Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Interviu cu Răzvan Sava - Primarul Capitalei: Nici nu vă imaginați ce dezastru e sub orașul asta

razvan Sava

Primarul Capitalei Răzvan Sava a declarat într-un interviu acordat Politic Scan că este preocupat să rezolve problemele orașului, deși a descoperit după ce a preluat PMB că sub oraș este un dezastru, la propriu.

Iar pentru cei care se întreabă cine este și cum a ajuns să conducă una dintre cele mai importante administrații locale din țară, Răzvan Sava le răspunde: am fost în eșaloanele inferioare ale PNL și acum partidul mi-a dat o șansă să demonstrez ce pot.

Cine e Răzvan Sava? Lumea știe prea puțin despre dumneavoastră.

Da, e firesc. N-am fost în lumina reflectoarelor și nici n-am căutat-o. Am fost un mic antreprenor cu o afacere care  a mers bine, sunt membru PNL din 2008, la Organizația sector 4 și din 2010 la organizația 6, n-am avut nicio funcție mare în partid și am fost ales consilier general în 2012.

Fac o paranteză, nu v-a fost greu să-l amendați pe Rareș Mănescu acum la deszăpezire, având în vedere că e șeful dvs. politic?

Aici nu e vorba de politică, e vorba de administrație și nu l-am amendat pe primarul Rareș Mănescu, ci companiile care și-au făcut treaba deficitar. Oricum n-a fost vorba doar de compania din sectorul 6. Nici în celelalte sectoare nu s-a intervenit așa cum mă așteptam eu și bucureștenii.

E în regulă,  o să revenim la deszăpezire. Aveți o firmă, ați spus. Aveți și afaceri cu statul?

Firma s-a ocupat de instalații și centrale termice. Am avut afaceri cu persoane private, dar am prestat și servicii unor autorități publice locale. Am devenit antreprenor în 2001. Am muncit mult ca să pun firma pe picioare. Am avut și contracte cu autorități publice locale, iar acele contracte le-am câștigat prin SEAP, cel mai transparent mod de licitare. Nu toți cei care au și afaceri cu statul sunt infractori, așa cum se tot vehiculează uneori. În momentul în care am devenit consilier general m-am retras din firmă și am încheiat activitatea. Am respectat legea tot timpul.

Altceva despre Răzvan Sava? Parcă ați apărut din neant direct în funcția de primar.

Un bucureștean obișnuit preocupat de problemele bucureștenilor. Sunt căsătorit, nu am copii. Sunt inginer de profesie, deci aș zice un om al soluțiilor. Da, am fost în eșaloanele inferioare ale PNL și acum partidul mi-a dat o șansă să demonstrez ce pot. De aceea pare că n-am existat până azi. Să știți că sunt mulți oameni competenți și de bună credință în partidele politice, fără să aibă funcții importante. Iar acum cred că e vremea lor.

Veți candida la Primăria Generală a Capitalei?

Categoric, nu. Nu am asemenea obiectiv politic în 2016.

Se tot zvonește că veți candida totuși la sectorul 4, din partea PNL...?!?

Uitați ce e, și credeți-mă pe cuvânt, e ultimul lucru la care m-am gândit în perioada asta în care am preluat interimatul la Primăria București. Și cred că vă imaginați de ce. Ați văzut cu ce ne-am confruntat. Probleme cu RADET/ELCEN, probleme cu deszăpezirea, problema de la Eroilor, probleme curente ale bucureștenilor. Când ai atâtea de rezolvat, n-ai timp să te mai gândești și la cariera politică. Deocamdată vreau să fiu un bun administrator, dar promit că voi reflecta și asupra obiectivelor politice și vă voi comunica îndată ce am un răspuns.

Ați spus, la un moment dat, că situația din primărie este dezastroasă. Ce ne puteți spune?

