Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Euro atinge un nou minim al ultimilor 11 ani în raport cu dolarul

euro

Euro a atins joi un nou minim al ultimilor peste 11 ani fata de dolarul american, în conditiile în care investitorii asteapta sedinta Bancii Centrale Europene (BCE) pentru detalii privind programul de achizitii de obligatiuni care începe în luna martie, relateaza Financial Times, potrivit Mediafax.

Euro s-a depreciat joi pâna la 1,1026 dolari pe unitate pe pietele asiatice, stabilizându-se la valoarea de 1,1048 de dolari pe unitate. Prin comparatie, miercuri seara, euro era cotat la 1,1075 de dolari pe unitate la New York, potrivit MarketWatch.
La ora 10:00 (ora României), euro se tranzactiona pentru 1,1040 dolari pe unitate, în scadere cu 0,3%, pe pietele din Londra, marcând cel mai jos nivel din septembrie 2003, potrivit Financial Times.
În luna ianuarie, BCE a anuntat initierea unui program de relaxare cantitativa, care presupune cumpararea de obligatiuni, inclusiv titluri guvernamentale, în valoare totala de 1.080 de miliarde de euro.
Acest program este prevazut sa înceapa în luna martie si sa dureze pâna în septembrie 2016.
În aceste conditii, analistii anticipeaza ca presedintele BCE Mario Draghi va prezenta detaliile programului în conferinta de presa de la ora 15:30 (ora României), în urma sedintei de politica monetara de joi.
Adoptarea acestor noi masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, în conditiile în care dobânda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.
Preturile de consum din zona euro au scazut în februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situându-se la -0,3%, potrivit primelor estimari publicate luni de Eurostat.
În luna ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiintarea zonei euro, în 1999, pâna în prezent.
Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice.
BCE are o tinta de inflatie de putin sub 2%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.