Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Escrocheria prin care băncile încasează taxe URIAŞE

ghiseu

Peste 97% dintre procesele intentate băncilor care percep comisioane abuzive sunt câştigate de clienţi. Şi totuşi, instituţiile financiare găsesc alte metode ca să nu renunţe la ele. Cele mai ridicate comisioane pentru transferuri de bani din toată Europa sunt practicate de băncile din România, care funcționează aproape ca un cartel, scrie Riscograma.ro.

Astfel că, dacă veţi fi puşi în situaţia de a transfera o sumă de bani, în moneda europeană, către o altă bancă din străinatate, veţi constata că bancile percep 3 tipuri de comisioane. Primul este comisionul cerut de banca locală al carui client sunteţi, al doilea este o speza SWIFT, iar al treilea este un comision perceput de banca corespondentă din străinătate.

Taxa SWIFT este de obicei de 0,1% dar nu mai puțin de 10 euro și nu mai mult de 500 de euro. Asta înseamnă că pentru un transfer de 100 de euro taxa minimă este de 1%. Sunt și destul bănci care cer dublu: 0,2% dar nu mai puțin de 20 de euro și până la 1000 de euro, notează Riscograma.ro.

Citeşte şi: Protestul #Rezist este INTERZIS. Manifestanţii sfidează autorităţile: 'Diseară VOM IEŞI din case'

Atunci când este vorba de stabilirea comisioanelor SWIFT, există trei opțiuni dintre care cel care trimite trebuie să aleagă:

BEN – taxele sunt suportate integral de către cel care primește banii. Opțiunea este de obicei folosită atunci când beneficiarul a preferat această metodă de plată în detrimentul unora mai ieftine sau când este vorba despre o achiziție cu preț fix.

SHA – taxele sunt suportate de fiecare participant la tranzacție către banca lui. Cel care trimite plătește taxa de expediere, cel care primește plătește eventuala taxă de încasare.

OUR – toate taxele sunt suportate integral de cel care trimite banii. Opțiunea este folosită în cazul în care expeditorul este interesat ca beneficiarul să încaseze suma întreagă, indiferent de costuri.

Speza suplimentară „OUR” practicată de băncile românești este de obicei între 10 și 20 de euro – banii practic sunt rezervați și plătiți către banca de destinație în cazul în care aceasta îi cere.

Taxele nu se opresc însă aici. "Dacă vreți să fiți sigur că tranzacția nu durează o săptămână sau mai mult e posibil să vi se ceară o „taxă de urgență” de ordinul zecilor de euro, tot așa cum este foarte posibil ca băncile din România să mai ceară o taxă de câțiva euro la încasare. Deci, într-un scenariu extrem, cei 100 de euro trimiși ajung să coste încă pe atât.", mai scrie Riscograma.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.