Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Spaima senatorilor în fața DNA: Explicația livrată CCR-ului pentru cazul Dan Șova

senat-vot

Incuviintarea cererii de retinere si arestare a unui senator cu majoritatea voturilor senatorilor prezenti ar 'deschide calea unor șicanări judiciare sistematice" a senatorilor, se arata in punctul de vedere pe care Senatul Romaniei l-a redactat si il va trimite Curtii Constitutionale a Romaniei, document aflat in posesia stiripesurse.ro.

"Art 172, alin (2) din Regulamentul Senatului prevede clar ca imunitatea parlamentara are ca scop garantarea libertatii de exprimare a senatorului si protejarea acestuia impotriva urmarilor judiciare abuzive sau sicanatorii", se arata in raspunsul Senatului.

"De aceea, Hotararea Senatului de a incuviinta o asemenea cerere impune intrunirea acordului majoritatii absolute a membrilor sai, care sa impiedice subiectivismul si interesul partizan al unui numar prea mic de parlamentari, inerent si explicabil pe scena oricarei confruntari politice", mai spune Senatul.

In motivare se precizeaza ca "hotararea Senatului asupra unei astfel de cereri poate fi socotita pe buna dreptate un act politic, mai degraba decat unul juridic".

"Daca aceasta procedura ar fi lasata la latitudinea unei majoritati simple din numarul membrilor unei Camere, s-ar deschide calea unor sicanari judiciare sistematice a membrilor Parlamentului, ceea ce ar avea consecinte grave pentru stabilitatea politica a tarii", se mai arata in raspunsul catre CCR.

"Stabilirea unei anume majoritati pentru adoptarea de catre o camera legislativa a unei decizii, presupune o evaluare politica a problemei care a facut obiectul deciziei respective. Daca problema in sine, asupra careia Camera trebuie sa hotarasca, are o importanta majora, este firesc ca majoritatea stabilita pentru luarea unei astfel de decizii sa fie mai mare", mai considera Senatul.

"Majoritatea de voturi corespunde importantei sociale a functiei de membru al Senatului, ceea ce justifica un regim juridic special pentru inceperea unei astfel de procedure judiciare si nicidecum un privilegiu, chiar si procedural", se mai spune in documentul care va fi trimis CCR.

Situatia de la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joia trecută preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi CSM şi Parlament cu privire la omisiunea Camerei Deputaţilor şi Senatului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere sau arestare a unui parlamentar.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a sesizat luni Curtea Constituţională cu o cerere de soluţionare a posibilului conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea legislativă în cazul senatorului Dan Şova.

Curtea Constituţională urmează să analizeze toate aceste sesizări în data de 8 aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.