Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Traian Băsescu pregătește marea lovitură pe scena politică

basescu

Dacă planurile lui Traian Băsescu reușesc, în 2016 USL revine oficial la guvernare sau Băsescu face majoritatea cu PSD sau PNL. Într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, numărul doi din Mișcarea Populară, Eugen Tomac, dezvăluie una din țintele partidului la alegerile de anul viitor: ‘mult mai mare’ de 15 procente în București. Una din cele mai mari mize o reprezintă atragerea unui milion de voturi de la românii din străinătate.

Despre apariția în primăvară a unui grup parlamentar al Mișcării Populare pe scheletul fostului PDL, zvon vehiculat pe scena politică, Tomac spune că partidul nu are această 'prioritate' dar nu exclude scenariul și susține că există ‘foarte mulți parlamentari’ care au abordat partidul lui Traian Băsescu.

Stiripesurse.ro: Cum vedeti anul electoral 2016, ce se va intampla?

Eugen Tomac: 2016 va fi anul in care USL va fi mult mai vocal si mai unit pentru ca desi datele problemei s-au schimbat in ceea ce priveste functii politice, totusi PNL-ul si PSD-ul il privesc in continuare ca pe un adversar de temut pe Traian Basescu. Este si motivul pentru care in nenumaratele lor actiuni au avut pozitii comune. Ultima opera este investirea unui Guvern pe care-l sustin si care practic duce mai departe aceeasi linie politica pe care a avut-o si Ponta, doar ca ministrii sunt persoane agreate de partide, unii dintre ei provind din partide, altii sunt adusi din preajma partidelor.

In cele mai recente sondaje Mișcarea Populară se situeaza in jurul a 7-8 la suta. La partid care e situatia?

In mod clar alegerile locale vor confirma ceea ce a transmis ca si semnal electoratul la alegerile europarlamentare: au plecat europarlamentari de la PSD, PNL SI PMP. În mod clar acest trend se va mentine si la locale, noi ne propunem sa obtinem un scor cat mai mare pentru ca intre timp oamenii s-au cam lamurit care sunt limitele USL si mesajul acesta tip Iohannis, aproape obsesiv, despre normalitate, nu se tranfera in opinia publica pentru ca oamenii vor stabilitate si prosperitate, iar in 2015 nu am avut nici stabilitate politica, cu atat mai putin prosperitate.

PSD si PNL se inteleg perfect, in Consiliile Locale si in Consillile Judetene validate in 2012 in cadrul USL asa au ramas si desfasoara activitatea pana in prezent, singurul element nou este ca PNL-ul a inghitit PDL-ul si practic pe scena politica au ramas trei actori care conteaza, PSD, PNL si presdintele Traian Basescu. Asa vor arata si alegerile locale de anul viitor.

Legat de faptul ca PNL a inghitit PDL, la inceputul sesiunii viitoare am putea asista la un grup parlamentar al Miscarii Populare?

Nu a fost un obiectiv al nostru sa cream un grup parlamentar. Am fi putut sa-l cream in cursul anului 2014, am fi putut sa-l cream in cursul anului 2015, dar pentru noi este mult mai important sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am stabilit si anume sa avem candidati in toate comunele din Romania, in toate orasele si municipiile, acesta este obiectivul principal al Miscarii Populare.

Nu exclud, daca vor mai veni noi parlamentari, sa ne facem mult mai vizibila si auzita vocea in Parlament, dar nu reprezinta o prioritate pentru noi acest obiectiv. Daca ne-am fi dorit, noi am avut si 17 parlamentari la un moment dat, am fi putut fara mari emotii sa cream un grup parlamentar, dar noi vrem sa avem in 2016 un grup parlamentar propriu dupa alegerile care vor avea loc la termen in noiembrie.

Ne putem astepta ca deputati fosti PDL sa se inscrib in Miscarea Populara?

Pot sa confirm ca exista foarte multi parlamentari care ne-au abordat in ultimele doua luni de cand presedintele Traian Basescu a preluat conducerea Miscarii Populare. Obiectivul nostru nu a fost sa ne cream o structura la nivelul Parlamentului pentru ca consideram ca atunci cand va fi momentul o vom si crea. In acelasi timp in Miscare sunt bineveniti toti cei care cred ca alaturi de Traian Basescu pot face politica implicata, nu una de decor.

In partid e clar daca Traian Basescu va candida sau nu la locale in Capitala?

Nu s-a discutat niciodata despre acest subiect la sedintele Miscarii Populare, pe noi ne intereseaza sa avem candidati in toate comunele, orasele, municipiile din tara, in mod clar in sectoarele din Bucuresti. In mod sigur cand vom discuta despre candidatura la Bucuresti vom analiza toate optiunile pe care le putem fructifica astfel incat Miscarea Populara sa reuseasca sa dea primarul general.

La ce primarii estimati ca veti obtine cel mai bun procentaj?

Daca ne vom mentine trendul  de la europarlamentare, va reaminstesc ca in Bucuresti Miscarea Populara a fost al doilea partid inaintea PNL, inaintea PDL. Deci un scor mediu de 15% pe care l-am scos la europarlamentare sunt convins ca-l putem obtine si la alegerile locale de anul viitor. Sigur ca tinta este mult mai mare, insa depinde de candidatii pe care-i vom propune. Deocamdata suntem in plina analiza, in mod sigur candidatii nostri in municipiile resedinta de judet vor obtine rezultate foarte bune, unii chiar vor ajunge primari.

Ce partide credeti vor intra in viitorul Parlament?

PSD, PNL si Miscarea Populara. Obiectivul nostru este sa aducem la vot peste un milion de cetateni romani din Diaspora, odata cu introducerea votului prin corespondenta si implicarea lor va produce schimbarea pe care in mod clar majoritatea cetatenilor romani o doreste. Va schimba concret configuratia in Parlament. Cel mai probabil nu va mai intra UDMR in Parlamenrt.

Credeti ca Ponta va reveni anul viitor in prim-planul politicii?

Cred ca Victor Ponta e foarte preocupat de propriile probleme si pana nu-si va lamuri situatia in justitie nu cred ca va mai reveni pe scena politica.

Vezi și: Dezvăluiri bombă: Principesa Margareta a înregistrat mesajul video prin care anunţă decesul Regelui

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.