Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estimare. Românii vor cheltui pentru vacanţa de Paşte peste 11 milioane euro

masa de paste
Stațiunile montane și pensiunile sunt alese de majoritatea turiștilor care nu își petrec Paștele acasă iar litoralul-românesc sau bulgăresc-devine o opțiune doar după 1 Mai. Sfârșitul mini-vacanței poate aduce un city-break pentru cei cu dare de mână. Chiar dacă marea majoritate a românilor își petrec Paștele în sânul familiei, sunt totuși în jur de 100.000 de persoane care schimbă decorul și ajung de sărbătorile pascale în stațiunile montane, la pensiuni sau în apropierea lăcașurilor de cult. Litoralul, city-break-urile prin Europa sau destinațiile mai exotice sunt păstrate pentru 1-5 mai. „Nu sunt mari schimbări în acest an nici în ceea ce privește bugetele pentru turismul de Paște, nici în ceea ce privește destinațiile și prețurile practicate. La mare sunt așteptați turiștii masiv abia după 1 Mai, când și vremea ar putea să ofere motivații mai solide. Probabil vom avea între 30.000-45.000 de turiști în acest an pe litoral. Nici litoralul bulgăresc nu va fi ocolit, prețurile și serviciile sunt atractive iar distanța este ușor de acoperit. Tot între 1-5 mai, pe segmentul de lux de această dată, sunt vândute bine city-break-urile (Paris, Roma, Barcelona)” spune reprezentantul ANAT, Adriana Caranfil. Nu toți actorii implicați sunt însă de acord că prețurile pentru destinațiile interne au stagnat. Proprietarii de structuri de cazare din țară așteaptă, potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, încasări de peste 28 de milioane de lei în minivacanţa de Paste, cu 14% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Din aceste date, corelate cu estimările federației de anul trecut, rezultă că hotelurile și pensiunile din România au mărit tarifele cu 12-15% în acest an. Concurs de numărat turiști În topul preferinţelor turiștilor se află, ca de obicei, pensiunile, unde sunt așteptați peste 63.000 de turiști. Datorită capriciilor vremii care permit practicarea sporturilor de iarnă în această perioadă, staţiunile montane vor fi şi ele solicitate de românii care vor să petreacă Paştele la înălţime și să schieze.

Chiar dacă hotelierii au pus la dispoziție 25.000 de locuri, doar 15.000 de turiști vor ajunge la munte de Paște. În staţiunile balneare sunt așteptați aproximativ 10.000 de turişti, iar pe Litoral, deși hotelierii au pregătit 2.000 de locuri pentru Paște, sunt rezervate doar 10% dintre ele.

 Deși agentiile de turism au pus la dispoziția turiștilor aproximativ 8.000 de locuri pentru destinații externe, vremea și numărul mic de zile libere au făcut ca doar 50% din ele să fie vândute. Țările care atrag cei mai mulți români de Paște sunt Grecia, Bulgaria și Austria. În presa bulgară, calculele privind numărul românilor care urmau să viziteze litoralul erau destul de optmiste la începutul lunii. “Este de așteptat ca peste 15.000 de turiști din România să viziteze litoralul bulgăresc în minivacanța de Paști. Stațiunile SPA Velingrad, Hisar, Devin, Pomorie și Kiustendil sunt și ele foarte căutate, locurile sunt rezervate pentru Paști încă de acum două-trei luni, susținea Blagoi Raghin, președintele asociației proprietarilor de hoteluri și restaurante din Bulgaria, într-un interviu publicat de cotidianul Novinar Raghin și preluat de Rompres. Acesta afirma că “prețurile din stațiunile bulgărești vor rămâne la nivelul de anul trecut (de pildă, pentru trei nopți, all-inclusive plus masă festivă de Paște pachetul începea de la 99 euro la o rezervare prin Tui Travel-Center, n.n). Pe de altă parte, Asociația Litoral -Delta Dunării se aștepta la aproximativ 50.000 de români pe litoralul autohton în mini-vacanța de sezon iar prețurile erau anunțate la aceleași valori ca în 2013 (cuprinse între 50 de lei pe noapte de persoană la un hotel de 2 stele și 400 lei la patru stele în Mamaia). Cine are frică de Dumnezeu dar nu se teme să scheltuiască 1.000 euro (loc în cameră single) pentru un pelerinaj la Ierusalilm între 16-23 euro, poate alege turismul religios prin Basilica Travel, o agenție “înființată cu binecuvântarea Patriarhului Daniel”. Credincioșii cu bugete mai mici, pot alege pelerianajele în Bulgaria, dar nu pe Litoral ci la Veliko Trnovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.