Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturia care l-a îngropat pe Darius Vâlcov. Sursa DNA - Theodor Berna

valcov

În referatul în care procurorii DNA solicită reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Darius Valcov, pentru trafic de influență, principalul denunțător este administratorul SC Tehnologica Radion SRL Bucuresti, Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu la Primăria Generală.

Denunțul a fost facut de omul de afaceri în data de 10 septembrie 2014, la mai putin de doua saptamani dupa ce Darius Valcov a fost numit ministru delegat pentru Buget.

Afacerea s-a desfasurat, pe scurt, in felul urmator:

"Theodor Berna i-a oferit lui Darius Valcov 20% din valoarea unor lucrari din bani publici. In schimbul acestor bani, Darius Valcov trebuia sa isi foloseasca influenta de primar astfel incat firma lui Berna sa castige lucrarile. Darius Valcov a acceptat propunerea, firma a castigat lucrarile si banii i-au fost inmanati personal lui Darius Valcov, in punga, in mai multe transe. Contractele castigate de firma lui Berna au fost in valoare totala de 95 de milioane de lei.

Fragmente din referatul procurorilor DNA, ajuns in posesia stiripesusurse.ro, in care este descrisa, succint, intreaga afacere:

La data de 10.09.2014, Theodor Berna (…) a formulat un denunt din care rezulta ca, in cursul anului 2009, in calitate de administrator al SC Tehnologica Radion SRL Bucuresti, denuntatorul Theodor Barna l-a contactat pe Valcov Bogdan Darius, primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului constand in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatilor contractante in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA) conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

In urma acceptarii propunerii facute, SC Tehnologica Radion SRL a castigat licitatiile organizate in cadrul Proiectului ‘Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt’, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru urmatoarele lucrari: (…)

Denuntarorul Theodor Berna si Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, in urma unor intalniri avute la sediul firmei SC Tehnologica Radion SRL, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul SC Tehnologica Radion SRL din Bucuresti, unde a primit de la denuntatorul Berna Theodor sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul SC Tehnologica Radion SRL.

Incepand cu jumatatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, denuntatorul nu a mai putut face platile catre Bogdan Darius Valcov. In acest context, Bogdan Darius Valcvo l-a pus in legatura pe Theodor Berna cu viceprimarul municipiului Slatina, Prina Minel Florin, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre denuntator si Valcov Darius Bogdan, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate de catre denuntator sa fie platite de SC Tehnologica Radion SRL catre SC Plus Confort SRL, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

Denuntatorul a declarat ca SC Tehnologica Radion SRL a virat, in baza acestei relatii comerciale nereale, catre SC Plus Confort SRL, suma de 3.000.000 de lei, iar reprezentantul acestei societati comerciale, Ramba Ovidiu Andrei, a avut cunostinta de amanuntele comerciale si fiscal  si ale raporturilor dintre cele doua societati comerciale.

In aceasta maniera, denuntatorul Theodor Berna si Valcov Bogdan Darius au procedat in perioada 2010-2012, Valcov Bogdan Darius primind o suma cuprinsa intre 1.500.000 – 2.000.000 de euro, echivaletul in lei.

La momentul acceptarii propunerii de a primi 20% din contravaloarea sumelor incasate in urma derularii contractelor, suspectul Darius Bogdan Valcov nu a detaliat demersurile pe care urma sa le intreprinda, dar, avand in vedere functia pe care o detinea si care ii permitea exercitarea unei influente reale asupra membrilor Consiliului Judetean Olt, martorului i-a fost create convingerea ferma a exercitarii unei influente reale de catre suspect.

La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius Bogdan se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion SRL, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil pe martorul Berna Theodor

Remiterea sumelor de bani catre Darius Bogdan Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

STENOGRAME DIN DOSARUL LUI DARIUS VALCOV

Sursa foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.