Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: Cum folosim banii europeni pentru a răspunde scăderii populației

Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, atrage atenția că ”Europa se confruntă în prezent cu importante schimbări demografice, care influențează puternic dezvoltarea locală”. El precizează că, potrivit statisticilor EUROSTAT, ”având în vedere creșterea rapidă a populației în țările în curs de dezvoltare și declinul demografic al populației la nivel european, în viitor se va reduce  cota populației Uniunii Europene în raport cu populația lumii, de la 6,9 % în 2015 la 5,1 % în 2060. Aceste schimbări demografice îmbracă diferite forme, de la densitatea scăzută, la îmbătrânirea populației, scăderea ratelor de natalitate și  depopulare. În plus, nu toate regiunile sunt afectate în mod uniform, majoritatea zonelor urbane cunoscând o creștere a populației, în timp ce în majoritatea zonelor rurale și îndepărtate are loc un declin”.

Analiza europarlamentarului român argumentează că ”îmbătrânirea demografică se va accentua în Europa. Pentru România se prevede o creștere a ponderii populației peste 65 ani de la 16,5% la 35% în orizontul anului 2060. Aceste schimbări vor antrena presiuni economice și sociale asupra autorităților naționale, cu consecințe asupra serviciilor publice furnizate și asupra infrastructurii. Un rol important în prevenire și atenuare consecințelor schimbărilor demografice îl pot avea fondurile europene structurale și de investiții. În acest sens, în Comisia pentru Dezvoltare Regională din care fac parte în Parlamentul European, se discută în prezent un Raport referitor la utilizarea instrumentelor politicii de coeziune de către regiuni pentru a răspunde schimbărilor demografice. Acest raport subliniază faptul că este important ca aspectul demografic să fie luat în considerare atunci când se elaborează politici noi în sectoare precum ocuparea forței de muncă, agricultura, mediul, infrastructura, transportul, sănătatea, tineretul și educația, sprijinul acordat familiilor sau incluziunea socială. Fondurile europene pot ajuta regiunile care se confruntă cu schimbări ale populației în numeroase feluri, de la stimularea infrastructurilor de transport și de servicii publice, la îmbunătățirea perspectivelor de angajare în regiunile în declin și, astfel, la scăderea tendințelor de emigrare”.

Potrivit lui Rebega, ”politica de coeziune ar trebui să joace un rol mai important în sprijinirea regiunilor în eforturile lor de adaptare la schimbările demografice”. În plus, mai spune eurodeputatul român, ”politicile în acest domeniu trebuie să aibă în vedere că schimbările demografice afectează în mod diferit zonele urbane și zonele rurale și că, pe lângă investiții în toate domeniile despre care vorbeam mai sus, un rol esențial în are educația în spirit de comunitate a cetățenilor”. În acest sens, Rebega anunță că a propus o serie de amendamente la nivelul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din care face parte.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.