Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Esecul NATO sau al României?

klaus iohannis summit nato

Prima zi a summitului de la Varșovia se pare că s-a încheiat cu un semieșec pentru România. Brigada multinațională care trebuia să aibă în componență între 3000-5000 de soldați aparținând statelor membre NATO se transformă mai degrabă într-o brigadă româno-bulgară. Poate de aceea și SUA a anunțat încă de la începutul summitului că va trimite 1000 de soldați americani în România. O măsură care vine oarecum să compenseze eșecul formării acestei brigade multinaționale.

Polonezii și țările baltice au reușit să obțină 4 batalioane NATO pe teritoriile sale.

Este un eșec al României sau un eșec al NATO care nu a reușit să strângă militari pentru această brigadă?

Putem spune că vina este și de o parte și de alta. În timp ce polonezii au știut și au făcut lobby permanent pentru obținerea acestor batalioane pe teritoriul său, România nu a făcut mai nimic. Polonezii au lucrat mai bine de un an la acest obiectiv. Au organizat simpozioane, forumuri, lucrări în care au prezentat situația de fapt și pericolul pe care îl reprezintă Rusia. Într-adevăr, la ei există conceptul de diplomație publică, la noi mai puțin.

România s-a concentrat pe Marea Neagră și a încercat să convingă partenerii externi că este nevoie de mai multe exerciții în comun ale armatelor NATO .

Se pare că și acest obiectiv este în aer.

Din acest summit, România trebuie să se învețe că trebuie să se bată mai mult pentru obiectivele sale. Trebuie să ai capacitatea să îți convingi partenerii, mai ales când aceștia trebuie să susțină din propriile bugete resursele necesare pentru alocarea de trupe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.