Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar român, conferință despre România și Brâncuși

facebook.com
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, a lansat pe 28 iulie, la Târgu Jiu, seria de conferințe ”Locul României în Uniunea Europeană”. Potrivit anunțului oficial făcut de Rebega pe pagina sa de socializare, este vorba de un șir de evenimente pe care le va desfășura în mai multe orașe din România prin care propune ”o dezbatere publică națională despre ce poate și ce trebuie să facă România ca stat membru al UE în anii care vor veni”. Conferințele sunt organizate sub egida Grupului Europa Națiunilor și Libertății din Parlamentul European.

Rebega a vorbit în conferința de la Târgu Jiu  și despre Constantin Brâncuși și a ajuns la concluzia, alături de cei prezenți, că ”trebuie să facem mai mult pentru a avea grijă de moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o acest geniu universal care a cucerit lumea plecând din Hobița, pentru că, trebuie să recunoaștem, felul în care statul român își promovează patrimoniul lasă mult de dorit”.

În prezentarea sa din cadrul conferinței, europarlamentarul român a recunoscut că îi vine foarte greu să vorbească despre Brâncuși ”mai întâi pentru că, în fața geniilor, oamenii simpli ar trebui să păstreze o tăcere respectuoasă. În al doilea rând, mai cu seamă oamenii politici ar trebui să se abțină să vorbească.  A spune vorbe frumoase despre Brâncuși echivalează, pentru un politician,cu o încercare nemeritată de a împrumuta din gloria marelui sculptor. Brâncuși a făurit o operă pentru România și pentru poporul român! Din păcate, statul român și politicienii români au făcut foarte puțin pentru Brâncuși. Tocmai de aceea, cred că datoria noastră este să facem mai mult și să vorbim mai puțin”.

Rebega le-a reamintit celor prezenți că ”Brâncuși a construit ansamblul monumental de la Târgu Jiu cu foarte multă risipă de sine, pe cheltuiala proprie”, și că lucrarea nu s-a făcut la comanda statului român, ci datorită inițiativei Arethiei Tătărescu. De altfel, a precizat Rebega, ”statul român l-a descoperit pe Brâncuși abia după ce acesta devenise celebru în Franța și a refuzat, la moartea artistului, să preia atelierul pe care Brâncuși, îl lăsase, prin testament, României. Mai mult, statul român s-a bâlbâit în privința casei muzeu de la Hobița, iar muzeul a fost deschis într-o casă care nu era a lui Brâncuși, în timp ce casa lui Brâncuși a rămas în paragină”.

În concluzie, Rebega a menționat că, ”pentru ca Brâncuși să fie în continuare al românilor, trebuie ca noi, românii, să-l învățăm, să-l înțelegem, și să-i creștem opera prin respect și reculegere”, pentru că ”România de mâine se poate construi numai prin educație, prin credință, cinstirea valorilor și patriotism!”

Cu aceeași ocazie, Rebega a vizitat și Hobița, locul natal al lui Constantin Brâncuși.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.