Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a discutat cu viitorul ambasador al SUA la Uniunea Europeană

arhiva personala
Rebega Malloch

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a participat pe data de 23 mai, la Bruxelles, la o întâlnire în cadrul căreia Ted Malloch, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA pe lângă Uniunea Europeană, a vorbit despre: „What the new US presidential administration means for Brexit and the EU?” La sfârșitul evenimentului, europarlamentarul român a discutat cu Ted Malloch în privința locului pe care trebuie să-l aibă România în noua arhitectură europeană. Aceasta este a doua întâlnire și discuție dintre europarlamentarul român și viitorul ambasador al SUA la UE, cei doi având ocazia să-și împărtășească opiniile pe 12 mai, în Polonia, în cadrul unui lunch privat.

Laurențiu Rebega a explicat de altfel printr-un comunicat de presă referitor la pozițiile susținute la Bruxelles de Ted Malloch că ”firul roșu al expunerii a fost ideea că noul președinte american este exponentul unui alt fel de a face politică, una mai apropiată de cetățenii americani, care l-au votat tocmai pentru acest lucru. Ted Malloch a avertizat, de altfel, că toți membrii echipei Trump sunt solidari cu viziunea și obiectivele președintelui. În acest context, diplomatul american și-a exprimat îngrijorarea față de exacerbarea sentimentelor antiamericane în Europa. În mod firesc, primul subiect abordat a fost NATO. Ted Malloch a subliniat că interesul strategic al Statelor Unite este ca NATO să fie, în continuare, instrumentul prin care trebuie să se prevină conflictele internaționale. Dacă Donald Trump a criticat NATO ca fiind costisitoare pentru SUA, a fost pentru a sublinia că toate țările membre trebuie să contribuie echitabil la finanțarea organizației. Nimeni nu poate pretinde să fie apărat pe gratis! Dacă Europa dorește NATO - și este clar că o dorește - trebuie să existe și o contribuție financiară europeană proporțională”.

Rebega a explicat și poziția diplomatului american privind Brexitul, ”Brexitul a fost o decizie democratică. Dar, pe de altă parte, Statele Unite nu se așteaptă ca alte țări europene să declanșeze referendumuri de ieșire din Uniune”.

content-image

În finalul expunerii sale, a adăugat Laurențiu Rebega, Ted Malloch a punctat câteva argumente în sprijinul ideii că arhitectura lumii s-a schimbat fundamental în ultimii ani. ”Intrăm, a spus Malloch, într-o „etică a națiunilor suverane” în relațiile internaționale. Ideile exprimate de dr. Malloch sunt concordante cu foarte multe dintre pozițiile pe care eu însumi le-am susținut ca europarlamentar. Desigur, nu spun asta ca o laudă de sine. Este, însă, important ca toți politicienii români să înțeleagă această schimbare și să acționeze în cunoștință de cauză în interesul României. Din această perspectivă, și relația SUA-EU se va schimba; noua administrație americană va încuraja națiunile să fie mai active și mai responsabile pe plan internațional”.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.