Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este ilegală numirea primarului interimar de la Sectorul 4? Scandal de proporții la primăria condusă de Piedone

balutaSpiridon

Situație tragic comică la primăria Sectorului 4 unde primarul interimar Daniel Băluță ar putea să rămână fără această funcție, pentru că a încercat să facă un joc politic, fără să fie pe deplin conștient de faptul că și-a tras singur covorul de sub picioare.

”Întrunit în ședința extraordinară, luni, 9 noiembrie 2015, Consiliul Local Sector 4 a luat la cunoștință de demisia lui Cristian Popescu - Piedone din funcţia de Primar (în urma tragediei din Colectiv ( n. red.). De drept, în baza Legii 215/2001, atribuţiile ce îi reveneau acestuia vor fi îndeplinite de Viceprimarul Sectorului 4, Daniel Băluţă”.

După care noul edil a adoptat o hotărâre pentru vacantarea postului de consilier, pentru a putea aduce în CL un alt consilier, din partea PSD, cu scopul de a-și asigura o majoritate confortabilă. Dar asta a însemnat că devine ilegal faptul că ocupă funcția de primar interimar.

Drept urmare, pentru a repara gafa politică edilul a convocat o ședință de îndată, nu ordinară sau extraordinară. Ce a însemnat asta? A putut să anunțe consilierii cu două ore înainte că ședința va avea loc, iar pentru asta avea nevoie de 13 consilieri pentru a trece o nouă hotărâre prin care intenționa să repare gafa.

Ședința de îndată s-a desfășurat în cursul zilei de joi , 17 decembrie, însă a avut doar 12 consilieri. Surse apropiate de Consiliul Local Sector 4 au declarat pentru PoliticScan că situația a rămas incertă, dar Daniel Băluță pune presiune pe consilieri să convoace o nouă ședință de îndată pentru a putea trece hotărârea care l-ar pune în legalitate.

Prefectura Capitalei este instituția care urmează să facă lumină în acest caz. Însă, din cauza problemelor de legalitate orice decizie semnată de Daniel Băluță poate fi contestată pe baza principiului că este lovită de nulitate.

PNL a sesizat Prefectul Capitalei și a contestat actele emise de primarul interimar al sectorului 4 în contencios administrativ

PNL București anunță că a sesizat Prefectul Capitalei și a contestat actele emise de Daniel Băluță, care a ajuns ilegal primar interimar al Sectorului 4.

Singura posibilitate legală de a redeveni consilier local/general este un nou proces electoral. Adică, Daniel Băluță va putea reveni în Consiliul local al Sectorului 4 abia anul viitor, candidând din nou pe listele electorale în alegerile locale din 2016. Ținând cont de gravele ilegalități săvârșite de președintele PSD Sector 4, Filiala PNL București - Sector 4 a sesizat Prefectul Capitalei și a contestat în contencios administrativ actele semnate/emise de Daniel Băluță în calitate de primar interimar în perioada în care a exercitat ilegal această funcție.

În cazul în care se va constata că este primar interimar fără temei legal cel mai probabil va fi ales un nou edil interimar și se va aplica procedura de la Primăria Capitalei. Există posibilitatea ca noul primar interimar să fie Ștefan Spiridon.

Deși este primar interimar la Sectorul 4, acțiunile lui Daniel Băluță au fost contestate de opoziție. Totodată, i-a fost contestată decizia de a-i pune pe comercianți să părăsească locurile unde își desfășoară activitatea în Piața Sudului.

Zeci de comercianți au luat cu asalt sediul primăriei în data de 8 decembrie. Alexandru Ionescu, prim-vicepreședinte PNL sector 4, l-a acuzat atunci pe noul primar că face jocuri politice și astfel sacrifică interesul cetățenilor din sector.

Daniel Băluță a ajuns primar interimar după ce Cristian Popescu Piedone și-a dat demisia pe 4 noiembrie în urma tragediei din clubul Colectiv. Edilul și-a prezentat demisia după ce peste 20.000 de persoane i-au cerut asta în timpul unor proteste masive, care au dus și la demisia premierului Victor Ponta. Protestul s-a declanșat după tragedia din clubul Colectiv în care au murit 32 de persoane și alte zeci sunt rănite și se află în stare gravă sau critică. În prezent bilanțul  morților a ajuns la 62.

Cristian Popescu Piedone a fost arestat preventiv în dosarul „Colectiv” în 7 noiembrie, însă patru zile mai târziu, în urma recursului, a fost eliberat. Ulterior el a anunțat că se retrage din politică. Între timp acuzațiile pe numele său au fost extinse și inclusiv vineri dimineața, 18 decembrie, a fost audiat de procurorii DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.