Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV ON-LINE: Ce au declarat martorii în fața procurorilor în Cazul Colectiv

colectiv

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mărturiilor celor care au fost audiați de procurori în cazul tragediei de la Clubul Colectiv (foto: facebook.com/imiplacesafacpoze):

EXCLUSIV ONLINE Procurorii au reconstituit filmul complet al TRAGEDIEI: Detalii CUTREMURĂTOARE

”Martorul Maftei George, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „Știam de mai mult timp că o să fie un concert al trupei GOODBYE TO GRAVITY în clubul COLECTIV în data de 30.10.2015. Știam acest lucru atât de pe facebook, dar şi pentru că sunt prieten cu membrii formației, respectiv Vlad Țelea, Pascu Alexandru, Andrei Galuț, Alexandru Mihai.  ............

Am ajuns la clubul COLECTIV în jurul orelor 20:00, am intrat în club şi am stat în primă fază la bar, ulterior ne-am aşezat la o masă, situată în partea dreaptă a scenei, privit frontal. Masa era situată la mijlocul distanței dintre bar şi scenă.

Știam de la membrii trupei, cu ocazia unei emisiuni difuzate la radio TANANA, că vor avea un spectacol pirotehnic, constând în foc de artificii cu ocazia concertului din data de 30/31.10.2015. La momentul în care am ajuns în clubul COLECTIV, am vorbit cu membrii trupei despre ultimul lor videoclip, dar nu am întrebat nimic referitor la spectacolul pe care urmau să-l desfăşoare în seara respectivă.

Citește și: Patriarhul Daniel, ieșire SCANDALOASĂ în cazul Colectiv: 'Nu învăţaţi voi Biserica'/ VIDEO

La momentul la care am ajuns în club, scena era amplasată, iar trupa făcea probe de sunet. Din locul în care mă aflam eu, am văzut că în fața scenei sunt aflați 2 (doi) stâlpi de susținere, care erau îmbrăcați într-un material tip burete, pentru izolarea fonică a scenei. Stâlpii nu erau îmbrăcați în totalitate în acest burete, ci doar partea superioară, aproximativ de la înălțimea de 2 metri. Nu am remarcat ca pe tavan să fie un material asemănător, doar am văzut că tavanul era compus din nişte scânduri foarte subțiri. Totodată, am văzut că în spatele acestor stâlpi, se afla o pasarelă care era transversală cu scena, pe care erau amplasate proiectoare de luminat.

Accesul în incinta clubului se face prin intermediul unei singure uşi, de aproximativ 2,5 m înălțime x 1,00 metri lățime. Nu am observat ca acest club să fie prevăzut cu uşă secundară şi nici cu ferestre.

Concertul a început în mod efectiv aproximativ la ora 21:30, iar noi ne aflam deja la masă. După ce a fost cântată prima melodie, au fost aprinse nişte artificii, la o intensitate scăzută, de undeva din lateralul scenei, după cum am putut eu vedea. Atunci când au fost aprinse artificiile, nu am realizat ca scânteile generate să poată crea un pericol real, deoarece nici nu au trecut de scenă efectiv.

......

La aproximativ 2-3 minute după ce am ieşit din club, am văzut foarte multe persoane care se îmbulzeau să iasă afară din club. S-a creat o ambuscadă, din cauza numărului mare de oameni, totodată observând fum negru care ieşea din club. Flăcări nu am văzut. Am văzut mulți oameni care erau arşi.

Cât timp am stat în interiorul clubului, nu am văzut niciun dispozitiv de stingere a focului, de tipul extinctor. După cât pot estima, la momentul la care a început concertul, în interiorul clubului se aflau aproximativ 300 de persoane. …”

Martorul Pătraşcu Sorina Ana, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „Știam că în noaptea de 30/31.10.2015 urma să aibă loc un concert al formației GOODBYE TO GRAVITY în clubul COLECTIV, ştiam acest lucru de pe facebook. Nu ştiam că o să se folosească artificii sau alt fel de spectacol pirotehnic în timpul concertului.

..........

Vezi și: DECLARAȚIA lui Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, în fața procurorilor: Iată cum arată acum

La momentul când am ajuns eu în club, totul era deja instalat şi pregătit pentru începerea concertului. Se făceau doar mici modificări la sistemul de sonorizare şi la sistemul de lumini. Noi ne-am aşezat în fața scenei, în al doilea rând de la scenă către ieşire.

Ne-am aşezat mai aproape de stâlpul de susținere situate în partea dreaptă a scenei, despre care am remarcat că era îmbrăcat cu un burete de izolare fonică în partea superioară. Ulterior, după ce ne-am mutat către ieşire, am remarcat că şi stâlpul de susținere din stânga era îmbrăcat în acelaşi tip de burete, tot în partea superioară.

Concertul a început cu o oră mai târziu decât se stabilise initial, respectiv în jurul orei 22:00. Sala de concert era aproximativ plină, fiind în interior aproximativ 300 de persoane. Nu m-am uitat înspre tavanul clubului, astfel încât nu pot preciza dacă era sau nu acoperit la rândul lui cu burete similar cu cel al stâlpilor.

La momentul începerii concertului, eu eram situată în partea dreaptă a scenei, privit frontal. Nu am observat să se fi folosit artificii după prima melodie a trupei GOODBYE TO GRAVITY. Am stat în aceeaşi poziție aproximativ 3-4 melodii ale trupei, respective 15-20 de minute, după care m-am îndreptat spre ieşire împreună cu prietenul meu, din cauza faptului că muzica era prea tare. În momentul în care ne-am îndreptat spre ieşire, am trecut pe lângă stâlpul de susținere situat în partea stângă a scenei, şi atunci am observat că şi acel stâlp prezintă caracteristici similar de antifonare cu cel lângă care am stat noi initial.

La scurt timp, prietenul meu a propus să plecăm de la concert, pentru că muzica era prea tare. Ne-am îndreptat spre garderobă, care era situate în partea dreaptă a uşii de acces în incinta clubului. Efectiv, eram foarte aproape de ieşirea din club. …………. Totodată, am auzit că se striga din inetriorul clubului ”ieşiți afară!”. Nu am simțit miros de fum şi nici nu am văzut flacără deschisă.

……………………..

Prietenul meu a ținut uşa deschisă de la intrare, pentru ca persoanele din interior să poată părăsi clubul (precizez că uşa de la intrare este dublă, dar avea deschisă doar partea din dreapta, iar sistemul de deschidere al uşii este spre exterior). Cât timp a ținut prietenul meu uşa de la intrare deschisă, apreciez că aproximativ 2-3 minute, nu am observat persoane care să fi suferit arsuri. Nici nu am simțit miros de fum care să provină din interior. Singurul element care mi-a dat de gândit a  fost faptul că luminile din interior aveau o intensitate deosebită. Din câte cunosc, nu este prevăzut cu uşă secundară de acces şi nici cu ferestre.............”

Martorul Bolborici Nicolae, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „ .................

Deoarece lucrez de mult timp în această incintă, pot preciza cu certitudine că accesul în clubul Colectiv se face prin intermediul unei singure uşi de acces, nu are uşă secundară şi nici nu are ferestre.

..........................................

