Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Ruperea PSD e gata. Vanghelie, ajutat de Dragnea / INTERVIU

Radu Popa agerpress

Liviu Dragnea le-a dat lui Mircea Geoana si lui Marian Vanghelie un ajutor nesperat in constructia noului partid de stanga care va rupe din PSD. Va veni Ponta in acest nou partid? Când va fi anunțat grupul de inițiativă? Ecaterina Andronescu s-ar putea alatura? Intr-un interviu acordat stiripesurse.ro, unul din sustinatorii declarati ai partidului lui Geoana-Vanghelie, deputatul PSD Radu Popa, fost consilier al lui Victor Ponta, dezvaluie ca opinia publica va avea un 'șoc' cand va afla numele rasunatoare care vor pleca din PSD.

Stiripesurse.ro: - Mircea Geoana si Marian Vanghelie au anuntat ca vor sa-si infiinteze un nou partid. Cum vedeti acest lucru, ca deputat PSD?

Radu Popa: - In primul rand, vreau sa spun ca excluderea celor doi din partid mi s-a parut o eroare, de la bun inceput. Constat ca la fel ca mine au gandit fostii presedinti ai partidului, dl Ion Iliescu si dl Adrian Nastase, ale caror pozitii publice le-am citit in presa. Constructia unui nou partid pe stanga cred ca e utila si vad ca si dl Dragnea e de acord cu mine, dar intr-o nota usor umoristica a domniei sale, spunand ca dl Sebi Ghita e stindardul tineretului de stanga. Revenind la lucruri serioase, cred ca un partid nou de stanga e necesar si util pentru ca noi PSD-ul ne-am deparat foarte mult de valorile de stanga in ultimii ani si asta ne-a costat la alegerile prezidentiale.

- De ce n-ati fost exclus din partid?

- Probabil s-a considerat ca nu sunt destul de important sa fiu luat in seama, alta explicatie nu am. Mai am o exlicatie, dar nu as vrea sa par ingamfat. Mi-a placut sa cred ca nu am fost exclus pentru ca asa a vrut Victor Ponta, sa fiu pastrat in interiorul partidului. Sa stiti ca intrebarea asta mi-au pus-o mai multi colegi de partid, inclusiv Dan Sova, care era foarte contrariat ca el fusese exclus din partid pentru declaratii asemenatoare cu ale mele si nu intelegea de ce eu nu am fost exclus.

- Despre partidul dlui Ghita ce parere aveti?

- Eu n-am vazut niciun partid facut in discoteca. Eu cred ca Sebi e un tip destul de echilibrat sa inteleaga ca lucrurile serioase se fac in mod serios si daca vrei sa faci un partid cu care eventual sa conduci ceva in tara asta nu poti sa-l faci la discoteca, cu baietii care se duc la Fratelli.

- Noul partid al dlui Geoana vrea schimbarea Guvernului. In ce stadiu e partidul acum?

- Un nou partid trebuie sa fie altceva decat sunt partidele in Romania, adica o suma de interese, de oameni care ajung in functii si isi muta bugetele pe numele lor. Cred ca noul partid pe care l-a anuntat Mircea Geoana e ca si facut din momentul in care dl Dragnea a anuntat ca el este cel care reformeaza PSD-ul. Este un ajutor nesperat, pe care il primeste constructia, de la Liviu Dragnea.

- O motiune de cenzura pica pe niste voturi concrete.

- Oamenii vor veni pentru ca il vad pe Liviu Dragnea extraordinar de hotarat sa ramana in functie, sa ramana la butoane, sa nu schimbe nimic si atunci isi dau seama ca in perspectiva nu exista nicio sansa alaturi de baronii care i-au dat o mana de ajutor lui Klaus Iohannis sa castige alegerile.

- Victor Ponta nu vede treaba asta?

- E o intrebare foarte dificila. Nu as vrea sa vorbesc in numele dlui Ponta pentru ca n-am aceasta calitate. Mi-am propus sa nu dau nicio declaratie contondenta la adresa dlui Ponta din respect pentru el.

- Eu va intreb in sensul in care dumneavoastra spuneti ca dl Dragnea e nociv pentru PSD si poate dl Victor Ponta n-a observat asta.

- Daca a vazut sau nu e foarte greu sa va raspund. Din cate vad, dl Ponta a luat decizia sa mearga in continuare in tandem cu Liviu Dragnea. Eu mi-am dori ca intr-un timp foarte scurt sa nu se dovedeasca ca e cea mai proasta alegere pe care a putut sa o faca in ultimii ani.

- De ce sa fie cea mai proasta alegere?

- Pentru ca oamenii care pleaca acum de la PSD nu pleaca decat din cauza faptului ca Liviu Dragnea si echipa de baroni penali conduc partidul, nu pleaca din alte motive. Pleaca pentru ca dl Dragnea ia deciziile discretionar, la vanatoare sau in alte asemenea contexte, pe pontoane cu telefoanele pe mal sa nu fie inregistrati de serviciile secrete.

- Ce spun colegii din PSD din Parlament despre partid si guvernare?

- In momentul asta suntem 20-25 de colegi parlamentari care s-au hotarat sa mearga alaturi de Mircea Geoana si Marian Vanghelie si e doar o chestiune de timp pana cand numele lor vor aparea public. Eu cred ca este doar o chestiune de ordin tactic a echipei Geoana-Vanghelie aparitia numelor in spatiul public.

- Pe cine vedeti sa conduca partidul?

