Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Motivarea integrală în cazul torționarului Alexandru Vișinescu/ DOCUMENT

Alexandru_Visinescu

ALEXANDRU VIȘINESCU, fostul șef al Închisorii de la Râmnicu Sărat a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și multe alte pedepse adiacente. Deși decizie este atacabilă cu apel la Curtea de Apel Bucuesti, motivarea judecătorului de la Tribunalul București descrie universul concentraționar și criminal instaurat de Vișinescu.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă în exclusivitate întreaga motivație a instanței:

MOTIVAREA TRIBUNALULUI BUCUREȘTI ÎN CAZUL ALEXANDRU VIȘINESCU

Vișinescu a fost condamnat pentru că judecătoarea a considerat că el a aplicat un ”program eficient de extermninare a deținuților politici asumat și pus în executare de către inculpat”. Din din cele 14 decese înregistrate la închisoarea Rm. Sărat, moartea a șase deținuți reprezintă ”consecința faptelor inculpatului”. Acestea sunt ”mai mult decât simple acte de ucidere, constituind acte de exterminare” fiindcă fostul comandant ”a urmărit, cu asiduitate, producerea acelui rezultat, pentru obținerea căruia au fost utilizate mijloace variate, cauzatoare de suferințe de durată, intense și chinuitoare, de cele mai multe ori conjugate (de la înfometare cruntă și lipsire deliberată de asistență medicală până la bătăi aplicate cu participarea sa nemijlocită sau tolerate de el cu totală indiferență)”.

Alexandru Vișinescu a făcut ”dovada unei intenții criminale”. În privința morții liderului PNȚ Ion Mihalache, Curtea de Apel a constatat că: ”Faptele probate anterior prezentate dovedesc în afara oricărui dubiu, că acest deținut politic, mai presus de toți ceilalți, a fost ținta preferată a acțiunilor inculpatului, care, pe parcursul a aproximativ 7 ani, cât s-a aflat în custodia sa, a urmărit, în permanență, distrugerea psihică și anihilarea lui fizică, îndeosebi prin înfometare, privarea de regim alimentar și asistență medicală, chiar contrar recomandărilor medicului, pedepsele disciplinare, numeroase și severe, discreționar aplicate, și, nu în ultimul rând, violența fizică, exercitată cu brutalitate mai ales atunci când, de multe ori, el reclama verbal torturile la care era supus din motive politice și scopul lor exterminator, generând revoltă în rândul celorlalți deținuți”.

Instanța a ajuns la concluzia că faptele lui Vișinescu, de o gravitate extremă și de o ”cruzime inimaginabilă”, arată în bună măsura primitivismul și brutalitatea acestui individ și ”îl indică pe acesta nu doar ca pe un instrument, ce și-a dovedit cu prisosință capabilitatea, folosit de autoritățile statale ale epocii pentru îndeplinirea obiectivului politic al nimicirii ”dușmanilor de clasă” anume plasați în custodia sa, ci drept artizanul și executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deținuților ”contrarevoluționari” (supuși în permanență, fără vreo urmă de remușcare din partea sa, la tratamente inumane și degradante și acte repetate de tortură fizică și psihică, culminând cu exterminarea a mulți dintre ei), nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.