Înainte de începerea concertului, am văzut pe unul dintre patroni că era sosit la clubul Colectiv, respectiv pe Alin. Era sosit la club până să înceapă incendiul, dar nu ştiu dacă mai era la club când  a început incendiul. Știu că are o maşină de culoare neagră, care are număr de înmatriculare B-93-JAH. Pot preciza cu exactitate acest lucru, deoarece am văzut maşina descrisă mai sus când am efectuat primul rond de pază, respectiv cel de la orele 21:30-22:00”.

Martorul Dobre Sebastian Andrei, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „....................În fața scenei era un stâlp de rezistență care era îmbrăcat de la înălțime de 3-4 m cu burete de culoare închisă. Este posibil să fi existat şi alți stâlpi de susținere, însă eu nu i-am remarcat.

În partea dreapta, imediat lângă intrare la aproximativ 5 m, era amenajat un stand cu materiale promoționale ale formației. Pe peretele din dreapta era dispus barul, iar după acesta nu cunosc ce era întrucât nu am ajuns în această zonă. Tavanul, mi s-a părut că era acoperit cu un material gen pânză. Menționez faptul că atunci când am intrat în club  era foarte întuneric.

Eu cu Andreea şi cu Florin ne-am poziționat în stânga scenei, la 4-5 m de stâlpul din fața aceasta. La două-trei minute după ce am intrat a început concertul care a debutat cu un joc pirotehnic. De pe stâlpii schelei au izbucnit două jerbe de scântei, una dintre ele orientată către stâlp. Formația a început să cânte iar eu după 5-6 minute am mers la bar unde am cumpărat câte un shot de Jagermeisster, iar Florin şi-a luat o bere. Am revenit în locul în care stăteam şi am urmărit în continuare concertul.

La un moment dat apreciez  că în jurul orei 22.30, spre sfârşitul unei melodii, a început acelaşi joc pirotehnic ca la începutul concertului, scânteile au aprins buretele de pe stâlpul situat în partea stângă a scenei. În acel moment vocalistul trupei a zis că asta nu trebuia să se întâmple şi aducă cineva un extinctor. O persoană din public a încercat să arunce nişte bere.  Preț de câteva secunde am rămas şi ne-am uitat cum se propagă focul şi când aproape acesta a atins tavanul, atunci am reacționat şi am tras-o de mână pe Andreea spre ieşirea din club.  În dreptul garderobei am scăpat-o pe Andreea din mână,  din cauza busculadei iscate. Eu am intrat în garderobă, iar acolo mai erau câteva persoane.  Am încercat să ies din garderobă dar nu am reuşit din cauza faptului că  mai multe persoane căzuseră şi se formase o grămadă.

Am stat o perioada de timp pe care nu o pot aprecia, iar când fumul a intrat şi în garderobă, am ieşit şi am înaintat spre ieşirea din club. M-am cățărat peste grămada de oameni căzută şi ținându-mă de tocul uşii am ajuns în cadrul acesteia de unde am fost tras de către persoanele de afară. Apreciez că distanța dintre grămada de oameni formată şi tocul de sus al uşii era o distanță de 1m. Din momentul în care am ajuns în afara clubului m-am alăturat oamenilor care ajutau la evacuare pentru a o găsi pe Andreea. Am ajutat o fată să iasă din grămada creată,  după care m-am mai învârtit în jurul intrării pentru a o găsi pe Andreea şi am revenit  să ajut la evacuarea oamenilor.

Am revenit şi de undeva din spate m-a strigat Andreea,   şi ea fusese scoasă de alte persoane. Am luat-o pe Andreea care era arsă pe mâini şi am mers la prima ambulanță întâlnită. După aceasta am mai dirijat alte persoane la ambulanțele sosite la fața locului, însă am stat lângă ambulanța în care se afla Andreea. După ce Andreea a fost transportată cu ambulanța la spital am plecat şi eu după ea.......................”

Martorul Marin Tudor Constantin, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „.........................Am ajuns în Clubul “COLECTIV”,  în jurul orei 22.15-22.20 ce este situat în incinta fostei fabrici “Pionerul” de pe strada Tăbăcarilor nr.7. Accesul în club se face printr-o uşă din profil PVC, după care se intră într-un container, iar din acest container  tot prin două uşi din profil PVC se face accesul în  sala propriu-zisă a clubului. După ce am intrat în club, am observat faptul că în partea  dreaptă se află o masă cu tricouri, după care barul.  În partea stângă faţă de uşile de acces  în club ale containerului se afla scena, iar pe peretele nordic mai multe mese cu scaune. L-am căutat pe Radu în club şi l-am găsit în zona centrală, exact între cei patru stâlpi de susţinere. radu se afla  împreună cu Alexandru, un prieten de-al acestuia. În sala clubului erau foarte multe persoane, nu pot preciza numărul acestora, dar cred că eram în jur de 350-400.

În momentul în care am ajuns, pe scenă era membrii trupei  “GOODBYE TO GRAVITY”  care cântau. Radu mi-a spus că organizatorii acestui concert au pregătit un spectacol cu artificii, în acest sens arătându-mi că în faţa scenei sunt dispuse mai multe tuburi în plan vertical, puţin înclinate spre public.

Declar faptul că scena are o lungime de aproximativ 10 m, iar în părţile laterale se află doi stâlpi de susţinere ai paralelei tehnice ce se află deasupra scenei. Pe această paralelă ce păreau a fi metalice se aflau mai multe  globuri şi alte iluminatoare specifice acestor genuri de manifestaţii. Nu ştiu cine se ocupa de efectele de scenă, dar precizez faptul că deasupra barului se afla un spaţiu unde stătea VJ-ul.  De asemenea, declar faptul că cei patru stâlpi de susţinere ai plafonului erau capitanoţi cu un burete de culoare închisă. Cunosc acest aspect întrucât mă mai sprijineam de ei, aceştia având un suport pe care clienţii îşi puneau cee ace consumau. Declar faptul că şi tavanul este capitonat cu burete.

La un moment dat solistul trupei vorbea cu publicul, timp în care cineva a aprins artificiile din faţa scenei. Nu am văzut momentul în care acestea au fost aprinse întrucât vorbeam cu Radu, dar m-am uitat spre scenă. Am observat cum buretele de pe  primul stâlp situat în faţa de scenei, în dreapta a început să ardă. Solistul trupei  spus să aducă cineva un extinctor, lucru ce nu s-a întâmplat, iar în câteva secunde focul s-a propagat pe suprafaţa întregului tavan.

Revin şi arăt faptul că până la tavan, deasupra mai era un tavan fals din scânduri distanţate între ele  dispuse pe toate suprafaţa sălii clubului.

Când am văzut ce se întâmplă, eu, Radu şi Alexandru ne-am îndreptat în fugă spre  ieşirea din club. În sală se crease deja o mare agitaţie şi panică, în sensul că toţi oamenii veneau în fugă spre container. Nu ştiu exact cum am ajuns în container, cred că m-am strecurat printre  ceilalţi, iar la un moment dat mă aflăm peste mai multe persoane, iar alte personae se aflau deasupra mea. Îmi aduc aminte că cineva m-a tras de mână, astfel că am reuşit să ies din container. Am plecat de acolo, m-am rezemat de o maşină, iar după ce mi-am revenit m-am dus spre accesul în club să văd ce anume se întâmplă. Toate lumea ţipa, la uşa de acces în container  oamenii  stăteau unii peste alţii, iar cei care ieşeau erau cuprinşi de flăcări. Nu-mi dădeam  seama ce anume se întâmplă, eram ameţit, cred că de la fum. Împreună cu ceilalţi, care eram nevătămaţi am încercat să acordăm ajutor celorlalte persoane care ieşeau fiind cuprinşi de flăcări.

