Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euro a coborât la un nou minim al ultimilor 11 ani faţă de dolar

Euro

Euro a coborât vineri la cel mai jos nivel faţă de dolar din ultimii peste 11 ani, pe fondul anunţului BCE privind începerea programului de achiziţii de obligaţiuni începând cu luna martie şi al îngrijorărilor legate de alegerile din Grecia, care ar putea fi câştigate de un partid anti-austeritate.

Moneda unică europeană s-a depreciat cu 1,2% faţă de dolar, la 1,1234 dolari pe unitate, la ora 10:00 la Londra (12:00 ora României), marcând cel mai scăzut nivel din luna septembrie 2003 până în prezent, relatează Bloomberg.
"Alegerile din Grecia reprezintă un alt motiv pentru a vinde euro, în caz că decizia BCE nu a fost suficientă", a afirmat Sean Callow, analist al Westpac Banking din Sydney, potrivit Mediafax.
Duminică, în Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ca urmare a eşecului votării unui nou preşedinte, fapt care a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca partidul de extremă stângă Syriza să preia conducerea Greciei.
La începutul lunii ianuarie, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze restructurarea datoriei publice.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat joi că instituţia va lansa în martie un program extins de achiziţii de active din zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.
În acelaşi timp, noile măsuri de stimulare a economiei din zona euro anunţate de BCE au dus la creşterea acţiunilor pe pieţele europene, indicele Europe Stoxx 600 urcând cu până la 1,5% vineri. Indicele CAC al bursei de la Paris a avansat cu până la 1,4% în timpul şedinţei, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 1,3%.
Pieţele emergente au fost şi ele animate de anunţul lui Draghi, achiziţiile de obligaţiuni suverane fiind "masive" în ţări ca România, Ungaria, Ponia şi Turcia, potrivit lui Viktor Szabo, analist la firma de investiţii Aberdeen în Londra.
Economiştii de la Morgan Stanley au redus vineri prognoza privind cursul euro/dolar şi apreciază că moneda europeană se va deprecia la 1,05 dolari pe unitate până la finalul acestui an. Anterior, analiştii Morgan Stanley estimau că euro va scădea la 1,12 dolari pe unitate la sfîrşitul lui 2015.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.