Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: În România întotdeauna s-a făcut abuz de arestul preventiv

gratiere condamnare inchisoare arest

Starea de libertate pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regula, dar "în România întotdeauna s-a făcut abuz de arestul preventiv" declară  europarlamentarul liberal Renate Weber. Weber precizează că nu se referă strict la cazurile demnitarilor, ci la orice persoană bănuită că a săvârşit o faptă penală.

Renate Weber crede că s-ar impune o dezbatere mai largă privind arestul preventiv: "În privinţa arestărilor, aici cred că trebuie să avem o dezbatere mai largă, care să nu privească doar demnitarii, ci să privească în general orice persoană care săvârşeşte o faptă penală, care este bănuită că a săvârşit o faptă penală. Eu toată viaţa mea am fost de părere că arestarea trebuie să fie excepţia categorică. Deci starea de libertate pe parcursul cercetărilor penale, pe parcursul urmăririi penale trebuie să fie regula. Şi aici cred că de fapt este vorba de legislaţie, când anume poţi totuşi să arestezi pe cineva, să privezi de libertate pe perioada anchetei penale. Aici, în opinia mea, comportamentul persoanei trebuie să fie cel care să-l facă pe judecător să ia o astfel de decizie. Vedem că şi în alte ţări, chiar şi pentru fapte săvârşite cu violenţă se dispune punerea în libertate, dacă cineva a fost reţinut, deci nici măcar acolo nu este de la sine lipsirea de libertate. Este o analiză pe care judecătorul trebuie să o facă".

Întrebată, la RFI, dacă în România se face abuz de arestul preventiv, Renate Weber a precizat că în țara noastră întotdeauna arestul preventiv a fost luat cu maximă uşurinţă: "În România întotdeauna s-a făcut abuz de arest preventiv, indiferent cu privire la cine. Nu vorbim acum numai de demnitari, de faptele de corupţie. În România întotdeauna arestul preventiv a fost luat cu maximă uşurinţă. Să nu uităm că am avut perioade de timp când oamenii erau arestaţi ani de zile, fără să fie trimişi în judecată, a fost nevoie de o modificare constituţională, care să impună limita de sus de şase luni pe perioada urmăririi penale, sigur, când eşti în faza de cercetare judecătorească e diferit, dar în România întotdeauna din păcate, lipsirea de libertate pe perioada anchetei penale, deci până ca persoana să fie trimisă în judecată a fost excesivă, în opinia mea".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.