Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Viitorul șef SRI, un politician care știe în intimitate programul lui Klaus Iohannis'

klaus iohannis presedinte

Șeful comisiei de siguranță națională din Senat, Corneliu Dobrițoiu, a explicat marti, pentru stiripesurse, din ce zona ar putea sa propuna Klaus Iohannis noul director al SRI.

Stiripesurse.ro:Cum vedeti demisia directorului SRI?

Corneliu Dobritoiu: Este un act unilateral de vointa, asa ca nu am ce sa comentez.

Aveti un nume pentru noul director?

Nu dispun de atatea parghii analitice sa-mi permita sa avansez vreun nume. Pe de alta parte, atributul este al Presedintelui si este bine sa ramana acolo. Orice fel de supozitii si presupuneri nu pot decat sa duca in desuetudine un demers constitutional al Presedintelui.

Cred ca si dumneavoastra ati auzit de George Scutaru si Gabriel Oprea.

Eu nu cred in variantele acestea. Eu cred in primul rand ca Presedintele trebuie sa aiba incredere in omul pe care-l va propune la conducerea serviciului.

Banuiesc ca inaintea votului din Parlament s-ar putea sa avem niste declaratii publice ale Presedintelui si parlamentarii vor tine cont de declaratiile lu Iohannis. Nu vad ca nominalizarea celor doi sefi ai SRI si SIE sa genereze un prilej de dezbatere politica surda avand in vedere si contextul international in care ne aflam. Nu vad sa apara un clivaj politic la votul parlamentar fata de propunerile Presedintelui.

Trebuie plecat de la ideea potrivit careia celui care trebuie, constitutional, sa genereze problemele securitatii, sa i se confere posibilitarea indeplinirii mandatului sau cu oameni in care domnia sa are incredere.

De ce profil are nevoie un candidat serios?

Avand in vedere dinamica fara precedent a colaborarii celor doua structuri de informatii cu structurile din tarile NATO, categoric nominalizarile vor tine cont si de abilitatile diplomatice, cele de comunicare si cele de relationare ale viitorilor candidati. De ce spun acest lucru? Sunt dialoguri subtile intre sefii de structuri, ori daca unele opinii se exprima in discutii tete-a-tete, acolo nu mai incape si o a treia persoana.

Trebuie sa fie politician sau n-are importanta?

Un om politic, sigur ca da, care a aderat si care sustine programul de tara al presedintelui Iohannis, pentru ca nu trebuie sa existe interpretari personale vizavi de punerea in aplicare a acestui program. Din aceasta cauza, cred ca Presedintele va propune oameni care cunosc in intimitate, in detaliu, acest program, care au abilitati de comunicare dar si capacitatea manageriala pentru gestionarea structurilor si a problematicilor complexe.

Citeste si:

Fost ofiter SRI, detalii despre demisia lui George Maior

Cine poate lua SRI. Numele vehiculate in mediul politic

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.