Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Evgheni Prigojin: Trupele Wagner se vor retrage din Bahmut înainte de 1 iunie

Wagner PMC
Grupul Wagner

Grupul paramilitar rus Wagner a anunţat luni că forţele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie şi vor ceda poziţiile lor armatei regulate ruse, după ce au revendicat capturarea acestui oraş-simbol din estul Ucrainei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„La periferia de vest (a oraşului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcţiune. Prin urmare, grupul Wagner părăseşte Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai şi 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, şeful forţelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă.

Capturarea Bahmut a fost revendicată sâmbătă de Prigojin, care a dat atunci asigurări că va preda controlul asupra oraşului trupelor regulate ruse pe 25 mai.

"Dacă nu sunt suficiente unităţi ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme şi totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.

Kievul nu a confirmat pierderea oraşului Bahmut.

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat, duminică, că trupele sale nu mai controlează decât o parte "insignifiantă" din oraş, dar continuă să avanseze pe flancuri.

Analize occidentale

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciază că mercenarii din grupul Wagner, conduşi de afaceristul rus Evgheni Prigojin, sunt în prezent aproape incapabili să lanseze noi atacuri în afara oraşului ucrainean Bahmut, fiind afectat de pierderi, oboseală şi uzură, transmite luni agenţia dpa.

Analiştii militari occidentali presupun că localitatea strategică din estul Ucrainei se află în bună măsură sub controlul forţelor ruse, însă ucrainenii au lansat contraatacuri la nord şi sud de oraş şi controlează drumurile din împrejurimi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Prigojin a anunţat că Bahmutul a fost cucerit în întregime de Wagner, iar luptătorii săi vor fi înlocuiţi pe poziţii din 25 mai de armata rusă, urmând să aibă timp pentru odihnă şi refacere.

Kievul susţine însă că retragerea mercenarilor nu va fi uşoară, deoarece forţele ucrainene aflate pe poziţii în jurul Bahmutului îi ameninţă cu încercuirea.

Experţii ISW afirmă că militarii ruşi au nevoie de întăriri pentru a păstra controlul şi a-şi proteja flancurile, ceea ce îi împiedică să avanseze aşa cum intenţionau spre Kostiantinivka în vest şi spre Soledar în nord.

Luptele de la Bahmut continuă din vara trecută; oraşul care înainte de război avea 70.000 de locuitori este acum în mare măsură distrus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.