Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar, mesaj pentru Europa: 'Acceptaţi-ne în Schengen ACUM'

schengentari

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a declarat, duminică, la Alba Iulia, că mesajul cu care şeful statului şi guvernul trebuie să-l transmită în Europa e ca ţara noastră să fie acceptată în Schengen acum pentru ca românii să nu fie suspicioşi atunci când se discută de Europa cu două viteze.

'Pe bună dreptate, noi dacă auzim de Europa cu două viteze, ne e teamă fiindcă ne gândim: principalii paşi de integrare, Euro şi Schengen, sunt acei paşi de integrare la care noi încă nu am participat. Deşi la Schengen ştim foarte exact că îndeplinim condiţiile de aderare, condiţiile tehnice şi decizia nu se ia în favoarea noastră. De aceea, vreau să spun foarte clar: pentru a nu ne mai fi teamă de Europa cu două viteze, mesajul pe care preşedintele şi Guvernul trebuie să-l transmită în Europa este următorul: 'ca poporului român să nu-i mai fie teamă de Europa cu două viteze, trebuie să ne acceptaţi în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condiţiile'. Acesta este mesajul cu care preşedintele României şi miniştrii trebuie să meargă în negocieri. 'Vreţi să discutăm de Europa cu două viteze, să nu fim suspicioşi, acceptaţi-ne în Schengen acum, fiindcă îndeplinim condiţiile'', a spus, într-o conferinţă de presă, Siegfried Mureşan.

Raportor şi negociator şef al Parlamentului European pe bugetul UE pentru 2018, Siegfried Mureşan a opinat că Uniunea Europeană (UE) trebuie reformată, actualizată, pentru a putea face faţă provocărilor prezentului şi viitorului. 'Şi acest proces de îmbunătăţire a UE, de actualizare a ei este un proces firesc. Deci la fel cum la nivel naţional statul trebuie mereu reformat, instituţiile trebuie reformate, economia trebuie reformată, la fel şi la nivel european. Deci UE trebuie actualizată pentru a face faţă noilor provocări - terorismul, securitate, migraţie, schimbările de climă, necesitatea de a ne asigura furnizarea electrică', a apreciat Mureşan.

Citește și: Tăriceanu vrea ÎNGROPAREA scandalului pe tema OUG 13: 'UE ne privește cu DISPREȚ'

Europarlamentarul a adăugat că întrebarea e cum va fi reformată UE.

'Scenariul pe care eu îl prefer este ca toate statele UE, toate cele 27 de state rămase după ieşirea Marii Britanii, să meargă împreună în aceeaşi direcţie. Acesta este scenariul pe care eu îl prefer. Întrebarea este: e realist, de vreme ce vedem un arhetip diferit de integrare la nivelul diferitelor state membre, unele doresc mai multă integrare şi altele doresc mai puţină integrare. De aceea s-a născut această idee care spune 'cei care doresc mai multă integrare să poată participa, să se poată integra fără a putea fi reţinuţi de acele state care poate nu doresc o integrare'. De exemplu, avem acel acord de liber schimb cu Canada, un acord bun pentru noi şi în contextul acelui acord ne-a şi adus liberalizarea regimului de vize cu Canada. Parlamentul Valoniei se opunea acelui acord şi exista riscul ca tot acordul să eşueze', a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureşan a menţionat că există în prezent acea gândire prin care să li se dea posibilitatea acelor state care doresc să facă mai mult să se integreze mai mult, fără a fi reţinute de acele state care poate nu doresc să se integreze.

'Aici, România trebuie să facă următoarele lucruri şi mesajul meu clar pentru preşedinte, pentru ministere, pentru diplomaţi, e următorul. Unu, participaţi la această dezbatere, spuneţi ce e bine pentru România şi oferiţi argumente, nu refuzaţi dezbaterea', a declarat europarlamentarul, potrivit Agerpres.

Mureşan a adăugat că dacă vor exista paşi de integrare europeană la care nu participă toate statele membre, atunci factorul de decizie român trebuie să spună următorul lucru: 'vrem ca la fiecare pas de integrare, fiecare stat să decidă dacă participă sau nu şi nimeni altcineva să nu decidă pentru noi, adică să nu existe criterii prestabilite pe care dacă nu le îndeplineşti, să fii exclus'.

Toţi paşii de integrare trebuie să fie deschişi tuturor statelor membre şi fiecare să hotărască dacă participă sau nu. 'Şi atunci nu există niciun risc de a fi lăsaţi pe dinafară. Şi asta spune de fapt şi Declaraţia de la Roma: 'preferăm să înaintăm cu toţii, 27, în toate domeniile, dar dacă în unele domenii un stat nu doreşte să participe, atunci nu-l împiedică nimeni să nu participe, dar nici acele state care doresc să se integreze mai mult nu pot fi împiedicate să o facă'. Deci trebuie să avem grijă cum purtăm această dezbatere, ea poate fi periculoasă, dar cu condiţiile potrivite eu nu cred că sunt riscuri pentru noi', a conchis europarlamentarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.