Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Vrei să-ți schimbi primarul? MIT VERIFICAT: 76% se schimbă în turul doi

Europalibera.org
alegeri

Tragedia din Colectiv și anchetele DNA au accentuat dorința populației României de a schimba clasa politică la alegerile din 2016. STIRIPESURSE.RO a realizat un studiu de caz potrivit căruia schimbarea este de peste 4 ori mai mare în cazul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. În turul doi votează mai puțini cetățeni. Indiferent de numărul de tururi, tot partidele mari câștigă peste 90% din primari. Legea actuală prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

ȘTIRIPESURSE.RO a vrut să vadă dacă în turul doi al alegerilor locale se schimbă mai mulți primari decât în primul tur și a verificat în acest sens ce s-a întâmplat cu cei 3.137 de primari din România în alegerile locale din 2004 și 2008, în baza datelor oficiale publicate de Biroul Electoral Central.

Într-un singur tur de scrutin la alegerile locale din 2008 s-ar fi schimbat doar 7,9% dintre primari și nu 33% câți s-au schimbat în cele două tururi de scrutin, potrivit verificărilor noastre. De asemenea, PSD, PNL, PDL si UDMR si-au adjudecat in turul doi un procent de 88,12 la suta din mandatele ramane in joc, partidele mici si independentii fiind eliminate din joc indiferent de tur.

Rezultate:

  • Rata schimbării: 33% indiferent de turul de scrutin. In 2008 in Romania s-au schimbat la nivel național 33% din primarii alesi în 2004, adică 1.036 de primari din totalul celor 3.137. În cea mai mare măsură, această schimbare se datorează celui de-al doilea tur de scrutin.
  • Rata schimbarii in doua tururi: 25,11%. Din totalul primarilor alesi în 2008, în primul tur de scrutin s-au schimbat 7,9% din primari, iar în al doilea tur s-au schimbat alti 25,11% față de primarii alesi in alegerile locale din 2004.
  • Dintre primarii schimbati, 24% au fost schimbați din primul tur de scrutin, iar 76% au fost aleși în al doilea tur de scrutin.
  • Cazurile în care primarii municipiilor au fost schimbați din primul tur în 2008 reprezintă o raritate, marea majoritate a primarilor din orașe fiind schimbați doar în turul doi al alegerilor locale. Astfel, un element vital pentru schimbarea primarilor în marile centre urbane îl reprezintă alegerile locale în două tururi.
  • Prezența la vot scade în turul doi. În primul tur al alegerilor locale din 2004 au venit la vot 54,23% dintre cetățenii cu drept de vot iar in turul doi au venit 50,17%. În 2008 s-au prezentat la urne 49,38% dintre votanti si 47,42% dintre votanti in turul doi al alegerilor locale.
  • Județele cu cea mai mare rată a schimbării primarilor la alegerile locale din 2008: Vaslui (44%), Mehedinti (44%), Harghita (43%), Bacau (41%), Galati (41%), Iasi (41%), Gorj (40%). Cele mai rezistente judete la schimbarea primarilor: Bucuresti (14%), Dambovita (20%), Arges (21%), Braila (23%), Hunedoara (23%), Alba (25%), Covasna (25%), Sibiu (25%). Într-un singur județ din România majoritatea primarilor s-au schimbat în 2008 în primul tur al alegerilor locale. În judetul Harghita, 19 primari s-au schimbat în primul tur și 10 primari s-au schimbat în turul doi.
  • In Bucuresti, din cele 6 sectoare s-a schimbat la alegerile locale din 2008 doar primarul sectorul 4, Constantin-Adrian Inimaroiu (Alianta DA) cu Cristian Popescu Piedone (PC), in turul doi. Primarul General ales in 2004, Traian Basescu, a fost reales in 2008 dar a demisionat cand a fost ales presedinte al Romaniei. In locul sau a venit in 2010 Adriean Videanu care a castigat alegerile din primul tur.

***Mentiuni: In 2008 au aparut 46 de primari în plus față de 2004. Acești 46 de primari nu sunt incluși în analiză. De asemenea, analiza nu ține cont de eventualele situații în care un primar în funcție a fost schimbat pentru că nu a mai candidat. Alegerile locale din 2012 nu au fost verificate pentru că au fost organizate într-un singur tur de scrutin.