Da. Am găsit un dezastru. Și la absorbția fondurilor europene și la gestionarea proiectelor în derulare. Peste tot sunt ”bombe” care pot exploda oricând. Încercăm să menținem situația sub control și să punem lucrurile pe roate. Cel mai bun exemplu este RADET-ul. Am alocat banii care erau mai mult decât o necesitate pentru ca RADET să poată funcționa. Oricând, însă, pot să apară probleme. Vorbim de o rețea pe care nimeni nu a modernizat-o. După 25 ani, timp în care nu s-a făcut nimic, acum vedem cu toții efectele. Vom avea încă mult timp de tras, pentru ca să nu mai pățim ce am pățit în această iarnă.

Deci nu puteți să garantați că nu o să mai apară probleme cu încălzirea…?

Nimeni nu vă poate garanta asta. Încercăm să ținem situația sub control. Dar nu putem garanta. Nici nu vă imaginați ce dezastru e sub orașul ăsta. Și mă refer la infrastructură. Nu există planuri actualizate cu rețelele. Stadiul rețelelor e la pământ. Avem nevoie de lucrări ample de modernizare, avem nevoie de o strategie în privința încălzirii în București.

Ați spus că nu mai vreți să auziți că ”iarna nu e ca vara”, dar Bucureștiul a fost blocat în primele ore de ninsoare...

Așa este, dar am spus că și cine nu își va face treaba va fi amendat. Și am făcut-o. Trebuie să înțelegeți un lucru: contractele de deszăpezire nu sunt gestionate de Primăria Capitalei, ci de sectoare. Eu am doar atribuții de control. Și asta am făcut. Am controlat, am fost personal noaptea pe teren ca să îi văd cu ochii mei dacă mă mint sau nu. M-au mințit, în privința numărului de utilaje, i-am amendat. Le-am sugerat și primarilor de sector să fie atenți la plățile pe care le fac, atunci când firmele vor trimite facturile pentru deszăpezire.  Sunt conștient că nu aceasta e soluția. Sper ca viitoarea echipă administrativă care va veni atât la PMB, cât și la sectoare să se aplece asupra acestor contracte de deszăpezire și să le îmbunătățească, să găsească soluții pentru ca treaba să meargă mai bine. Soluțiile există, trebuie doar să fie prinse în contracte. Poți să soliciți prin contract să ai și utilaje de mici dimensiuni care să îți intre printre străduțele de la blocuri, poți să ceri mai multe tipuri de utilaje. La noi deszăpezirea se face cu utilaje pe care alții le foloseau acum 15 ani.

La Eroilor, cât vom sta așa? Aveți o rezolvare?

Sincer. Rezolvarea nu este la mine. Nu am atribuții și nu am nici pârghii. Nu pot nici măcar amenda firma care construiește, decât cu o sumă care este de râs. Constructorul a greșit grav, iar noi toți ceilalți plătim în fiecare zi. E ca și la autostrada Sibiu-Deva care s-a surpat. Încerc să îi presez zilnic pentru a rezolva problema. Am vorbit și cu Ministrul Transportului și cu directorul Metrorex. Mă gândesc la o formulă prin care să îi dăm în judecată, dar asta tot nu rezolvă problema traficului din zonă. Ei au spus că la data de 22 martie vor termina lucrările și noi vom putea da drumul traficului. Este mult prea târziu și pentru mine și pentru bucureșteni.

Am văzut raportul Curții de Conturi și milioanele de euro aruncate pe panseluțe. Cum comentați acest lucru? Veți stopa la nivelul PMB această risipă?

De 25 ani, mulți primari au făcut acest lucru. Au dar bani pe panseluțe doar pentru a lua ochii alegătorilor. Știți, dacă bagi bani în flori, se vede. Dacă repari rețelele, nu se vede. Aceasta a fost optica multor primari. Nu s-au gândit că întâi trebuie investit în infrastructură și abia după aceea în panseluțe. Până la urmă este vorba de prioritizarea cheltuielilor. Poți să iei și panseluțe, după ce ai restul lucrurilor făcute. O să am grijă la cheltuirea banului public anul viitor și sper ca la următorul raport al Curții de Conturi să nu vedeți că Sava a aruncat banii pe panseluțe. De altfel, ați văzut că am început să încărcăm pe site-ul primăriei toate contractele de achiziție. La anul vom continua și veți vedea pe ce se duc banii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.