Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este Europa divizată în privința Brexitului?

europa ue sparge tandari

Aparent, Uniunea Europeană este împărțită două tabere cu viziuni diferite în ceea ce privește modul în care trebuie abordată ieșirea Angliei. Tabăra războinică, în frunte cu Juncker ar dori ca procedura să fie rapidă, făcută fără anestezie, și sa taie adânc. Mai mulți lideri de state în frunte cu Angela Merkel, ar fi dispuși să accepte o extragere mai blândă. Dar contradicțiile sunt aparente sau, mai precis, neesențiale. Deși vorbesc pe voci diferite, între tabere par să existe trei puncte de consens.

1. Uniunea Europeană nu se face vinovată de ieșirea Marii Britanii, iar nu reprezintă o amenințare existențială pentru Uniune.

content-imageAu existat reproșuri sporadice cum că birocrația Uniunii ar fi de vină pentru Brexit. Aceste opinii nu sunt împărtășite oficial la nivelul Uniunii, care simte că a făcut tot ce se putea, si poate chiar mai mult. Dacă și-ar reproșa ca nu a îndeplinit toanele celui mai mofturos membru, UE s-ar vedea asaltată de pretențiile celorlalți membri care s-ar simți îndreptățiți să ceară dau ei, tot felul de concesii.

2. Trebuie să existe un calendar controlat de ieșire

Legal, Uniunea nu poate să oblige deocamdată Marea Britanie să înceapă procedurile de ieșire. Referendumul nu are valoare legală nici măcar la el acasă, cu atât mai puțin pe Continent. Dar la discuțiile din Consiliu s-a decis că nu se va prelungi discuția infinit și că Marea Britanie nu va putea folosi timpul câștigat decât pentru clarificări interne, nicidecum pentru negocieri preliminare.

3. Marea Britanie nu va primi tratament preferențial

Aparent, discuția se poartă în jurul întrebări dacă Marea Britanie trebuie penalizată sau tratată corect. Însă, a trata Marea Britanie corect înseamnă a aplica  o penalizare.

Britanicii au negociat o serie de concesii pornind de la premisa că este prea scump pentru UE să lase Marea Britanie să plece. Acuma ca Marea Britanie a votat de plecare, acest glonț de aur nu mai fi folosit.

Pentru Uniune, o înțelegere corectă presupune că accesul la Piața Comună să fie legat de l libera circulație și contribuția la Buget, dacă partenerii de negociere au alte păreri, cu atât mai rău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.