Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputaţii au lansat EULeaks.eu

parlamentul european

Mai mulţi eurodeputaţi ecologişti lansează marţi portalul EULeaks.eu, unde oricine poate posta documente de interes public, o iniţiativă originală, dar care ar putea să nu fie pe placul Comisiei Europene şi Consiliului European, scrie publicaţia Le Monde.

Iniţiatorii demersului au recurs la această modalitate ca urmare a dificultăţilor de a obţine documente despre revelaţiile din scandalul LuxLeaks, ce a dezvăluit în anul 2014 sistemul de evaziune fiscală în favoarea multinaţionalelor organizat în Luxemburg pe vremea când actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era ministru de finanţe şi premier al acestei ţări.

Cei care doresc să facă denunţuri sunt invitaţi să posteze pe portalul EuLeaks.eu în deplină siguranţă orice documente considerate ca fiind de interes public, asigură grupul de circa zece eurodeputaţi care au lansat acest portal, printre ei numărându-se franţuzoaicele Eva Joly şi Michele Rivasi, belgianul Philippe Lamberts şi germanul Sven Gielgold.

Ei subliniază că anonimatul celor care vor sesiza date şi informaţii va fi garantat, singura modalitate ca persoanele vizate de aceste dezvăluiri să le contacteze ulterior fiind prin mesaje e-mail şi numai dacă denunţătorii aleg să-şi lase o adresă de mesagerie electronică.

Dar sursele vor trebui mai întâi să completeze un chestionar precis, pentru a se efectua astfel o verificare preliminară privind seriozitatea lor şi veridicitatea documentelor. Vor putea de asemenea să precizeze modul în care doresc să fie exploatate informaţiile furnizate, precum şi gradul lor de sensibilitate.

Informaţiile pe care grupul de eurodeputaţi ecologişti doresc să le atragă pe EuLeaks.eu vizează mai ales temele care ţin de competenţa lor şi de procesul de decizie al instituţiilor comunitare, cum ar fi negocierile privind controversatul acord transatlantic de liber schimb, autorizaţiile de punere pe piaţă a organismelor modificate genetic, emisiunile de gaze poluante (exemplul scandalului Volkswagen), precum şi tot ce este legat de evaziunea fiscală.

În opinia eurodeputatei Eva Joly, dacă o asemenea platformă online ar fi existat în timpul dezvăluirilor despre trucarea testelor pentru emisiile poluante de către compania Volkswagen, atunci s-ar fi putut afla mai repede despre neregulile în controalele efectuate în Europa, întrucât mulţi ştiau că acestea erau măsluite, şi la fel s-ar fi putut întâmpla şi în cazul dezvăluirilor recente despre societatea offshore deţinută de Neelie Kroes, fost comisar european şi vicepreşedintă a Comisiei Europene.

'Casa Europa suferă de o problemă de opacitate, după cum a arătat-o afacerea LuxLeaks, despre care, noi deputaţii europeni, am întâmpinat multe dificultăţi în obţinerea de informaţii din partea Comisiei Europene', a mai menţionat Eva Joly.

Pe de altă parte, EULeaks.eu este şi o cale de a lansa un apel la transparenţă, ce ar putea avea un anumit ecou la Bruxelles, tocmai într-o perioadă când Comisia condusă de Juncker se confruntă, pe lângă cazul Neelie Kroes, şi cu scandalul generat de angajarea fostului preşedinte al executivului comunitar, José Manuel Barroso, la banca americană Goldman Sachs.

Iniţiativa lansării acestui website a fost salutată de Antoine Deltour, autorul dezvăluirilor ce au declanşat scandalul LuxLeaks. 'Susţin EULeaks, întrucât democraţia nu se poate manifesta în opacitate', a subliniat el într-o scrisoare adresată eurodeputatei Eva Joly, scrie agerpres.ro.

Eurodeputaţii ecologişti au susţinut în primăvară şi adoptarea unei directive europene pentru protejarea celor care fac denunţuri, dar nu îşi fac iluzii că acest demers se va concretiza, întrucât nu se regăseşte printre preocupările prezente ale Comisiei, singura ce poate propune formal acte normative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.