Atât Radu, cât şi Alexandru au sunat la 112 după ajutoare, iar după aproximativ 10 minute a sosit un echipaj de ambulanţă şi ulterior mai multe autospeciale ale pompierilor.

Arăt faptul că  am suferit o arsură în zona gâtului, atunci când un bărbat a pus braţul pe mine fiind cuprins de flăcări..........................................

Nu cunosc  dacă acest club avea şi alte ieşiri, personal nu am verificat acest lucru. Întrucât în container eram foarte mulţi, iar spaţiul de ieşire era foarte îngust, pur şi simplu ne călcam în picioare şi erau unii peste alţii. Un alt aspect pe care vreau să-l menţionez  este faptul că acest container,  atât la intrare,  cât şi la ieşire din acesta avea câte un prag înalt  de aproximativ 10 cm,  iar oamenii se împiedicau de el atunci când încercau să iasă.............................”

Martorul Diaconu Mihai, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „În data de 27.10.2015, am fost contactat pe rețeaua de socializare ,, Facebook,, de Mădălina Strugaru, prietenă cu mine care mi-a lansat o invitație ( chemare ) pentru concertul trupei Goodbye to Gravity care urma să aibă loc în Club Colectiv la data de 30.10.2015 orele 21.30-21.45.

......................................

La data de 30.10.2015, în jurul orei 22.10 am ajuns la Club Colectiv. Concertul nu începuse încă, fiind doar muzica pe fundal.

Am frecventat clubul respectiv de aproximativ 2-3 ori, anul acesta. Nu cunosc pe nimeni din cadrul conducerii Clubului Colectiv, mă refer la administartor, asociați.

............................. Am pătruns în club pe o uşă prevăzută cu geam fumuriu, avănd tîmplăria din pvc. Uşa era dublă dar partea celălată era blocată.

Menționez că după ce am intrat în club, am pătruns într-un hol în care, în partea stîngă se afla garderoba, în dreapta un spațiu amenajat pentru vînzarea de bilete, după care am pătruns în sala propriuzisă de concert, după ce în prealabil am trecut prin nişte perdele închise la culoare, pe care le-am dat la o parte. Am vaga impresie cîă acele perdele au fost trase înapoi, pe parcursul concertului, obturând vederea spre ieşirea din club. Cum am mai menționat mai sus, concertul nu începuse, fiind doar o muzică pe fundal.

.................................. Locația o stabilisem anterior în urma unei discuții telefonice. Precizez că în fața scenei, la aproximativ 1,5 metri, cum se priveşte la aceasta, se aflau doi stâlpi de susținere, probabil din material beton. Aceştia aveau montat de jur împrejur, la aproximativ 1,6 metri de sol, un blat de aproximativ 20 cm. lățime pe care se aflau sticle de bere,  scrumiere. Stîlpul din stânga, cum se priveşte la scenă, avea partea superioară, deasupra blatului un capitonaj de culoare închisă, nu pot preciza ce material iar în partea superioară a stâlpului era nişte decorațiuni, de jur-împrejurul acestuia gen stuf, având şi o orientare tip umbrelă, cu vârful în jos (aceste aspecte le-am constatat la momentul izbucnirii incendiului ). Tavanul era mascat de mai multe şipci din lemn, orientate paralel cu calea de acces în incinta clubului. Nu pot preciza ce anume se afla sub aceste şipci de lemn, cu toate că între ele era spații egale.

Am plecat să-mi duc haina la garderobă, după care m-am deplasat la bar de unde am cumpărat 2 beri şi m-am întors la prietenul meu care mă aştepta în acelaşi loc. Ne-am apropiat de stîlpul din stânga, cu intenția de a pune sticlele de bere pe blatul respectiv ( era ocupat şi am rămas cu ele în mănă ) apropiindu-ne de stâlp la aproximativ 30-40 cm. În acel moment a început concertul, trupa urcând pe scenă.

În timpul primei melodii a avut loc un spectacol pirotehnic, cu focuri de artificii. Artificiile erau amplasate pe stâlpii de susținere a scenei pe care se aflau proiectoarele, fiind orientate în sus, la un unghi de 45 de grade. Pe fiecare stâlp de susținere al scenei se aflau maxim 2 artificii. Din unghiul în care mă aflam, artificiile din stâlpul de susținere, stâng, al scenei băteau spre stălpul stâng de susținere a acoperişului probabil.

Concertul a continuat fără incidente până la a treia sau a patra melodie, cănd a avut loc un nou foc de artficii. Fac precizarea că artificiile nu au fost aprinse manual, fiecare în parte, ci prin fir,  acționate de cineva. Poziționarea acestora a fost identică cu prima reprezentație, numărul artificiilor, identic, numai că mi s-au părut mai puternice ca intensitate. Câteva scântei au atins stâlpul din stânga, sub decorațiunile menționate mai sus iar materialul cu care era căptuşit stîlpul, a luat foc pe verticală. Inițial a fost o simplă linie de foc, subțire, de dimensiuni mici care a urcat spre tavan. Solistul Andrei Găluț a făcut remarca ,, Aceasta nu era prevăzut ,, .În fața scenei a apărut un bărbat care avea un ecuson la gât ( nu aş putea să-l recunosc dacă mi-ar fi prezentat deoarece a fost vorba de câteva fracțiuni de secundă, aglomerație, etc ) şi în mână un stingător de incendiu de culoare roşie. Bărbatul a încercat să desigileze extinctorul, dar nu a reuşit ( am văzut siguranța de plastic care blochează mecanismul la locul său, siguranță care nu a fost înlăturată de bărbatul respectiv ).

Toate persoanele din jurul stâlpului stâng s-au retras spre bar cînd au văzut încercarea nereuşită a bărbatului de a stinge incendiul. Imediat incendiul a cuprins întreg acoperişul, foarte rapid, aproape instantaneu, moment în care s/au stins toate luminile.

Din acel moment, tot ce-am putut să văd în jurul meu a fost datorită luminii flăcărilor. Panica i-a cuprins pe toți cei prezenți în club şi doar solistul vocal al trupei a încercat să liniştească mulțimea, spunând ,, Linişti-ți-vă,, Din acel moment mulțimea a început să se-nbulzească spre uşă. Temperatura din interiorul clubului a început să crească, fiind foarte mare şi din această cauză a fost sporită panica.

Fac precizarea că în club erau peste 200 de persoane, mă refer la spectatori, fără staff, angajați club, etc.

