Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţii ale armatei franceze în Estonia pentru a contracara ameninţarea rusă

operationworld.com
Estonia

Peste 300 de soldaţi francezi, însoţiţi de tancuri Leclerc, au efectuat marţi pentru prima dată exerciţii în Estonia, pentru a asigura această ţară baltică, membră a NATO, îngrijorată de ameninţarea vecinului rus, relatează AFP. "Ţinând cont de evenimentele din ultimii ani, mi se pare normal ca ţările baltice să resimtă o anumită îngrijorare faţă de vecinul lor", a explicat locotenent-colonelul Lionel, consilier pe probleme de comunicare al detaşamentului francez din cadrul misiunii Lynx, "dar la ora actuală (...) este mai mult un joc de comunicare".

Ca măsură de securitate, ofiţerul şi-a divulgat numai prenumele, iar prudenţa este principalul cuvânt de ordine al exerciţiului. Soldaţii nu se pot apropia în uniformă militară la mai puţin de cinci kilometri de graniţa cu Rusia, a subliniat el. Manevrele, din cadrul exerciţiilor Spring Storm ale NATO cu participarea a 6.000 de soldaţi ai Alianţei, se desfăşoară pe un teren împădurit în apropiere de oraşul Tapa în nordul Estoniei. "Este un teren mult mai accidentat decât întâlnim în mod obişnuit mai la sud, în special în Africa", a explicat căpitanul Emmanuel, comandantul companiei a 3-a din Marină, "Scorpionii".

Ajuns în Estonia la 20 martie, contingentul francez constituie în prezent principala componentă a batalionului multinaţional al NATO, sub comandament britanic. Cu prilejul summitului de la Varşovia din iulie, NATO a decis să desfăşoare patru batalioane multinaţionale în Polonia,Lituania, Letonia şi Estonia. Prezenţa lor a fost cerută de aceste ţări după anexarea Crimeii la Rusia în 2014. Moscova a dezminţit orice ambiţie teritorială şi acuză NATO că doreşte să o încercuiască, anunţă Agerpres.

Ambasadorul Rusiei în Franţa, Aleksandr Orlov, a afirmat vineri că trupele terestre franceze sunt prezente la graniţele Rusiei "pentru prima dată din 1812" şi de la campania napoleoniană. După două rotaţii de patru luni în Estonia, soldaţii francezi se vor deplasa în Lituania vecină. Francezii sunt deja o prezenţă obişnuită în ţările baltice, membre ale NATO din 2004, pentru a le proteja spaţiul aerian în cadrul poliţiei aerului a Alianţei Nord-Atlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.