Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroul sublocotenent p.m. Mădălin Stoica, condus pe ultimul drum la Buzău

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Eroul sublocotenent p.m. Mădălin Stoica, militarul ucis vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare, a fost condus joi pe ultimul drum, la funeralii participând câteva sute de persoane. Pe tot parcursul funeraliilor, soţia sublocotenentului post-mortem Adrian Vizireanu, decedat în Afganistan pe 7 mai 2016, a stat alături de văduva eroului-militar Mădălin Stoica.

Cortegiul funerar a pornit de la Biserica "Sfântul Ştefan' spre locuinţa familiei din Cartierul Micro V, după care a ajuns la Biserica Militară "Pogorârea Sfântului Duh' din curtea Garnizoanei Buzău, unde au avut loc ceremoniile funerare. La funeralii au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Statului Major General, oficialităţi locale şi judeţene.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, prezent la funeralii, a declarat pentru Agerpres că în prima şedinţă a CLM, eroul sublocotenent va fi declarat cetăţean de onoare şi o stradă din municipiul Buzău va primi numele său. "Mădălin Stoica a murit pentru ţară, ca un adevărat erou, suntem alături de familie, din această tragedie trebuie să învăţăm să fim mult mai uniţi şi mult mai bine pregătiţi la bine ca şi la rău", a mai declarat sursa citată. Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul buzoian, de 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, 16, septembrie, decretul de decorare post-mortem a sublocotenentului Stoica Vintilă Mădălin cu Ordinul Naţional "Steaua României' în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, "în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan'. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, Mihai-Viorel Fifor.

Caporalul Mădălin Stoica este al patrulea militar buzoian decedat în misiune în Afganistan. Subofiţerul Dan Ciobotaru, originar din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, făcea parte din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, iar pe 23 iunie 2010 şi-a pierdut viaţa, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. În 2016, la începutul lunii mai, alţi doi militari buzoieni şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, când au fost atacaţi de talibani îmbrăcaţi în uniformele forţelor afgane de securitate. Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu erau angajaţi de mai mulţi ani la o unitate militară din Buzău cunoscută drept "Forţele Speciale'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.