Cu toții ne-am îmbulzit în direcția uşii de acces în club, nu se vedea nimic datorită fumului dens şi negru. Șipcile din tavan ardeau şi căddeau bucăți din acesta. În busculada creată am căzut la pământ, alături de alte persoane. Vizibilitatea era sub 10  cm de la sol. Am mers pe burtă şi datorită faptului că aerul devenise irespirabil mi-am scos puloverul, l-am udat cu berea care o mai aveam în sticlă şi mi-am acoperit căile respiratorii. Cu toate acestea puloverul s-a impregnat cu miros de fum într-un timp scurt. Am continuat să mă târăsc până când am observat o fantă de lumină şi m-am deplasat în direcția respectivă, trecând pe lângî persoane care erau întinse pe jos şi gemeau. Se auzea cum cineva lovea în uşa de acces şi striga după ajutor. M-am îndreptat în direcția respectivă, uşa a fost deschisă şi cu şuvoiul de mulțime am ieşit şi eu. Am încercat să mai scot persoane din încăpere dar nu am reuşit.................................................”

Martorul Ghiorghiu Constantin, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „Sunt manager şi instructor sportiv la ,, Animal Kindom Club,, care funcționează în incinta fostei fabrici Pionierul, mai exact deasupra gangului pe unde se face accesul în curtea interioară.

La data de 30.10.2015, în jurul orei 15.00-16.00 am venit la club, unde îmi desfăşor activitatea.

În sală, am auzit de la nişte clienți că urmează să aibă loc o petrecere gratuită la Club ,, Colectiv,, care se află în incinta aceleiaşi foste întreprinderi, însă într-un alt corp de clădire situat la aproximativ 75-80 metri distanță de noi.

...........................................................................................................

În jurul orei 22.30, în timp ce mă aflam în sală, la mine a venit un client pe nume Adi Coman, al cărui nume nu-l cunosc ( voi comunica organelor de poliție datele de contact ale acestuia, ulterior, după consultarea registrului de evidență a clienților ) care  mi-a adresat o întrebare retorică: Ce au mă ăştia, iar se bat, că i-am văzut plini de sînge. Zici că-s arşi ! ( Acesta a făcut referire la clienții care ieşeau din Club Colectiv )

M-am uitat pe geamul dinspre curtea interioară şi am văzut mai mulți tineri care se aflau pe alee venind dinspre Clubul Colectiv. O parte din aceştia erau dezbrăcați de la brîu în sus, o parte aveau hainele zdrențuite, ca nişte zombie, cu urme de sînge pe corp. Inițial am crezut că este o petrecere de Halloween, că sunt mascați şi costumați pentru acest eveniment. Se auzea un murmur mai pronunțat din direcția respectivă de unde veneau tinerii.

Precizez că în partea dreaptă, cum se priveşte în curtea interioară se afla parcată o maşină de poliție. Nu pot preciza dacă erau ocupanți în aceasta.

La puțin timp a sosit o autospecială de pompieri care a intrat în curtea interioară şi o salvare.

În acel moment mi-am dat seama că este ceva mai grav şi l-am sunat pe administratorul spațiilor ,, Pionierul SA,, pe nume Vulpe Costel, la nr. de telefon 0740012526, iar acesta mi-a spus că ştie că au venit pompieri, că este un incendiu la Colectiv, fiind pe drum către această locație.

Nu am văzut fum din direcția respectivă decât mai tîrziu. Nu se simțea miros de fum, probabil din cauza curenților de aer................................................................

............................................ Fac precizarea că am fost în Club Colectiv înainte de preluarea spațiului de actuala societate, până la efectuarea amenajărilor.

În primăvara anului 2015, nu mai rețin data exactă,  la punctul nostru de lucru au venit două persoane, un bărbat şi o femeie, care au afirmat că sunt de la ISU ( Nu rețin numele acestora. Voi căuta în arhivă pentru a pune la dispoziția organelor de anchetă cartea de vizită a acestora, care mi-au lăsat-o la momentul respectiv ). Aceştia au efectuat un control la societatea noastră. Din discuțiile purtate cu aceştia am aflat că cei doi efectuau un control pe toată platforma industrială respectivă. Mi-au spus că îi caută pe reprezentanții Clubului Colectiv pentru a le face inspecția şi m-au întrebat cum reuşesc să dea de aceştia deoarece au fost de mai multe ori şi nu i-au găsit. Le-am spus că este vorba de un club şi să-i caute după ora 20  deoarece eu nu dețin alte informații referitoare la persoanele de contact”

Martorul Ţugui Mirela Delia, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „  .................................................

Cred ca era ora 20.45 cand am ajuns la club. Din cate stiu eu de la sotul meu spectacolul trebuia sa inceapa la ora 21.00. Cand am patruns in interior am observat ca in partea stanga se afla scena unde erau montate instrumentele insa nu incepuse concertul. Am observat ca scena era prevazuta pe laterale cu doi stalpi metalici. La momentul sosirii noastre in interior nu erau mai mult de 50-60 persoane. De asemenea am mai observat ca in fata scenei, paralelcu stalpii de la scena se aflau doi stalpi de sustinere a plafonului. Am observat ca cei doi stalpi de beton erau imbracati de la aproximativ 2 m de la nivelul solului cu burete fono-izolant. Cunosc acest amanunt intrucat si fiul mei in varsta de 12 este tobosar intr-o trupa.

Eu si concubinul meu ne-am pozitonat in lateralul stanga al scenei, in spatele unuia dintre cei doi stalpi de beton. Nici eu si nici sotul meu nu cunosteam nici o persoana din administratia clubului si nici din formatie. Pana la inceperea concertului propriu-zis nimeni nu a urcat sau lucrat la scena. Apreciez ca formatia a inceput sa cante in jurul orelor 21.45. In momentul in care a inceput prima melodie am observat ca pe stalpii de metal de langa scena s-au aprins artificii care se opreau pe parcurs iar pe finalul fiecarei melodii, (aproximativ) se aprindeau iarasi pentru cateva secunde. Acest lucru s-a intamplat pentru fiecare din cele 5-6 melodii pe care le-au cantat.

In jurul 22.25-22.30 dupa finalul uneia dintre melodii (cand se aprindeau artificiile), in timp ce solistul se adresa publicului am observat ca o scanteie a aprins buretele de pe stalpul aflat in fata mea. Acesta a ars vreme de cateva secunde si parea ca se va stinge insa am vazut cum flacara a urcat pe stalp catre plafon. In acest moment l-am auzit pe solistul formatiei spunand ,, Asta nu era in program” si folosind cuvintele ,,Aduce cineva un extinctor” sau,, Are cineva un extinctor”. In momentul in care solistul a terminat de spus aceste lucruri tavanul s-a aprins instantaneu. Îmi mai amintesc ca inainte de a se aprinde tavanul, cineva care se afla chiar la baza stalpului a agitat o sticla si facand presiune a incercat sa stinga flacarile insa nu a reusit inrucat flacara era deja sus. Aproape in acelasi moment am vazut o alta persoana careia nu i-am retinut semnalmentele ca avea in mana un extinctor pe care incerca sa-l deschida insa din motive pe care nu le cunosc nu a reusit.

Atunci am auzit pe cineva in spatele meu spunand ,,Trebuie sa iesim afara”.Din priviri,  m-am inteles cu concubinul meu care se afla la cativa pasi de mine ca trebuie sa o iau catre iesire, lucru pe care l-am si facut. M-am intors catre primul rand de usi care se aflau la doi metri de mine si, dupa ce am trecut de acesta  s-a creat o presiune din spate care m-a impins in fata si m-a lipit de un barbat care statea cu spatele la zid si spunea ceva de genul, ca daca nu sunteti calmi, o sa murim cu totii . Am observat atunci ca usile care dadeau in exterior erau duble iar deschisa la acel moment era jumatatea de pe partea stanga cum se iesea in afara. In momentul in care s-a format presiunea din spate am auzit o bubuitura si s-a deschis si usa din dreapta. Cumva acel om m-a rasucit si impins afara.