- Pe Mircea Geoana si Marian Vanghelie in echipa, in tandem. Niciunul din cei doi n-ar putea conduce separate aceasta constructie, pentru ca fiecare vine cu un lucru pe care celalalt nu il are. Vanghelie e unul din cei mai buni organizatori de partid pe care i-am vazut eu in ultimii 15 ani, iar Geoana vine cu experienta politica a unui lider care a trecut prin multe batalii importante.

- Dl Vanghelie spunea ca dna Ecaterina Andronescu e o varianta buna pentru sefia PSD. Dna Andronescu este urmarita penal. Si dumnevoastra considerati ca dna Andronescu ar fi un lider bun la PSD?

- Avand in vedere ca 80% din actuala conducere a PSD-ului, vorbesc de vicepresedintii la nivel national, e urmarita penal, 80-90 la suta din ei au dosar penal - si totusi Liviu Dragnea a refuzat sa se organizeze un Congres si sa se dea o sansa de revenire partidului, un spatiu de respiratie publica, in care partidul sa isi revina din esecul prezidentialelor -  ideea lui Marian Vanghelie mi se pare ca nu e cu nimic mai prejos si dna Andronescu la Congresul la care Victor Ponta a fost ales presedintele partidului, dna Andronescu a luat un numar mai mare de voturi decat numarul de voturi al lui Victor Ponta, care candida la sefia partidul. Dna Andronescu  a luat 1021 de voturi in Congres, asa ca propunerea dlui Vanghelie e legitima.

- Ati primi-o in partid pe dna Andornescu?

- Nu decide eu asta. In primul rand trebuie sa decida dna Andronescu daca vrea sa plece de la PSD. Pe de alta parte, nu pot sa vorbesc nici in numele lui Mircea Geoana, nici in numele dlui Marian Vanghelie, nici in numele altcuiva. Din punctul meu de vedere, pana la proba contrarie, dna Andronescu este la fel de vinovata sau de nevinovata ca noi toti.

- Pe dl Victor Ponta l-ati primi in partid?

- (Rade cateva secunde) Va dati seama ca ar fi foarte greu ca Victor Ponta sa vina in noua constructie, dupa ce i-a exclus pe Mircea Geoana si Marian Vanghelie. Eu nu cred ca Victor Ponta si-a propus sa plece de la PSD.

- Multi vorbesc de o posibila plecare din PSD a lui Victor Ponta. Cred ca ati auzit si dumneavoastra de asta.

- Eu nu cred ca dl Victor Ponta pleaca din PSD la alt partid. Daca renunta la sefia PSD, nu cred ca pleaca din partid.

- Ce o sa se intample in PSD pana la motiunea de cenzura a PNL?

- Cred ca se va concretiza, se va consolida Opozitia in partid, la nivelul conducerii, la adresa dlui Dragnea pentru ca repet, oamenii au inteles ca partidul nu are nicio sansa din moment ce dl Dragnea s-a hotarat sa consolideze puterea baronilor si a celor care au dus la pierderea alegerilor.

- Dansul spune contrariul, ca vrea sa le ia din puteri.

- Atunci intreb si eu, ce-l opreste sa faca un Congres? Sa va explic statutar de ce dl Dragnea ne minte pe toti. E nevoie sa se faca mai intai alegeri la nivelul organizatiilor judetene. Ori aceasta deschidere de competitie ar face ca baronii sa fie inlaturati din functii. Intelegeti de ce vrea sa ne pacaleasca? Baronii pun la bataie functiile si dansul nu vrea sa se treaca prin faza asta ci vrea ca printr-o negociere cu baronii, acestia sa-si lase succesorii la domnie in fiecare judet. Ca daca ar deschide competitia la nivel judetean ar fi mai complicat.

- Se mai poate opri partidul construit de dl Geoana?

- Nucleul, grupul de initiativa este deja construit, stiu asta inclusiv din discutiile cu multi colegi parlamentari care m-au sunat saptamana trecuta daca sunt si eu in aceasta echipa si am constatat ca sunt in jur de 25 de colegi care mi-au dat telefon. Eu am fost surprins si sunt socat in continuare ca o astfel de miscare s-a putut realiza intr-un timp atat de scurt.

- O sa fim si noi socati?

- O sa fiti, da, prin numele celor care vor aparea in grupul de initiativa.

- Sunt persoane cu functii inalte in administratia publica locala?

- Pe mine m-au sunat parlamentari, nume rasunatoare din Parlament, am vazut ca dvoastra ati publicat un nume pe surse, Catalin Radulescu, eu va spun, fara sa-l jignesc, ca e amicul meu,  ca sunt persoane cu notorietate foarte mare in interior grupurilor de la Camera si de la Senat. Nimeni din partid nu vrea sa discute serios cu oamenii astia.

- Ce mesaj aveti pentru PSD?

- Pana nu e prea tarziu, oamenii trebuie sa aiba dreptul sa-si aleaga liderii. Un Congres acum este foarte important, mai ales cand temperatura din interiorul grupurilor parlamentare este foarte ridicata. Eu am vazut la dl Geoana si la dlui Nastase si din ce-am auzit de la dl Iliescu, ca un partid se conduce democratic, o conducere se alege democratic si daca dl Dragnea crede ca e ca in Diaspora, blocand dreptul colegilor de partid sa-si aleaga liderii, eu cred ca se inseala si cred ca viata se va razbuna.

Sursa foto: Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.