au existat momente in care un grup conservator din PNL a dat senzatia ca voteaza cot la cot cu PSD in chestiuni care se cereau abordate transparent si pro-justitie. da, PNL a procedat eronat dand senzatia ca acest grup poate fi reprezentativ pentru partid in ansamblu.

Unde greseste Tudor Chirila?

Greseste refuzand sa vada ca, incepand din 2015, spre deosebire de PSD, reforma interna chiar a inceput in PNL. Ca, in perioada 2015-2016, cu eforturi reale, criteriile de integritate au inceput sa devina o regula in partid. Nu imediat - de acord. La alegerile locale, de exemplu, au existat inca insule de ambiguitate si compromis - motiv pentru care partidul a si pierdut voturi in zone urbane exigente precum Bucurestiul. Problema cu asumarea curateniei interne e aceasta: trebuie sa fie deplina. O singura pata compromite intregul edificiu. Si e foarte, foarte greu sa faci o curatenie interna impecabila peste noapte intr-un partid mare, cu mii de activisti.

Ceea ce a inteles PNL in vara acestui an - USR reprezentand un factor pozitiv de presiune pentru reforma interna - e ca trebuie sa mearga pana la capat cu aceasta curatenie. Ca regulile trebuie sa functioneze in mod egal si automat pentru toti membri - inclusiv pentru lideri. In momentul in care Ludovic Orban a fost confruntat cu o problema de integritate, s-a retras imediat din competitia electorala si din conducerea partidului - afirmand clar ca prioritatea lui e sa-si dovedeasca nevinovatia in justitie. Vasile Blaga a facut acelasi lucru. Nici o clipa nu s-a pus problema sa-si negocieze supravietuirea politica sau sa se proclame victime ale Binomului. Cum poti sa compari aceasta atitudine cu cea din PSD? Cum sa spui ca e acelasi lucru - cand sunt lucruri perfect opuse?

Daca Tudor Chirila - in idealismul sau onest, nechestionabil - crede ca e usor sa impui in ritm accelerat o astfel de schimbare unui partid major, se inseala. Vor exista intotdeauna rezistente si revolte locale, care incearca sa puna capac modernizarii. In mod paradoxal, atunci cand un lider de opinie ca el spune "PNL=PSD", tocmai aceste forte sunt incurajate. Atunci cand eforturile aripii reformiste sunt ignorate tocmai de cei din generatia care solicita reforma, sunt descurajati cei bine intentionati. Atacand PNL prin sofismul "PNL=PSD", el ii loveste chiar pe cei de varsta lui, care stiu versurile de la Hotel Cismigiu, care au trait in aceleasi camine studentesti - si care acum incearca sincer sa schimbe PNL din interior.

USR reprezinta o forta politica pozitiva, care insanatoseste sistemul politic romanesc in ansamblu prin propriul model. Dar, ca orice forta tanara, ea nu poate deveni peste noapte un actor national major. Singurul actor national major care poate lupta cu PSD - foarte probabil de pe aceleasi pozitii cu USR la momentul potrivit - este PNL. Un PNL care, pentru asta, trebuie sa devina pana in decembrie o forta integral curata. Ori un astfel de obiectiv are nevoie de o sansa corecta din partea formatorilor de opinie precum Tudor Chirila. Nu de sprijin, atentie - ci de o judecata obiectiva. Altfel PSD va defila la 60% din mandate in 2017 si Liviu Dragnea - un domn care, dupa cum spune DNA, platea secretarele PSD Teleorman cu banii saracilor din judet - va fi premierul Romaniei. Such a lovely place, such a lovely place...

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.