Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV. Ce va cuprinde motiunea de cenzura a PNL

motiune

Stiripesurse.ro a consultat draftul motiunii de cenzura a PNL si va prezinta elementele cheie pe care aceasta le va cuprinde. Pana vineri draftul motiunii poate suferi modificari dupa discutiile cu alti parlamentari din afara grupului PNL, care ar putea sustine motiune.

Motiunea va purta un titlu care sa scoata in evidenta atitudinea lui Victor Ponta fata de dreptul la vot, este posibil sa fie amintita in titlu afirmatia lui Ponta ca 'dreptul la vot e o lozinca', afirmatie pentru care a fost criticat in repetate randuri.

"Victor Ponta trebuie demis pentru blocarea alegerilor" - ar putea fi o varianta de titlu, sau "Demiteti-l pe Victor Ponta! Dreptul de vot nu e o lozinca!" sau o combinatie a celor doua: "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul de vot nu e o lozincă!"

Liberalii vor ataca Guvernul Ponta in principal pentru refuzul acestuia si a majoritatii parlamentare de a adopta votul prin corespondenta. Va redam un pasaj din draftul motiunii cu argumentele PNL:

"Partidului Naţional Liberal a elaborat legea votului prin corespondenţă, cel mai sigur şi mai complet proiect de lege de până acum. A fost rezultatul unei consultări publice care a implicat asociaţii din Diaspora, ONG-uri specializate în probleme electorale, constituţionalişti şi specialişti ai AEP. Este un proiect „la cheie”, faţă de care singura replică pe care a putut să o producă de actuala putere a fost prin gura lui Călin Popescu Tăriceanu: „dacă românul din străinătate îşi vinde votul pentru un mic şi o bere?”.

Citeste si: EXCLUSIV PNL a strâns numărul necesar de semnături pentru moțiunea de cenzură

Intervenţia Preşedintelui României pentru a găsi o modalitate prin care partidele politice să identifice o soluţie la problema votului prin corespondenţă s-a lovit de refuzul sistematic al majoritatii lui Victor Ponta de a veni cu soluţii sau de a discuta.

Acest blocaj mai are, acum, o singură soluţie: schimbarea actualei echipe guvernamentale prin votul democratic al Parlamentului", se arata in draftul motiunii.

Insa dincolo de acest lucru, motiunea de cenzura enumera si alte probleme de care s-ar face vinovat Guvernul, aratand ca fiecare dintre ele poate reprezenta tema unei alte motiuni de cenzura:

- proasta implementare a sistemului cardurilor de sanatate,

- ordonanta privind impozitarea bacsisului

- 'atitudinea ostila' a premierului Victor Ponta fata de justitie - mentinerea in guvern a lui Darius Valcov pana aproape de momentul arestarii sale, mentinerea lui Liviu Dragnea in Guvern pana la momentul condamnarii sale si nu in ultimul rand, modul in care majoritatea PSD a gestionat cazul Sova.

PNL insista insa pe modul in care Guvernul a gestionat alegerile prezidentiale din 16 noimebrie. Reface filmul evenimentelor dintre cele doua tururi de scrutin si aminteste faptul ca nu a fost suplimentat numarul de sectii de votare, dar si faptul ca electoratul, prin alegeea lui Klaus Iohannis, i-a dat un vot de blam premierului dar si majoritatii PSD.

In plus PNL critica si faptul ca Guvernul nu a organizat inca alegeri partiale pentru 50 de mandate eliberate, fie ca este vorba de primari, presedinti de Consilii Judetene sau parlamentari. PNL a castigat deja in instanta de trei ori procese care obliga Guvernul sa organizeze aceste alegeri partiale, dar acest lucru nu s-a intamplat. Acest aspect este semnalat de PNL ca o alta modalitate a Guvernului de a bloca dreptul la vot al cetatenilor.

Citeste si: EXCLUSIV. 50 de pietre de moara de gatul lui Ponta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.