Mentionez faptul ca in tot acest timp eu nu am vazut nici fum nici flacari insa in momentul in care ma aflam la 2-3 pasi in exterior am simtit in spate o bufnitura si instantaneu o flacara care m-a atins si mi-a luat foc parul invaluindu-ma intr-un fum negru. Din persoanele care reusisera sa iasa afara in fata mea, eu am fost singura atinsa de flacari. Am asteptat aproximativ 5 minute sa iasa si concubinul meu care a reusit in final sa iasa afara fiind doar intoxicat cu fum. De la el am aflat ca a reusit sa intre in garderoba unde s-a culcat la pamant si a ramas protjandu-si caile respiratorii cu haine. In timpul cat am ramas in fata clubului am vazut persoane arse, hainele arse si parul ars. Cineva atrecut pe langa mine fugind cu un picior in flacari. L-am oprit sa-si stinga focul, lucru pe care l-a facut la solicitarea mea intrucat el nu-si mai dadea seama spunandu-i ,,Vezi ca arzi.......................”

Martorul Paraschivoiu Irina Elena, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „.............................................

Am mai observat ca scena pe care se afla formatia avea pe laterale (pe la jumatatea acesteia) doi suporti (stalpi). La ora la care noi am sosit nu am observat in interior artificii. Nu am dat importanta altor detalii din interior. Dupa ce am lasat hainele m-am deplasat impreuna cu cei 3 prieteni ai mei catre centrul incaperii, fiind cu fata la scena dat in spatele celor doi stlpi de sustinere. .......................... Am ramas aici atata timp cat a durat o melodie dupa care, la finalul acesteia am vazut ca s-au aprins niste artificii montate pe suportii de langa scena. Nu am vazut personalul tehnic care se ocupa de acestea si nici nu am cunostinta despre cine facea acest lucru.

Nu pot aprecia care a fost ordinea insa, la un moment dat am vazut ca celalalt stalp de sustinere (nu cel de langa mine) a luat foc de la jumatate stalpului catre plafon. Am vazut ca s-au oprit si artificiile. In timp ce focul se propaga pe stalp catre plafon, am azit ca la microfon, unul din membrii formatiei a spus ca ,,focul sau asta nu face parte din spectacol. Are cineva un extinctor ?”. Am observat ca in acest moment, oamenii erau confuzi si nimeni nu s-a indreptat catre iesire. Prietena mea care se afla langa mine, fiind absolventa de facultate de arhitectura cred ca a evaluat situatia pe moment ca este destul de grava intrucat cred ca a vrut sa-i avertizeze pe cei din formatie insa nu a putut intrucat nu s-ar fi auzit. Atunci am vazut cum Catalina s-a departat cativa pasi de mine si a inceput sa strige ,,iesiti afara” dupa care s-a intors catre mine si am pornit impreuna spre iesire. Am observat ca focul de pe stalp ajunsese la nivelul plafonului care si el se aprinsese in jurul acestuia.

Ajungand undeva in dreptul stalpului care ardea am intors capul catre scena moment in care l-am vazut pe scena doar pe Mihai Alexandru care s-a indreptat in partea dreapta a scenei, incercand sa caute sau sa faca ceva. Eu cred ca acesta cauta un extinctor. Aproape in acelasi timp, fara sa spuna ceva, am vazut-o pe Catalina plecand de langa mine si indreptandu-se catre locul unde se afla Mihai. Sunt convinsa ca si ea l-a vazut pe Mihai. Am strigat-o pe Catalina insa cred ca nu mai m-a auzit. Am vazut ca atat in fata cat si in spatele meu se aflau multe persoane care se imbulzeau catre iesire.

.................................. Atunci am simtit presiunea crescanda venind din spatele meu si am vazut  in dreptul usilor din exterior ca s-a format un ,,dop”. In situatia creata la un moment dat s-a eliberat presiunea iar eu am fost impinsa in exerior unde am cazut la aproximativ un pas de usa unde m-am lovit la bratul si glezna stanga. Am fost efectiv calcata in picioare insa am reusit sa ma ridic insa datorita fumului dens existent n-am stiut in ce directie sa ma deplasez necunoscand foarte bine topografia locului.

Am facut totusi stanga de cum iesisem pentru ca parea ca fumul in acel loc e mai putin dens. Aici am vazut-o pe Nicoleta si alte persoane. Intrucat ne-am dat seama ca nu se poate iesi pe acolo si intrucat fumul devenise mai putin dens ne-am indreptat catre curtea interioara...................................La un moment dat l-am vazut pe prietenul meu Pieter cum ajuta la scoaterea oamenilor din club, acesta aflandu-se in exterior in dreptul usii de acces. Am vazut in acest timp persoane iesind cu parul in flacari, haine arzand pe ei, o imagine de cosmar...................................”

Martorul Iancu Ştefan Lucian, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „.....................În data de 30.10.2015 m-am deplasat singur spre clubul Colectiv, situat în incinta fostei fabrici Pioneriul din mun. Bucureşti, unde urma să aibă loc concertul trupei rock GOOD BY TO GRAVITY, intrarea fiind liberă.

..............................La intrarea în hala în care funcţiona clubul se afla un container transformat în anticameră, în care funcţiona garderoba.

Accesul  în anticamera se făcea pe o uşă dublă din material gen termopan, cu înîlţimea de aproximativ 2 metri şi lăţimea de 2,2 metri. În această anticameră, în partea opusă garderobei se mai afla o măsuţă din lemn, probabil de decor.

Din acest container accesul se făcea în încăperea principală, prin intermediul a două uşi, care aveau aceleaşi caracteristici ca cele de la intrare, fiind deschise amândouă, spre exterior, fiind blocate în acest sens de un suport.

După ce intrai în încăperea principală, cum priveai în partea stângă era poziţionată scena, în partea dreaptă barul şi toaleta, accesul spre aceasta făcându-se pe un culoar iar lângă peretele din faţă şi aflau nişte mese prevăzute cu băncuţe.

Lângă uşa de acces în încăperea principală, în partea dreapă cum intrai , se afla un stand improvizat, unde două persoane comercializau tricouri şi materiale discografice ale trupei, care concerta.

Precizez că în jurul orei 20.25, când am intrat în club, în interior se afla personalul localului, membrii din staff-ul trupei, care se ocupau de sunet şi lumini şi circa 20 de persoane, care făceau parte din public.

.......................................Menţionez, că în partea stângă a scenei se afla o nişă, probabil având rol de panou de comandă, de unde erau controlate şi reglate sunetul şi artificiile, fiind toate conectate la acelaşi sistem.

Artificiile erau poziţionate pe nişte stâlpi tehnici, aflaţi pe colţurile dinspre public ale scenei, fiind conectate cu nişte cabluri, care duceau spre panoul de comandă, aflat în nişa anterior menţionată.

