Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa europarlamentarilor PSD îl contrazice pe Tudose: 'Nu poate un funcţionar de la Bruxelles să ne spună cine pleacă'

dancila

Liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi că un funcţionar de la Bruxelles nu poate spune social-democraţilor cine pleacă sau nu din Cabinetul de la Bucureşti.

"Din punct de vedere al Bruxelles-ului, nu mă convinge absolut deloc. (...) Nu poate un funcţionar de la Bruxelles să ne spună cine pleacă sau cine nu pleacă, cine să semneze sau cine să nu semneze, atât timp cât sunt îndeplinite criteriile pentru decontarea unor fonduri pentru România, este dreptul nostru, acest lucru nu se condiţionează - fondurile europene - de o persoană sau de alta. Eu văd această ieşire prin discuţii pe care să le avem, cu argumente pro şi contra, să vedem părerea tuturor şi se va lua o decizie", a afirmat Viorica Dăncilă, la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

Vezi și: STENOGRAME din ședința PSD - Liviu Dragnea: Riscăm să ne omorâm între noi

Ea a negat existenţa unei lupte în PSD între premierul Mihai Tudose şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea. 

"Nu, nu cred acest lucru. Eu nu cred că este o luptă în PSD. Avem preşedintele partidului şi este ales de toţi membrii Partidului Social Democrat, deci este preşedintele partidului, nu putem să spunem că este o luptă între premier şi preşedinte şi, după cum ştiţi, Guvernul este un Guvern politic. Trebuie să vedem care este şi părerea ALDE, pentru că noi suntem într-o coaliţie de guvernare şi, după aceea, putem lua o decizie", a arătat eurodeputata. 

Întrebată cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora a fi suspect la DNA este o chestiune de moralitate în politică, Dăncilă a răspuns că există situaţii similare şi la Bruxelles, dar întotdeauna trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. 

"Eu cred că am văzut destule situaţii, chiar foarte multe, în care erai suspect şi după aia erai nevinovat. Cred că noi, PSD, întotdeauna am ţinut la prezumţia de nevinovăţie pe care trebuie să o aibă orice om într-o ţară democratică, aşa cum este România. Judecata se face de către judecător şi acum, dacă cineva vine cu un denunţ şi se dovedeşte pe urmă că nu este adevărat, nu este un lucru normal să-l vedem pe omul acela ca pe un vinovat. De altfel, noi am avut chiar la nivel de Bruxelles - pe comisarul Jourova pe Justiţie (Vera Jourova - n.r.) care a făcut chiar puşcărie. Am avut foarte multe acuzaţii şi la alţi comisari europeni. Dar asta nu înseamnă că o acuzaţie egal vinovat. Trebuie să vedem ceea ce se întâmplă şi dacă într-adevăr există această vinovăţie. Cine greşeşte, plăteşte, dar nu putem să punem o etichetă înainte de a fi judecat", a exemplificat europarlamentarul. 

Viorica Dăncilă a adăugat că nu poate să-l judece pe premierul Mihai Tudose pentru că a ieşit cu nişte afirmaţii în spaţiul public. 

"Nu pot să-l judec pe premier. Probabil premierul doreşte să ducă programul de guvernare la bun sfârşit, este presat de anumite date pe care le are în calendarul programului de guvernare, probabil că a primit şi informaţii, pentru că sunt convinsă că a primit aceste informaţii. Dar pe mine mă interesează cine a dat aceste informaţii de la Bruxelles, pentru că sunt sigură că şi-a depăşit atribuţiile", a spus ea. 

Întrebată dacă i se pare normal ca premierul să ameninţe cu demisia, eurodeputata a spus: "Este opinia dânsului şi o respect. (...) O decizie se va lua în CExN". 

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că trebuie că existe şi o răspundere a magistraţilor, aşa cum există una şi pentru justiţiabili. 

El a vorbit despre două percepţii referitor la miniştrii cu probleme în Justiţie - una legată de realitate, respectiv de prezumţia de nevinovăţie, dar şi una de la Bruxelles, "care este cu totul alta decât realitatea de aici", de unde apare şi problema legată de miniştrii Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi Fondurilor Europene, Rovana Plumb. 

"Aşa cum şi la justiţiabili cine greşeşte plăteşte, da, trebuie să existe şi o răspundere a magistraţilor. În ceea ce priveşte partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt astăzi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Şi cele două colege - ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-a dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total, dar avem şi o percepţie şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relaţie cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Deci am o părere personală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului. Asta este tot", a afirmat premierul la Palatul Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.