Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este oficial: omenirea trăiește de azi pe datorie. S-au terminat resursele planetei pentru acest an

planeta pamant

Umanitatea şi-a consumat până miercuri totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce într-un an şi va trăi deci "pe datorie" până la 31 decembrie, a calculat ONG-ul Global Footprint Network, dezvăluind că acest moment survine tot mai devreme în fiecare an, relatează AFP. 

Miercuri, 2 august, semnifică pentru Terra "Overshoot Day". "Începând de la această dată, umanitatea îşi va fi consumat totalitatea resurselor pe care planeta le poate produce într-un an", scriu Global Footprint şi WWF într-un comunicat comun. 

Pentru calculele sale, Global Footprint ţine cont de amprenta de carbon şi de resursele consumate pentru pescuit, creşterea animalelor, culturi, construcţii şi utilizarea apei. 

În 2016, "Overshoot Day" a fost 3 august. Chiar dacă ritmul acestei progresii a încetinit puţin în ultimii şase ani, această dată simbolică "continuă să avanseze inexorabil: această zi se înregistra la sfârşitul lui septembrie în 1997 iar acum se întâmplă la 2 august", relevă cele două ONG-uri. 

"Pentru a ne asigura nevoile, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,7 planete", mai precizează acestea. 

"Costul supraconsumului este deja vizibil: penurii de apă, deşertificare, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a stocurilor de peşte, despădurire, dispariţia speciilor. Să trăim pe datorie nu poate fi decât ceva provizoriu, pentru că natura nu este un zăcământ pe care îl putem utiliza la nesfârşit", subliniază WWF şi Global Footprint. 

Emisiile de gaze cu efect de seră "reprezintă ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială", reamintesc ONG-urile. 

Potrivit celor două organizaţii, "semne încurajatoare" indică totuşi că "este posibil să inversăm tendinţa". 

În pofida creşterii economice mondiale, "emisiile de CO2 legate de energie nu au crescut în 2016 pentru al treilea an consecutiv", au dezvăluit ele. Potrivit ONG-urilor, "asta se poate explica în parte prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul producţiei de electricitate". 

Comunitatea internaţională s-a angajat la Conferinţa de la Paris privind combaterea încălzirii globale, din decembrie 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea climatică. 

Ţinând cont de ultimele date ştiinţifice, Global Footprint recalculează în fiecare an data "Overshoot Day" pentru anii trecuţi după ce "deficitul ecologic" a început să se amplifice la începutul anilor 1970. Pentru anul trecut ea a anunţat iniţial că "Overshoot Day" va fi la 8 august, dar apoi a corectat data la 3 august 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.