Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa se confruntă cu o criză a migraţiei, nu cu una a refugiaţilor

www.dailymail.co.uk
migranti evacuati Paris

Europa se confruntă cu o criză a migraţiei, nu cu o criză a refugiaţilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, pentru postul de televiziune german ZDF, el subliniind că nu se justifică o condiţionare a acordării fondurilor europene de primirea migranţilor, relatează vineri MTI. Oficialul ungar a amintit că 1,2 milioane de migranţi au ajuns în Europa anul trecut, iar majoritatea nu au venit din Siria. Autorităţile ungare au înregistrat migranţi din 104 ţări, de unde rezultă că Europa se confruntă 'cu o migraţie în masă de proporţii intercontinentale', a menţionat Kovacs.

Conform regulilor spaţiului Schengen, Ungaria are obligaţia de a-i opri pe cei care nu sunt autorizaţi să intre în acest spaţiu de liberă circulaţie, motiv pentru care a luat măsurile necesare la graniţa cu Serbia pentru a pune capăt migraţiei ilegale, a explicat el. După ce reporterul i-a spus că Ungaria este unul dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor UE şi totuşi nu doreşte să accepte refugiaţi, Kovacs i-a atras atenţia că aceste două chestiuni nu trebuie amestecate. Măsurile Ungariei împotriva migraţiei ilegale nu au 'nimic de-a face cu primirea de fonduri structurale din partea UE', a indicat oficialul ungar, amintind apoi de o declaraţie a comisarului european pentru economie digitală şi societate informaţională, Gunther Oettinger, care a spus că inclusiv contributorii neţi la bugetul UE, printre care şi Germania, beneficiază de fonduri comunitare. Mai mulţi oficiali europeni au sugerat să se reducă fondurile europene alocate statelor ce nu acceptă cotele obligatorii de refugiaţi, impuse la nivelul UE în septembrie 2015 printr-un vot prin majoritate calificată.

Întrebat dacă Ungaria a încălcat normele de azil europene şi internaţionale, Kovacs a răspuns că nu este cazul şi a subliniat în acest context că alegerea în mod liber de către un refugiat a ţării unde solicită azil nu este un drept fundamental al omului. În plus, majoritatea migranţilor care sosesc în Europa nu primesc nici măcar statutul de refugiat, a mai subliniat oficialul ungar, întrebându-se dacă primirea acestora mai poate fi considerată o decizie umană în condiţiile în care ei vor trebui ulterior să fie expulzaţi. Având în vedere acest aspect, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a insistat că migranţii ar trebui să rămână în tabere în afara frontierelor UE şi de acolo să le fie preluate cererile de azil, pentru ca ulterior să poată fi primiţi în Europa numai aceia cărora li s-au aprobat aceste cereri.

Comentând afirmaţia că Ungaria este prima ţară europeană care a ridicat un zid de-a lungul graniţei sale, Kovacs a spus că şi Spania a ridicat garduri la graniţa cu teritoriile din nordul Africii în urmă cu mult timp, iar francezii la rândul lor au ridicat o barieră fizică la Calais, pentru a împiedica migranţii să traverseze Canalul Mânecii, conform Agerpres. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta a subliniat de asemenea că deschiderea graniţelor pentru migranţi nu este o soluţie pentru problemele demografice ale Europei. El a adăugat că Ungaria oferă protecţie celor eligibili pentru azil politic, dar sunt foarte puţini aceia din această categorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.