Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa, sub asediul imigratiei! ADEVARUL din spatele dezastrelor din Mediterana

imigranti, ue, naufragiu

Fenomenul imigrantilor din Africa si din Orientul Mijlociu ia amploare. In fiecare zi ambarcatiuni cu imigranti ajung pe coastele Europei, in special in Italia, iar multe dintre ele necesita ajutor din partea Pazei de Coasta pentru a evita o tragedie.

Din noiembrie 2013 si pana la sfarsitul anului trecut Italia desfasura un program special, denumit Mare Nostrum, dedicat operatiunilor de supraveghere a coastei italiene si salvarii imigrantilor esuati in Marea Mediterana. Bugetul alocat acestui program era de 9 milioane de euro pe luna. Insa Italia a fost criticata de UE pentru acest program care reusise sa salveze 160.000 de vieti. UE a considerat ca programul italienilor incurajeaza imigratia si acesta a fost intrerupt.

Citeste si: VIDEO Declarațiile lui Klaus Iohannis, după Consiliul European: ce au decis liderii europeni

Naufragiile de saptamana trecuta in care peste o mie de persoane si-au pierdut viata i-au facut pe liderii europeni sa reevalueze situati. Premierul italian Matteo Renzi a facut apel la un efort international impotriva traficantilor de persoane.

Bilantul este insapaimantator: în fiecare zi, între 500 şi 1.000 de persoane ajung să fie recuperate din larg de paza de coastă italiană sau de nave comerciale. Iar tragediile nu sunt intotdeauna evitate si traficantii de persoane poarte o foarte mare responsabilitate in producerea lor:

"Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară" din cală. Este declaraţia unui supravieţuitor al naufragiului de săptămâna trecută, care a făcut nu mai puţin de 800 de morţi. Bilanţul ar putea însă să ajungă la aproximativ 950 de victime, dacă numărul celor aflaţi la bord se confirmă.

In 2014 170.600 de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu au încercat să intre în Uniunea Europeană prin Marea Mediterană, potrivit Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii), citat de wsj.com. Dintre acestia, aproximativ 3.400 s-au înecat în Marea Mediterană, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

content-image

In 2015 bilantul ar putea fi mai sumbru pentru ca deja de la inceputul anului si pana in prezent 1.500 de persoane si-au pierdut viata. Vasele folosite de traficanţi sunt vechi şi supraîncărcate, astfel că aproape zilnic Paza de Costa italiana intervine sa salveze imigranti din largul Mediteranei.

Situatia pare sa se agraveze de la an la an, numarul imigrantilor fiind in continua crestere. Intre 2013 si 2014, numarul imigrantilor a crescut de patru ori. Iar numarul celor care se pregatesc sa vina in Europa este si mai mare.

"Potrivit estimărilor, în Libia sunt între 500.000 şi un milion de imigranţi subsaharieni şi sirieni care aşteaptă să fugă spre Europa", susţine Maurizio Scalia, procuror-adjunct al provinciei italiene Palermo, citat de publicaţia Il Fatto Quotidiano.

Insula Lampedusa din Marea Mediterană este considerată poarta de intrare a imigranţilor în UE. Aceasta insula are o populatie de doar 5.000 de oameni, de 34 de ori mai mică decât numărul imigranţilor care au forţat porţile UE in 2014.

De unde vin toti acesti imigranti si de ce?

Imigrantii din Africa si din Orientul Mijlociu fug spre Europa pentru a scapa de conflictele care macina tarile lor, pentru a nu fi inregimentati in armata propriei tari sau intr-o grupare fie rebela, fie terorista.

Cei mai mulţi imigranţi pleacă din Siria, ţară în care mulţi locuitori ajung să se alăture grupării jihadiste Statul Islamic. Numărul imigraniţilor sirieni care au trecut graniţele Uniunii Europene în 2014 se ridică la 67.000.

content-image

"Dacă aş fi rămas în Siria, ar fi trebuit să fac parte dintr-una dintre tabere sau din Statul Islamic. Ar fi trebuit să iau arma în mâini şi să ucid oameni. Vreau doar să am grijă de copiii mei", a povestit Mahmoud Shubat, un muncitor în construcţii în Homs, pentru CNN.

Siria este urmată în top de Eritreea, ţară din care oamenii fug în special pentru a evita recrutarea militară obligatorie. 34.000 de persoane au avut norocul să ajungă în Europa anul trecut, potrivit statisticii publicate de The Independent.

Paradoxal, tocmai gruparile teroriste de care acesti imigranti incearca sa fuga sunt cele care profita de pe urma dorintei lor de a ajunge in Europa. Traficantii de persoane percep  sume intre 4.000 si 5.000 de dolari pentru a ii aduce pe imigranti in Libia din Sudan sau Eritreea, apoi pentru calatoria din Libia spre Italia mai platesc intre 1.000 si 1.500 de dolari pentru a-si risca viata in speranta ca vor ajunge in UE.

Facţiunile rivale din Libia cooperează în privinţa imigranţilor, o grupare ajungând să câştige chiar şi 60.000 de dolari pe săptămână din traficul de persoane. Din banii câştigaţi, ele cumpără armament şi se luptă între ele pentru a câştiga cât mai mult teren.

Europenii sunt indignati, iar liderii cauta solutii!

Confruntaţi cu cea mai mare tragedie din ultima perioadă, naufragiul cu 800 de morţi, miniştrii de Externe şi Interne UE şi-au dat acordul politic luni asupra unui plan de acţiune în zece puncte în lupta împotriva imigraţiei ilegale din regiunea Mediteranei. Până acum, măsurile luate de Uniune au fost criticate pentru eficienţa redusă.

Şefa diplomaţiei europene, Federina Mogherini, a anunţat că miniştrii s-au pus de acord asupra a trei zone principale de acţiune, şi anume lupta împotriva reţelelor de trafic de persoane - prin care oamenii sunt îmbarcaţi în traversări periculoase -, consolidarea efortului de salvare de vieţi pe mare şi asumarea responsabilităţii de a găzdui refugiaţi.

Premierul italian a acerut chiar sa se analizeze posibilitatea unor interventii specifice pentru combatarea traficantilor din Libia. Dacă este acceptată, organizarea acestei operațiuni militare europene ar fi o premieră în lupta împotriva imigrației clandestine.

De asemenea, proiectul european propune "dublarea" de la trei la șase milioane de euro a bugetului lunar al Frontex, agenția însărcinată cu supravegherea frontierelor, în scopul de a întări mijloacele alocate misiunilor maritime Triton din Italia și Poseidon din Grecia, pentru a le permite dezvoltarea operațiunilor lor de supraveghere și salvare.

Tema imigranţiei a dominat agenda Consiliului European care a avut loc miercuri la Bruxelles, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.