Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Mișcare riscantă a lui Victor Ponta: provoacă HAOS în sistem

ponta_pupitru_guvern

Premierul Victor Ponta a avut o ieșire publică, la Guvern, în care a anunțat mai multe măsuri, printre care și faptul că salariile bugetarilor vor fi plătite până în data de 8 aprilie, cel târziu, în așa fel încât oamenii să aibă bani de Paște.

Aici este însă o mare problemă, iar premierul merge pe gheață foarte subțire. În sistemul public de salarizare regulile sunt destul de stricte și se fac după o schemă bine definită de lege.

Pentru a putea duce la îndeplinire sarcina trasată de premierul Victor Ponta, adică să dea salariile până pe data de 8 aprilie, toate instituțiile publice ar fi trebuit să depună deja la Trezorerie declarația prin care solicită viramentul salariilor.

În sistemul public de salarizare se lucrează pe decade. Data fixată de Victor Ponta intră în decada 1-10 aprilie, iar la Trezorerie se depune declarația cu maxim  3 zile lucrătoare (atenție!) înaintea începerii decadei.

Pentru decada 1-10 aprilie, declarația la Trezorerie trebuia depusă cel târziu în data de 26 martie, care ar fi fost ultima zi de primire conform legii.

Adică, conform legii, termenul fixat de Victor Ponta, 8 aprilie, este ilegal. Acum să nu ne gândim că Executivul va face ceva ilegal, dar se găsește o soluție prin care se riscă foarte mult.

După ce am aflat aceste informații, l-am contactat pe fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, care ne-a explicat că există o soluție de ieșire, dar este extrem de riscantă.

”Victor Ponta va lua banii din împrumuturi, este acel buffer, care este acoperit din împrumuturi. Va lua banii de acolo ca să dea salariile și când îi intră încasările din taxe și impozite îi va pune înapoi. Să ne ferească Dumnezeu de vreo calamitate în perioada Paștelui, că nu vom mai avea bani”, ne-a explicat Ialomițianu.

Să spunem că Victor Ponta va face tot ce îi stă în putință ca să asigure banii bugetarilor de Paște. Termenul scurt pe care l-a fixat premierul va duce la un haos total în sistem, pentru că toate instituțiile publice se vor înghesui să ducă declarația la Trezorerie în aceeași zi.

De ce își asumă Victor Ponta acest risc? Din rațiuni de imagine am putea zice, pentru că un premier care face pe dracu în patru să le dea oamenilor bani de Paște trece bine în ochii poporului. ”Evident, orice om obişnuit vrea să poată să îşi cumpere ceea ce e de cumpărat pentru sărbătorile pascale”, a declarat Victor Ponta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.