Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erodarea valorilor tradiţionale, principala preocupare a electoratului olandez înaintea alegerilor

olanda

Erodarea valorilor tradiţionale olandeze constituie principala preocupare a alegătorilor înaintea scrutinului legislativ din 15 martie, indică un sondaj Ipsos realizat pentru postul de radio-televiziune NOS, notează vineri portalul de ştiri dutchnews.nl. Din cele 1.100 persoane chestionate, 86% s-au declarat preocupate sau foarte preocupate de norme şi valori. O mare majoritate consideră că standardele tradiţionale sunt în declin, iar numai unul din zece respondenţi se aşteapă la o ameliorare în anii următori, relevă Ipsos.

Totodată, peste 80% dintre cei intervievaţi sunt îngrijoraţi de imigraţie şi refugiaţi, iar un procent similar consideră serviciile de sănătate drept o problemă majoră. Aproximativ jumătate dintre respondenţi văd în sosirea imigranţilor 'non-occidentali' o ameninţare la adresa valorilor olandeze, de această părere fiind majoritatea alegătorilor Partidului Libertăţii (PVV, extrema dreaptă, condus de Geert Wilders), Partidului Popular Liberal şi Democrat (VVD, al actualului premier Mark Rutte), creştin-democraţilor şi formaţiunii 50Plus.

Ipsos a sondat şi atitudinea votanţilor olandezi faţă de noul preşedinte american Donald Trump. Doi din trei respondenţi au fost de părere că Trump nu face o treabă bună, iar numai o treime dintre votanţii PVV au avut cuvinte de apreciere despre el, în pofida susţinerii pe care i-a arătat-o Geert Wilders. Guvernul olandez vrea ca toţi imigranţii care ajung în ţară să semneze o declaraţie oficială de susţinere a normelor şi valorilor olandeze, printre care libertatea de exprimare, libertatea religiei şi egalitatea între femei şi bărbaţi.

După mai multe luni în care s-a aflat în mod constant în fruntea sondajelor, cu scoruri de până la 20%, PVV îşi vede în prezent sprijinul coborând la circa 17%, procent cu care devansează la limită VVD al lui Mark Rutte, conform Agerpres. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre alegători rămân indecişi în faţa unei liste electorale cu 28 de partide, dintre care 14 au şanse să acceadă în camera legislativă inferioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.