Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Meleşcanu NU demisionează: "Nu am nicio apăsare" (AUDIO)

Melescanu

Teodor Meleşcanu, ministru Afacerilor Externe, vorbeşte într-un interviu pentru stiripesurse.ro despre organizarea alegerilor din Diaspora. Acesta nu îşi reproşează nimic, în ciuda faptului că românii din mai multe oraşe nu au mai reuşit să voteze, fiind alungaţi cu gaze lacrimogene.


Record and upload audio >>

Reporter: - Care este concluzia dumneavoastră cu privire la votul din Diaspora?

Teodor Meleşcanu: - Nu avem încă o imagine generală. Ştiţi foarte bine că nu noi ne ocupăm, ci Biroul Electoral pentru Străinătate se ocupă de aceste chestiuni. Dar din câteva lucruri, din materialele pe care le-am primit şi noi de la ei sau care le-au transmis la BEC, rezultă că au fost aproximativ 380.000 de români care au votat în turul II. Vă rog să faceţi comparaţia cu primul tur şi o să vedeţi atunci ce au însemnat măsurile de fluidizare a votului. Dacă doriţi. Dacă nu, puteţi spune că nu contează câţi au votat, contează câţi au rămas pe dinafară. Câţi au rămas pe dinafară nu am încă cifra. Iar intervenţii cu probleme, cu un număr mai mare, care au protestat şi cu intervenţia poliţiei, nu au fost decât la Paris, Bonn şi la Londra şi la Castillon în Spania. Repet, nu noi ne ocupăm de aceste treburi.

Reporter: - MAE nu putea să facă nimic pentru a preveni situaţiile în care s-a intervenit cu gaze lacrimogene, să prelungească programul secţiilor?

Teodor Meleşcanu: - Prelungirea nu a fost aprobată de BES, care a declarat că excede competenţele sale şi la 21 trebuie închise. Ce pot să fac eu? Eu pun la dispoziţie oameni. Preşedintele biroului secţiei de votare decide, în limitele legii. Nu înţeleg de ce aveţi ambiţia să băgaţi MAE într-o treabă care nu-i a noastră.

Majoritatea oamenilor contestă pentru că asta e ceea ce le spuneţi - că MAE nu a făcut secţii, MAE nu a vrut să prelungească. Ori nu e treaba nostră. Toate solicitările care ne-au venit de prelungire, de creare de noi secţii s-au trimis la BES, care, împreună cu BEC, le-a prelucrat şi a dat decizii.

Reporter: - Deci cei care vă contestă şi vă cer demisia nu au motive întemeiate?

Teodor Meleşcanu: - Faptul că am crescut de două ori şi jumătate numărul de votanţi e un motiv de contestare, dar mai degrabă din partea PSD. În realitate, Iohannis a fost ales şi pentru că în străinătate a mers votul mai bine. Nu e numai votul din ţară. Aşa că nu văd... dar sigur e dreptul fiecăruia să conteste. Oricum, e o situaţie destul de complicatăş i o să vedem ce se întâmplă. Nu am niciun fel de apăsare. Nu mai tot băga MAE, că nu are nicio atribuţie, nu are competenţe în domeniul ăsta, decât să pună la dispoziţie localuri, personal şi mijloace de comunicaţie.

Reporter: - Aveţi un mesaj pentru românii care au fost umiliţi cu gaze lacrimogene?

Teodor Meleşcanu: - Singurul lucru care ne interesa era protecţia secţiilor de votare şi a personalului care era în ele. Ce se întâmplă pe stradă intră sub imperiul legii locale. Scadal pe stradă în Franţa şi Germania nu e ca la noi. Te ia şi te împinge de acolo. Dar nu e treaba noastră ce se întâmplă pe străzile Parisului sau Bonnului.

Reporter: - Dar reprezentanţele diplomatice din alte ţări nu au şi misiunea de a reprezenta interesele cetăţenilor români din respectivele state?

Teodor Meleşcanu: - Ba da, cum să nu? Dar le reprezintă când vin la ghişeu, când se discută cu ei, când au probleme. Nu când dau cu pietre. Atunci nu ai ce să faci. Ce să discuţi cu el dacă dă cu pietre sau dacă sparge uşa?

Înţeleg ce vrei să scoţi, dar nu ţine, că nu e adevărat. Am înregistrat, că am iPhone. Dacă vrei să scoţi ceva, poţi să spui din partea mea că concluzia la care am ajuns după această săptămână în care m-am ocupat de problema votului în străinătate este că legea trebuie revăzută rapid, pentru că înainte de alegeri întotdeauna o să ai opinii. Unii o să vrea să voteze Diaspora, unii nu o să vrea, în funcţie de ceea ce se percepe ca opţiune politică. Trebuie făcută de Parlament, dar la elaborarea proiectului trebuie să participe şi reprezentanţii comunităţilor româneşti din străinătate, care s-au confruntat cu aceste probleme.

Vezi şi: Melescanu la Paris: E o coada mare. Cred ca e un lucru foarte bun pe care l-am facut

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.