Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Expert constituțional face lumină în cazul Udrea: 'Este ilegal. Dar cine atacă?' / AUDIO

constitutia

Profesor de Drept Constitutional, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a explicat, marti, pentru stiripesurse.ro, ca Hotararea Camerei Deputatilor in privinta incuviintarea arestării Elenei Udrea in Gala Bute este ILEGALA si poate fi atacata la Curtea Constitutionala.

Situatia pe scurt este urmatoarea: avocatul Elenei Udrea spune ca votul pentru arestare este ilegal pentru că nu au votat majoritatea deputatilor, ci majoritatea deputatilor prezenti adica un numar mult mai mic. De asemenea, este o contradictie juridica flagranta (mai multe informatii aici) in ceea ce priveste arestarea deputatilor.

INTERPRETAREA LUI GHEORGHE IANCU:

Gheorghe Iancu: "- Cei care s-au pronuntat in legatura cu majoritatea necesara adoptarii unei hotarari de arestare a dnei Udrea au si nu au dreptate.

Legea 96/2006, care reglementeaza Statutul parlamentarului, spune la articolul 24, alineatul 4, ca pentru adoptarea unei Hotarari de aprobare a unei arestari sunt necesare jumatate plus unu din totalul voturilor membrilor Camerei respective, ceea ce inseamna jumatate plus unu ca si cvorum de lucru si jumatate plus unu, spune legea, din cei care formeaza Camera respectiva. Deci, pana la urma, cvorumul este egal cu numarul membrilor Camerei care pot adopta Hotararea, adica majoritatea necesara.

S-a pus problema prioritatii legii in fata Regulamentului. Este o prioritate a legii fata de Regulament in primul rand pentru ca legea este opozabila tuturor Regulamentelor, ca urmare trebuie neaparat ca Regulamentul sa fie adaptat legii. In plus, Curtea Constitutionala s-a pronuntat ca pana la urma Regulamentul si Hotararile au valoare de regulament si nicidecum de lege. Legea este lege si are valoare suprema intr-un sistem kelsenian, adica este Constitutia deasupra, pe urma legea si abia apoi restul, acte normative inferioare ca valoare juridica legii.

Prin urmare, legea este aplicabila aici, care vorbeste de jumatate plus unu din membri.

Apoi s-a vorbit in legatura cu aceasta Hotarare ca ar putea sa fie examinata ca legalitate la Curtea Suprema. Nu este adevarat. Constitutia o spune foarte, foarte, foarte clar. Numai Curtea Constitutionala se poate pronunta asupra unei Hotarari a unei Camere sau a Camerelor Reunite (art. 146 din Constitutie). Ca urmare, daca nu este atacata de catre unul din Presedintii celor doua Camere sau de catre un grup parlamentar, Hotararea nu poate fi restructurata. Nici macar instantele nu pot sa trimita la Curtea Constitutionala pentru ca nu au drept de sesizare in aceasta situatie.

Ca urmare, aceasta Hotarare se impune, proasta sau nu, adoptata cu majoritatea gresita sau nu, procurorilor si instantelor judecatoresti, iar acestia pot sa decida arestarea persoanei chiar in situatia in care Hotararea este neconstitutionala si nelegala.

Reporter: - Putem spune ca in Monitorul Oficial a fost publicata a Hotarare ilegala a Camerei Deputatilor?

Gheorghe Iancu: - Absolut corect, iar ilegalitatea, respectiv neconformitatea respectivei Hotarari cu elgea nu poate fi atacata decat la Curtea Constitutionala in conditiile in care este neconstitutionala. Exista motive de neconstitutionalitate, e clar, motivul este ca nu se respecta suprematia legii, care e reprodusa in articolul 1, alineatele 3 si 5 din Constitutie, ceea ce ar putea sa duca la desfiintarea acestei Hotarari. Dar cine o ataca?


Audio recording software >>

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.