Primul tur spulberă partidele mici

In primul tur de scrutin al alegerilor locale din 1 iunie 2008, din cei 3.183 de primari au câștigat mandatul cu peste 50% din voturi un număr de 1.707 primari, adică 53,62%. PSD a castigat 661 de primarii, PNL - 472, PNL -355, UDMR  -148, in timp ce restul partidelor plus independenti au castigat doar 71 de primari. Astfel, doar 4,15% dintre primarii alesi in primul tur au fost din afara marilor blocuri politice, iar aproape 96% dintre primarii alesi in primul tur au venit din PSD, PNL, PDL si UDMR. Primul tur a spulberat orice alt partid in afara blocurilor traditionale.

Turul 2 consolidează granzii politici

Din cele 1.474 de primarii care au intrat in turul doi, tot partidele mari au luat marea majoritate a mandatelor. PSD a obtinut 477 de primarii, PDL – 435 de primari, PNL – 351 de primari si UDMR – 36 de primari. In rest, cea mai notabila performanta a fost alegerea a 41 de independenti. In total 175 de primarii au fost castigate de catre alte partide in afara celor mari, adica doar 11,87% din mandatele puse in joc in turul 2, in timp ce partidele mari au castigat 88,12% din mandate.

Astfel, PSD, PNL, PDL si UDMR au castigat, dupa ambele tururi, la nivelul intregii tari, un numar de 2.937 primarii reprezentand 92,27% la suta din totalul primariilor din Romania, inclusiv Bucurestiul. Turul 2, desi a triplat numarul mandatelor partidelor mici, trendul a ramas si tot partidele tradionale care au castigat in turul unu au castigat si in turul doi.

Vă recomandăm să citiți în continuare contextul politic din 2008 și contextul politic actual pentru o interpretare cât mai exactă a rezultatelor de mai sus:

Contextul politic din 2008

Alegerile locale din 2008 au avut loc după unda de șoc provocată de eșecul suspendării lui Traian Băsescu în 2007. Evenimentele au ridicat PD-L în sondaje până într-acolo încat partidul prezidențial a ajuns să se lupte cu PSD pentru primul loc la alegerile locale din 2008. In afara celor doua mari blocuri politice care se luptau pentru supremație, alegerile locale au prins PNL-ul intr-o guvernare minoritara condusa de Calin Popescu Tariceanu in care PSD sprijinea Guvernul din umbra, iar PDL era in Opozitie totala. Alegerile locale din 2008 nu au avut o tema stridenta. Spre deosebire de alegerile locale din 2004, care au stat sub imperiul demonizării corupției din PSD, tema speculata extrem de avantajos de Alianta DA, in 2008 batalia de la alegerile locale s-a dat mai mult in jurul lui Traian Basescu, intre sustinatorii si adversarii sai.

Contextul politic din 2016

Alegerile din 2016 sunt marcate puternic de tema schimbării clasei politice, tema generata pe de-o parte de tragedia din clubul Colectiv si pe de alta parte de campania sustinuta a Parchetelor si a ANI impotriva coruptiei si a incompatibilitatilor. Miscarile de strada au adus in spatiul public tema schimbarii din temelii a scenei politice, iar reactia celor doua mari blocuri politice – PSD si PNL – a fost aceea de a impune criterii de integritate pentru candidati. Din acest punct de vedere, sunt premise să asistăm la o schimbare mai mare in randul primarilor decat in alte runde de alegeri, partidele încercând să promoveze candidați noi. În plus, anchetele DNA și verificările ANI i-au eliminat din joc pe așa-numiții ‘baroni locali’ sau ‘dinozauri politici’.

Dincolo de partidele traditionale, în ecuația alegerilor locale din 2016 mai intră partide precum ALDE, UNPR, Mișcarea Populară. Rămâne de văzut dacă acestea vor alege să candideze cu oameni care au fost marginalizati in vechile partide pe criterii de integritate dar au o cotă ridicată de încredere în comunitățile în care trăiesc. La acestea se adauga peste 37 de partide nou-infiintate, majoritatea partide locale / regionale.

În lipsa unor structuri puternice în spate, dar cu o poziție bună în sondaje, este dificil ca personaje cu imaginea pătată de acuzații de corupție, să reușească să câștige primării. Totuși, nu este exclus ca acestea sa aiba un cuvant de spus intr-un eventual tur doi al alegerilor locale, negociand sustinerea unuia dintre candidatii ramasi in cursa.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.