Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentar: Uniunea Apărării europene, un câștig enorm pentru România

laurentiu rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega informează că la începutul acestei săptămâni, România a semnat, alături de alte 22 de state membre ale Uniunii Europene angajamentul pentru o cooperare extinsă în domeniul securității (PESCO) și că, astfel, UE mai face un pas înainte către crearea așa-numitei Uniuni a apărării europene. ”Pentru România e un câștig enorm, așa după cum angrenarea în NATO ne oferă garanția maximă a securității noastre. Condiția esențială este, însă, ca cele doua mecanisme să rămână complementare”, precizează europarlamentarul.

Rebega amintește că după ieșirea Marii Britanii din ecuația europeană, Franța și Germania au reluat discuțiile pentru o strategie europeană comună de apărare și că astfel de inițiative au tot existat încă din anii 1950, dar că nu s-a reușit, până acum, crearea unui pol de apărare europeană. Tot el precizează că Irlanda, Portugalia, Malta și Danemarca nu au participat la acest „moment istoric pentru apărarea europeană”, cum îl descrie Federica Mogherini, șefa diplomației europene, și nu au semnat pentru înființarea Structurii Permanente de Cooperare – PESCO.

Privitor la semnificațiile înființării Uniunii Apărării europene și la relația cu NATO, Rebega consideră că ”crearea acestui organism trebuie să asigure o strategie europeană de apărare vitală în fața atâtor provocări, pornind de la lungul șir de atentate și mergând până la Brexit, criza europeană, migrația sau înmulțirea tendințelor separatiste pe continent. Categoric, era nevoie de o identitate europeană și, mai ales, de crearea unei culturi strategice comune, astfel ca noua structură să se dezvolte fără să pună în pericol legătura transatlantică. Îndepărtarea Americii de proiectele de apărarea europeană și autonomizarea acestora față de NATO ar fi o greșeală fantastică!”.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.