Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa nu moare și nu se predă

pixabay.com
diverse, ue, referendum, europa

Acum câțiva ani era la modă să anunți prăbușirea inevitabilă a euro și, pe ale de consecință, zguduirea construcției europene. Efortul de integrare din ce în ce mai adâncă era văzut nu doar ca o idee proastă ci ca o naivitate, o nebunie politico-birocratică a unora care au pierdut aproape orice contat cu viața reală.

Între timp am fost la la un pas de Grexit, s-a votat, Brexit și s-a votat Trump. Și, totuși, profeții apocalipsei s-au înșelat.

În zona UE este prognozată o creștere de 1,8% și, spune aceeași prognoză, toate statele vor avea creștere. Moneda euro este în continuare printre noi, piața unică este în continuare printre noi, libertatea de circulație este în continuare printre noi.

La est, Rusia nu a reușit nici anul acesta să crească din punct de vedere economic. La sud autocratul turc Erdogan nu îndrăznește să sfideze Europa direct. La vest, Scoția meditează dacă nu cumva să rupă Marea Britanie ca să poată să se întoarcă în UE.

În acest context, integrarea europeană progresează. Zilele acestea, ideea unei procuraturi comune a făcut pași înainte. O propunere italiană privind o integrare accelerată a "nucleului" UE stârnește îngrijorarea statelor central-est europene (și, probabil, a României dar noi suntem discreți).

Mai multe state NATO din UE se îndreaptă spre atingerea unui buget de apărare de 2% și, în contextul unor declarații ale lui Donald Trump, începe să se discute despre o mai bună integrare militară a continentului.

Evident, nu totul e roz. Creșterea e vulnerabilă la contextul internațional. O victorie a lui Marine LePen în alegerile prezidențiale franceze ar trimite o undă de șoc în inima UE. Etc, etc.

Cel mai important, însă, este că euroscepticismul populist și anti-sistem începe să își dovedească limitele. După momentele revoluționare, grecii stau cuminți în banca lor și în zona euro. Theresa May nu a reușit să facă pași în ideea unei apropieri economice cu SUA și rămâne în continuare dependentă de o înțelegere favorabilă cu UE. Deși se critică Europa liberală, Ungaria și Polonia nu au forța și curajul să gripeze mecanismele UE.

În Europa, Uniunea este, în continuare, singurul mod de a face politică, economie și diplomație.

Citiți și: Acordul de liber-schimb UE-Canada, votat în PE. Semnificații pentru România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.