Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Excepționalismul American sau Excepționalismul Restului?

Ultimul sfert de veac, dar și cea mai mare parte a secolului trecut, Statele Unite au dominat economia, politica, știința și cultura globală într-o maniera fără egal și fără precedent în istoria modernă. Însă, de cel puțin două decade, suntem martorii unei realinieri a arhitecturii economice și politice mondiale, ce prinde formă sub un nou concept denumit: "creșterea restului". Asta pentru că în ultimele decenii țări precum: China, India, Federația Rusă, Brazilia, Kenya au parte de rate de creștere economică, și nu numai, care odinioară erau de neimaginat.

Azi, când Excepționalismul American împlinește 241 de existență, mă văd obligat să pun următoarea întrebare: ce efect ar avea dispariția hegemoniei americane și instalarea "hegemoniei restului" asupra societății mondiale?

Nu poți înțelege plusvaloarea globală adusă de societatea americană fără a cunoaște câteva realități istorice. În primul rând în perioada hegemoniei americane (instalată vizibil după 1950), economia globală a produs cea mai mare și cea mai prelungită epocă de prosperitate din istorie. Între anii 1950 și 2000 creșterea anuală a PIB-ului pentru economia mondială a avut o medie de 4%, față de o medie de aprox. 1% între 1500 și 1950.

Apoi, în momentul nașterii Statelor Unite ale Americii in 1776, doar cinci țări din întreaga lume ar fi putut fi considerate democratice. In 1950 datorita influenței crescânde a Americii în ce privește politica mondială, un număr de pană la 30 de națiuni aveau sisteme democratice. Numărul democrațiilor a explodat după 1950 (începutul hegemoniei absolute a SUA), ajungând în zilele noastre ca mai mult de jumătate din populația lumii să trăiască sub guverne moderne în cele 116 națiuni care au sisteme democratice sau hibrid democratice.

De asemenea, îmi este greu să concep orice tehnologie modernă care să nu aibă amprenta americană. Și pentru a înțelege acest aspect trebuie să ne uitam la cele peste 4,5 milioane de brevete eliberate din 1790 încoace de Oficiul pentru Brevete și Mărci din SUA. Dintre acestea Statele Unite dețin peste jumătate sau aproape 2,5 milioane. Fără doar si poate, aici trebuie creditat spiritul antreprenorial al Americii. Abilitatea oricui de a începe o afacere și de a deveni prosper în această țară, în comparație cu majoritatea altor națiuni, este unul dintre semnele distinctive ale Statelor Unite. Și deși nu există garanții că toată lumea va reuși, deoarece eșecurile și falimentul afacerilor fac parte din capitalism, aici șansa de a începe din nou după un eșec, face parte din mentalul și cultura socială locală. Nu în ultimul rând, e de la sine înțeles că mulți dintre antreprenorii americani au venit aici din alte țări, dar acest lucru nu aduce atingere faptului că în SUA au găsit combinația potrivită de libertate și resurse financiare pentru a face lucruri uimitoare.

Mă aflu printre cei care doresc să vadă America "excepțională din nou" și cred că o lume condusă de o superputere într-o fluctuantă și aparentă pierdere a supremației în detrimentul Chinei, Braziliei sau Indiei nu va face din secolul XXI cel mai bun secol de până acum. Asta pentru că națiunile care contestă hegemonia americană nu consideră democrația reprezentativă cea mai bună formă de guvernare și capitalismul pur cel mai eficace sistem economic.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.