După ce în încăperea principală au intrat circa 400 de persoane, în jurul orei 21.40 a început concertul trupei GOOD BY TO GRAVITY, care era formată din cinci membri.

Eu împreună cu prietenii mei ne-am poziţionat la aproximativ 1,5 metri de colţul din stânga al scenei şi la circa 3-4 metri de stâlpul de susţinere al plafonului, situat de asemenea în partea stângă.

Referior la acest stâlp, menţionez că era acoperit parţial cu burete antifonic, doar în partea din faţă situată spre scenă, acesta fiind placat de la înălţimea de 1,80 – 1,90 metri.

Cu privire la tavanul încăperii, precizez că acesta era format din nişte grinzi de lemn, probabil cu rol decorativ.

Concertul a început în jurul orei 21.40, trupa rock a cântat prima piesă, care a durat aproximativ 4 minute, după care a avut loc primul foc de artficii.

Focul de artificii pornea din câte două lansatoare aflate pe fiecare parte a scenei, pe stâlpii tehnici, fiind îndreptate spre public.

Aşa cum am precizat anterior, la aproximativ 3-4 metri de colţul din stânga al scenei se afla un stâlp de susţinere al plafonului, iar în partea dreaptă a scenei se afla un alt stâlp de susţinere, aflat însă la circa 5-6 metri de aceasta, cei doi fiind asimetrici.

În jurul orei 21.45 a început a doua melodie a trupei, care a durat circa 5 minute, după care a avut loc din nou un foc de artificii, având aceeaşi intensitate ca şi primul.

Precizez că unele dintre aceste scântei, cădeau şi peste oamenii aflaţi în public, însă fără să-i deranjeze vizibil pe aceştia.

În intervalul 21.50 - 21.56, trupa a cântat a treia melodie, după care au ţinut un mic discurs de 3-4 minute, după care au început să cânte cea de-a patra melodie, care a durat circa 6 minute.

În jurul orei 22.15, la partea de încheiere la cea de-a patra melodie, a început din nou focul de artificii dar de data aceasta la o intensitate mult mai mare, faţă de primele două dăţi.

În acest context, aflându-mă la circa 4 metri de stâlpul de susţinere din partea stângă, am observat o scânteie care a trecut pe deasupra mea şi s-a oprit în buretele aflat pe stâlpul de susţinere. Aproape instantaneu, locul unde s-a oprit scânteia s-a aprins, iar în maxim 5 secunde focul s-a extins pănă la tavan.

În această situaţie, mi-am dat seama că ceva este în neregulă şi m-am îndreptat spre ieşire, care se afla la circa 10 metri de locul unde mă aflam, când a izbucnit incendiul.

În timp ce mă îndreptam spre ieşire, l-am auzit pe solistul trupei spunând că ,,Asta nu face parte din plan”, fapt care mi-a întărit convingerea că trebuie că părăsesc incinta clubului, cât mai repede posibil. Astfel distanţa de la locul unde mă aflam şi până la container am parcurs-o în aproximativ 30 secunde.

Cred că s-au mai alertat şi alte persoane, deoarece în timp ce mă îndreptam spre ieşire, în apropierea uşii încăperii principale, am simţit că sunt împins cu pumnii în spate, însă am reuşit să ies în containerul unde se afla garderoba.

În acest spaţiu am văzut persoane arse sau sufocate, unele dintre acestea fiind întinse pe jos, moment în care fiind împins de o persoană necunoscută din spate, mi-am pierdut echilibrul şi am căzut la pământ.

Am vrut să mă ridic dar am simţit că picioarele îmi sunt imobilizate, din cauza faptului că alte persoane căzuseră peste mine.

În timp ce mă aflam întins la pământ am văzut alte persoane care încercau să iasă, care aveau hainele sau diferite părţi ale corpului arse, unele dintre acestea prăbuşindu-se la rândul lor în interiorul containerului.

Aproximativ 2 minute, după aprecierea mea, am fost inconştient, după care m-am trezit întrucât începusem să mă eliberez de presiune, practic de persoanele care căzuseră peste mine şi am simţit că am gura încleiată şi că îmi curge sânge din nas.

Întrucât îmi revenisem cât de cât, am reuşit să mă ridic, îndreptându-mă spre ieşirea din container, unde am căzut din nou, cu mâinile în faţă, peste nişte persoane carbonizate, moment în care am fost tras afară de două persoane din exterior......................................”

Martorul Radu Mihnea Ion, pe aspectele esenţiale ale cauzei, a declarat următoarele: „...........................................În momentul când am ajuns în club, totul era deja instalat şi pregătit pentru începerea concertului. Se făceau doar mici modificări la sistemul de sonorizare şi la sistemul de lumini. Noi ne-am aşezat în faţa scenei, în al doilea rând de la scenă către ieşire.

Ne-am aşezat mai aproape de stâlpul de susţinere situat în partea dreaptă a scenei, despre care am remarcat că era îmbrăcat cu un burete de izolare fonică în partea superioară. Ulterior, după ce ne-am mutat către ieşire, am observat că şi stâlpul de susţinere din stânga era îmbrăcat în acelaşi tip de burete, tot în partea superioară, deasupra suportului pentru pahare.

Concertul a început cu o oră mai târziu decât se stabilise initial, respectiv în jurul orei 22:00. Sala de concert era aproximativ plină, fiind în interior aproximativ 350 de persoane. Nu îmi amintec să mă fi uitat înspre tavanul clubului, astfel încât nu pot preciza dacă era sau nu acoperit la rândul lui cu burete similar cu cel al stâlpilor........................................................................................................................

În momentul în care ne-am îndreptat spre ieşire, am trecut pe lângă stâlpul de susţinere situat în partea stângă a scenei, şi atunci am observat că şi acel stâlp prezintă caracteristici similar de antifonare cu cel lângă care am stat noi initial............................................................................................................................

Am ţinut uşa deschisă de la intrare, pentru ca persoanele din interior să poată părăsi clubul (precizez că uşa de la intrare este dublă, dar avea deschisă doar partea din dreapta, iar sistemul de deschidere al uşii este spre exterior) făcând acest lucru până când afară a ieşit şi prietena mea.  Cât timp am uşa de la intrare deschisă, apreciez că aproximativ 2-3 minute, nu am observat persoane care să fi suferit arsuri. Nici nu am simţit miros de fum care să provină din interior........................................................................................................................”

Martorul Chibulcutean Valentin, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

” Dupa ce am intrat in club.... ne-am pozitionat in apropierea scenei, in spatele stalpului din partea stanga, unde se afla un butoi pe post de masa.

... la orele 22,00 a inceput concertul. Odata cu prima melodie s-a declansat si primul joc de artificii care s-a oprit dupa cateva secunde.

Precizez ca scena era prevazuta cu doi stalpi metalici, laterali, care sustineau consola tehnica pe care erau amplasate sistemele de lumini. Pe cei doi stalpi erau montate niste artificii de forma cilindrica, dispuse pe verticala.

