Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - PSD se pregătește să își devoreze conducerea (surse)

ponta

Nervii lui Marian Vanghelie și frontul anti-Dragnea vor fi cea mai mică problemă la Comitetul Executiv Național al PSD în care se va analiza rezultatul de la alegerile prezidentiale. Păienjenișul de interese și orgolii personale, peste care s-a așternut eșecul în alegeri, vor impune schimbări serioase în partid care vor culmina cu Congresul din luna februarie a anului 2015.

Surse din PSD au declarat pentru stiripesurse.ro că partidul trebuie să schimbe acum totul: Strategia politică trebuie refăcută de urgență. Discursul public trebuie recalibrat la nivel de leadership. Guvernul trebuie coafat pentru o mai bună vizibilitate a miniștrilor. BPN-ul trebuie redesenat pentru a tempera nervii din teritoriu.

Peste acestea se adauga gestionarea alianțelor cu UNPR, PC și PLR, care au devenit mai fragile. Un alt front PSD este cel deschis de DNA si care a aruncat eticheta corupției pe mulți lideri de top ai partidului.

Toate punctele enumerate mai sus, spun sursele citate, sunt, luate separat, cate un butoi cu pulbere in partid. Impreuna inseamna starea uriasa de tensiune care a cuprins acum partidul.

“S-au adunat prea multe. Nu o să fie o ședință liniștită”, spun surse din PSD care au fost martore la răfuieli serioase în partid de-a lungul ultimilor ani. Pe de alta parte, liderii partidului sunt la fel de constienti ca daca incepe macelul intern se rupe partidul.

Care e soluția? Nimeni nu prea o vede. Cate capete, atatea pareri. Unii vor sa dea cu barda, altii vor sa se tina de scaun cat s-o mai putea, unii sunt moraliști, unii nu au curaj să spună lucrurilor pe nume.

“E nevoie și de ordine, e nevoie și de unitate, dar e greu pentru ca e momentul asta, nu se astepta nimeni sa pierdem acum”, ne-a declarat un lider PSD.

Dar problemele abia acum apar. La Comitetul Executiv Național al PSD de săptămâna viitoare va fi încălzirea pentru Congres. Poate nu va fi o sedinta furtunoasa, asa cum spun liderii partidului, insa problemele vor fi decontate cu siguranta in Congres.

Adrian Năstase și Mircea Geoană au fost decapitați în partid după ce au pierdut alegerile prezidențiale. Motivul a fost nevoia de schimbare în PSD. Aceeași nevoie de schimbare se simte și acum. Își va decapita PSD conducerea? În mare parte, da, spun surse din partid.

Analiza prezidentialelor va fi punctul de plecare.

Raspunsul ‚Nu stiu’ nu va fi acceptat in partid. Nici vina aruncata pe diversi consultanti politici nu va tine. Sefii de organizatii nu vor fi de acord sa li se puna lor in carca esecul data fiind prezenta uriasa la urne.

Daca, dimpotriva, se va ajunge la concluzia ca centrul a gresit, atunci centrul ramane slabit iremediabil si va merge cu capul plecat si frana de mana trasa, mazilirea fiind doar o problema de timp.

Daca analiza arata ca ambele tabere au gresit si toata lumea va pleca sifonata acasa, fiecare lider judetean si central va ramane cu frica sa nu fie inlaturat pe parcurs, toata lumea va pleca cu impresia ca lui personal i s-a facut o nedreptate si toata lumea va pleca cu gandul la viitorul Congres si cu intrebarea: „Ne devorăm iar conducerea?”

Pana acolo PSD face un mic popas in CExN. Pozitionarile au fost facute publice pana acum:

- Iesirea din Guvern (Robert Negoita)

- Demiterea lui Liviu Dragnea (Dan Sova si Marian Vaghelie)

- Sanctionarea lui Ilie Sarbu si Ioan Rus (Nicolae Serban)

- Remaniere guvernamentala (Mircea Geoana)

- Posibile excluderi din partid (Liviu Dragnea)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.