Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate fi Dâncu calul troian al lui Cioloș în PSD?

radiocluj.ro
dragnea dancu

România are nevoie de un guvern stabil care să poată duce la capăt câteva reforme importante, reforma sănătății, regionalizarea și nu în ultimul rând consolidarea statului de drept și consolidarea reformelor din justiție. Cel puțin la ultimul capitol, consolidarea reformelor în justiție pare că drumul nu este deloc ireversibil. Declarația lui Dragnea privind politizarea ministerului Justiției arată clar că există tentația unei „încetiniri” dacă nu chiar o întoarcere la vremurile în care Justiția era mai selectivă. Dacă mai luăm în calcul și declarațiile lui Ghiță, amnistie, demolarea DNA,care exprimă ce nu are curajul să spună PSD, după cum ne-a mărturisit Ponta, atunci avem un tablou sumbru în fața ochilor. Lupta DNA a deranjat. Poate există și abuzuri, erori, care au fost făcute. Nicăieri nu există un sistem perfect. Câștigurile însă în materia statului de drept sunt incontestabile, iar cancelariile străine au apreciat eforturile României.

În aceste condiții, dorința taberei Ponta-Ghiță cu largul concurs al PSD de întoarcere la o justiție mai selectivă nu este altceva decât un atac la adresa ordinii constituționale.

Cioloș ar putea să fie viitorul Premier desemnat după 11 decembrie. Toate calculele arată clar faptul că niciun partid nu va avea majoritate absolută. Iohannis îl va nominaliza pe actualul premier. Majoritatea va fi făcută în baza negocierile politice. PNL ar putea face alianță cu ALDE, cu UDMR dar nu este exclus să mai beneficieze de sprijin și din altă zonă.

Citiți și: Iohannis poate avea premierul pe care și-l dorește

Fenomenul UNPR din 2009 poate să apară din nou? Atunci, câțiva parlamentari din zona PSD au plecat din partid și au format fostul partid progresist, votând instalarea guvernului Boc.

Poate fi Dâncu factorul cheie în această mișcare? Este cunoscut faptul că actualul Vicepremier a făcut parte din grupul de la Cluj, grup reformist cu interese mai degrabă transpartinice, din care a făcut parte și George Maior, fostul șef SRI. Dâncu a fost păstrat în Guvernul Cioloș deși de multe ori a avantajat administrațiile locale PSD. Putem însă să ne întrebăm: oare nu aceasta a fost misiunea lui Dâncu? Consolidarea unor relații cu activul social democrat, pentru ca la momentul oportun acestea să fie fructificate?

Renumitul sociolog de la Cluj, actualul Vicepremier, a dat mai multe mesaje în ultima vreme prin care a accentuat faptul că proiectele Guvernului Cioloș trebuie continuate. Și el știe că este nevoie de continuitate la nivelul echipei guvernamentale pentru ca proiectele începute să fie finalizate. De aceea, ipoteza ca Vasile Dâncu să poată atrage la un moment dat voturi din rândul parlamentarilor PSD pentru susținerea unui guvern Cioloș 2 nu este deloc de neglijat.

De altfel, întrebat de Adevărul dacă va participa personal în viitorul Guvern Dâncu a răspuns criptic că "nu exclude surprize".

În toate aceste combinații politice trebuie să ținem cont și de interesul serviciilor care doresc menținerea statu-quo-ului actual și menținerea ordinii constituționale. Întotdeauna există conexiuni ale acestora cu diverși oameni politici. Asta nu se se întâmplă numai în România, ci peste tot în lume. Așa că nu este exclus că și ei, băieții cu ochi albaștri să dea o mână de ajutor pentru formarea unei majorități care să susțină în parlament guvernul Cioloș 2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.