Dupa cateva melodii, in jurul orelor 22,30 s-au declansat din nou focurile de artificii, moment in care cateva scantei de la artificiile de pe stalpul stang al scenei au ajuns pe buretele ce imbraca stalpul de beton din fata scenei, din stanga, aprinzandu-l. Solistul trupei a facut comentariul ca acest moment nu facea parte din spectacol si a solicitat un extinctor. A aparut un barbat cu un extinctor de dimensiuni mici, dar nu a reusit sa-l declanseze. In circa 2 secunde, focul s-a intins catre tavan care s-a aprins aproape instantaneu, propagandu-se catre scena. Am observat ca tavanul era din gradele din lemn, tip gard, dar nu pot preciza ce era deasupra lor, in schimb am constatat ca in momentul propagarii focului la tavan flacarile se observau deasupra gradelelor de lemn. Vazand cat de repede s-a propagat focul mi-am dat seama ca era vorba de un material foarte inflamabil.

... cand ne-am apropiat de usa iesire a venit foarte multa lume din spate, imbulzindu-se sa iasa pe singura usa care era deschisa. Mentionez ca accesul se facea prin intermediul a doua usi, dintre care una era blocata. De teama sa nu fiu strivit de multime impreuna cu fiul meu, ne-am retras spre garderoba, cu mentiunea ca ne puteam orienta intrucat iluminatul din incinta functiona.

Pana sa ies in hol m-am uitat spre tavan si am observat ca deja focul se propaga spre barul situat in partea opusa scenei, precum si catre holul de iesire.

Am mai incercat sa iesim din garderoba spre usa de evacuare dar s-a auzit o bufnitura si a venit un val de fum fierbinte care ne-a facut sa ne intoarcem in garderoba.

Am ajuns in zona usii de iesire si am observat ca aceasta era blocata de oameni cazuti, desi fusese deblocata si cea de a doua usa. Am reusit sa il ridic pe fiul meu peste gramada de oameni cazuti in zona usii, dupa care am reusit si eu sa ies tot peste acestia.

Nu am putut vedea persoanele respective intrucat era intuneric si mult fum. Dupa ce am iesit si m-am departat putin am observat o gramada de oameni cazuti, care blocau usa de iesire din club.”

Martorul Dumitrache Alexandru-Cătălin, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

„În timp ce stăteam la bar cu prietenii am observat că scena pentru spectacol avea amplasaţi doi stâlpi metalici în laterale pe care se afla consola tehnică cu sistemul de lumini. Pe cei doi stâlpi se aflau montate nişte artificii tubulare, în genul celor pentru aniversări, dar mult mai mari. Acestea erau poziţionate oblic, orientate înspre public. În faţa scenei, la circa 3-4 metri, erau doi dintre stâlpii de susţinere ai clădirii, unul dintre aceştia fiind mai aproape de partea din stânga a scenei. Aceşti stâlpi, precum şi ceilalţi din incintă erau acoperiţi cu un material poros, tip burete,...

În jurul orei 22,15, în timp ce mă aflam lângă stâlpul respectiv cu Xavi şi Imanol a fost declanşat spectacolul de artificii şi am observat că jetul de scântei de la artificiile amplasate pe stâlpul stâng de susţinere al consolei tehnice, a ajuns la stâlpul stâng din faţa scenei şi a aprins materialul poros cu care acesta era acoperit.

În acel moment solistul trupei, Andrei Galuţ, a spus la microfon, sub formă de glumă, că acest moment nu era în program. Acesta a întrebat dacă are cineva un extinctor, văzându-l chiar panicat, iar după cîteva secunde s-a aprins foarte violet tavanul localului, în dreptul stâlpului, extinzându-se pe suprafaţă din ce în ce mai mare.

Menţionez că tavanul localului era confecţionat din grilaje de lemn, tip gard, deasupra cărora mai era ceva montat, posibil material textil, nu pot preciza cu exactitate, dar mi-am dat seama că era foarte inflamabil, întrucât s-a aprins aproape instantaneu. În acel moment s-a instaurat panica, toţi cei din club înghesuindu-se spre singura uşă de evacuare. Localul s-a umplut de fum şi în timp ce mă îndreptam spre ieşire, fără a-mi putea controla direcţia din cauza îmbulzelii, am simţit o căldură puternică dinspre tavan, şi mă înecam cu fum. Când eram aproape de ieşire am simţit un val foarte puternic de funingine, fum şi căldură care a ieşit pe uşă.

... am mers la intrare unde am văzut că în dreptul uşii se formase o grămadă de persoane căzute, peste care veneau altele care  încercau să iasă din club, călcându-se în picioare. Am început să ajut unele persoane să se ridice sau să se depărteze de ieşire, recunoscând printre acestea pe basistul trupei, al cărui nume nu îl cunosc şi care avea tricoul ars precum şi arsuri  pe braţe. Nu pot preciza dacă avea arsuri şi pe restul corpului, întrucât după ce l-am ajutat să iasă de sub grămada de oameni s-a depărtat, iar eu am continuat să ajut alte persoane.”

Martorul Zamfir Andrei-Virgil, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

„ Sunt prieten cu membrii formatiei GoodBye to Gravity si cunoasteam ca in seara de 30.10.2015 sustineau un concert la Clubul Colectiv din Bucuresti.

Cand am ajuns la club am observat ca pe stalpii metalici, amplasati pe lateralele scenei erau montate dispozitivele pirotehnice. Acesti stalpi sustineau consola tehnica cu sistemul de lumini pentru spectacol.

Spectacolul a inceput in jurul orelor  21,45, la finalul primei piese fiind declansat un foc de artificii de  la dispozitivele pirotehnice amplasate pe cei doi stalpi ai consolei tehnice. La inceputul spectacolului, la consola de control a dispozitivelor pirotehnice, amplasata sub scena, s-a instalat un barbat care o controla, iar langa el, in picioare, se afla un altul care supraveghea dispozitivele montate pe cei doi stalpi. Primul foc de artificii a durat cateva secunde incheindu-se fara incidente.

Dupa a-3-a sau a-4-a melodie, cam in jurul orelor 22,15, a fost declansat al doilea foc de artificii. Nu am fost foarte atent, dar am sesizat ca, desi jocul de artificii se oprise, totusi, dinspre stalpul stang din fata scenei se propaga lumina. M-am uitat in directia respectiva si am observat ca acesta era acoperit,  in partea superioara, cu un burete antifonat, care se aprinsese.

. Solistul trupei, Andrei Galut, a facut comentariul ca acel moment nu facea parte din spectacol si a solicitat un extinctor. A aparut un barbat cu un extinctor de dimensiuni mici, putin mai mare decat cel pentru auto, dar nu a reusit sa scoata siguranta.

Precizez ca totul s-a petrecut foarte repede, observand ca focul s-a propagat rapid spre tavan in dreptul acelui stalp si apoi s-a extins. In acel moment mi-am dat seama ca este o situatie grava si m-am indreptat cu repeziciune care iesire. Persoanele din club au inceput sa se ingramadeasca tot spre iesire...dar m-am impiedicat de prag si am cazut, peste mine cazand o alta persoana. Am reusit sa ma ridic repede, moment in care dinspre interiorul clubului se auzeau oameni tipand si am simtit din acea directie un val de aer fierbinte cu fum si funingine...”

Martorul Dumitrescu Nicoleta, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

“In jurul orei 22:30 formatia a terminat de cantat una din piese, drept pentru care oamenii au inceput sa aplaude si in acelasi timp,(nu sunt sigura daca erau fixate pe boxele mentionate anterior sau nu), artificii asemanatoare celor de tort s-au aprins (nu am observat  ca artificiile sa fi fost aprinse de cineva). Mentionez ca artificiile erau pozitioanate oblic, observand cum la aprindere au sarit scantei in partea superioara a stalpului din stanga scenei, fapt ce a deteminat declansarea incendiului. Am observat cum in cateva secunde focul s-a extins foarte repede (aprox 5 secunde ) catre tavanul salii de concerte. Inainte de propagarea focului catre tavan,

Mi-am data seama si eu de pericolul imminent, drept pentru care mi am luat cu o mana geanta si haina de pe scaun, iar cu cealalta mana am apucat-o pe Elena, incercand sa iesim cu totii intr-un sir indian. Multimea panicata s-a imbulzit catre iesirea trantind-o pe Elena la pamant, alte persoane au cazut peste aceasta. Am  scapat-o pe Elena din mana, iar peste mine a venit un nou ,,val” de persoane trantindu-ma in partea stanga a containerului si dreapta garderobei.  In urmatoarele clipe am apucat sa vad flacara care s-a aprins ca o torta catre iesirea  din container. Eu am ramas cazuta si am observat in partea mea  stanga aproximativ 3-4 persoane aflate in picioare, care ardeau de vii  in momentul declansarii flacarii.

M–am panicat cateva momente, avand in vedere ca foarte multe persoane se aflau peste mine, fiindu-mi frica sa nu ma omoare prin sufocare, am inceput sa dau din picioare strigand ,,Ajutor!!!”.  Mi-am pus haina de piele  cu captusala orientata catre fata, pentru a-mi  proteja parul si fata. La un moment dat mi-a fost smulsa haina de pe cap, realizand ca flacara nu mai este, mi-am reasezat  haina la nas pentru a nu inhala fumul si funingina din aer, iar cu cealalta mana,…”

Martorul Boanca Marian- Grigoras, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

„Acesta a inceput  in jur de ora 22.00, iar dupa 4-5 melodii, a pornit un foc de artificii.  Din ce am observat eu, era cate un foc de artificii in stanga si dreapta scenei.   Scena era sustinuta  in partea din fata de doi stalpi, dar nu imi amintesc ce forma aveau sau daca erau imbracati cu ceva anume, dar stiu ca aveau in partea de jos, de jur imprejur, un fel de masuta pentru scrumiere si pahare.

La un moment dat l-am auzit pe solistul formatiei spunand ,, asta nu era in program’’ si a cerut un extinctor.   Atunci am observat in partea de sus a stalpului din stanga scenei, o flacara ce se marea cu rapiditate, ajungand la tavan si s-a extins foarte repede pe acesta, chiar nefiresc de repede.

In acel moment, sotia mea a spus ,, iesim acum’’ si ne-am indreptat catre usa de evacuare.

Cand au fost deschise usiile de acces in sala de concert, am auzit din spatele meu, un vuiet si am simtit un val de caldura puternic.”

Martorul Ionescu  Călin-Ştefan, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

„Din câte am observat înăuntrul clubului se aflau aproximativ 300 de persoane. Eu la garderobă am avut aproximativ 200 de umeraşe ocupate.

...la un momentdat a venit la mine la garderobă Dobre Victor, care mi-a cerut un extinctor, dar nu mi-a spus motivul, fiind agitat.

În acest timp, au venit mai multe persoane care au intrat în garderobă, încercând să se ferească, să se ascundă.

În interiorul containerului se adunaseră deja foarte mulţi spectatori, încât se blocase ieşirea din garderobă. Cei aflaţi în container ţipau, se împingeau, încercând să iasă afară. Foarte repede containerul s-a umplut de fum gros şi negru.

Cred că am văzut şi flăcări. Cei care se aflau în container au încercat instinctiv să se aplece, moment în care au fost dărâmaţi de celelalte persoane care încercau să iasă din club. Din cauza fumului, nu se mai vedea aproape nimic. Am încercat de câteva ori să ies din garderobă, dar nu am reuşit. M-am aruncat efectiv în container, moment în care am văzut că spre ieşire se aflau culcaţi, unii peste alţii, încercând să iasă, o masă de oameni care ajungea la înălţimea de un metru.

Unii dintre ei aveau hainele în flăcări. Am reuşit să mă târăsc spre ieşire, dedesubtul meu fiind o mulţime de oameni căzuţi. Nu am ajuns la ieşire, rămânând blocat. Observând că cei căzuţi la intrare erau traşi afară de către cei care reuşiseră să iasă, am început să-i împing şi eu, pentru a-i ajuta pe cei de afară.”

Martorul Moisesc Elena, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

“După prima melodie au fost aprinse primele artificii care erau montate pe stâlpii laterali ai scenei.

Fiind arhitect m-am uitat să văd cum este tavanul dar nu am observat ce era în spatele paleţilor de lemn.

La un moment dat, după 4-5 piese au fost aprinse din nou artificiile montate pe stâlpii scenei.

m-am uitat în sus şi între scenă şi stâlpul din stânga am observat că ardea tavanul pe o suprafaţă de aproximativ 2 m2 . Atunci eu cu prietenul meu ne-am îndreptat către ieşire, dar imediat am observat că focul se extinsese pe o suprafaţă mai mare. Lumea a început să intre în panică şi să se împingă spre ieşire.

Precizez că din club se pătrundea mai întâi într-un hol format dintr-un container, iar de aici pe o uşă dublă se realiza ieşirea afară.

În timp ce eram jos şi eram călcată de alte persoane care voiau să iasă din club am simţit mult fum, iar la un moment dat a pătruns un aer rece.”

Martorul Beşcu Florin-Alexandru, privind aspectele esesnţiale ale cauzei declară următoarele:

„La data de 29.10.2015, proprietara SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Niţă Dana, ne-a spus că a doua zi urmează să aibă loc un eveniment la clubul Colectiv şi că am fost solicitaţi pentru a instala jeturi de CO2 şi artificii de mici dimensiuni pentru interior. Niţă Dana ne-a lăsat opţiunea de a decide cine se va ocupa de eveniment, iar eu şi Moise Marian am stabilit să mergem.

Artificiile au fost acţionate prin intermediul unui pupitru de către Marian, care în timpul concertului a stat în partea stângă din faţă a scenei. Arăt că pupitrul de acţionare al artificiilor era o cutie în formă dreptunghiulară de aproximativ 30 cm lungime şi 20 de cm lăţime, de culoare neagră, iar panoul de comandă al pupitrului era prevăzut cu mai multe butoane.

Concertul propriu-zis a început la ora 22:00 când clubul era plin, moment în care Marian, în timp ce se cânta prima piesă, a declanşat artificiile, efect care a durat aproximativ 30 de secunde. În tot acest timp eu mă aflam lângă Marian, dar nu aveam niciun rol. Am mai stat aproximativ 10 minute după prima declanşare a artificiilor, după care am ieşit afară din club pentru că îmi era cald şi nu îmi plăcea muzica.

Aproximez că am stat afară 15 minute, iar la un moment dat am observat că din club au început să iasă haotic clienţii, care au rupt uşa pentru realizarea defluirii, m-am dus lângă uşa de la intrare în club să văd ce se întâmplă crezând că este vorba despre un conflict, iar din interio

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.